Partnerinfo

Bescherm bedrijfsdata met deze Synology-oplossingen

Synology bescherming bedrijfsdata
© Synology
Gevoelige bestanden bewaar je het liefst op meerdere opslagmedia. Synology's Back-up-oplossingen nemen de technische handelingen voor het beschermen van bedrijfsdata uit handen.

Voorkomen dat bedrijfsdata verloren gaat doe je beter niet met een simpele consumenten-HDD, dat hoeven we vast niet uit te leggen. Ook is het opslaan van bestanden in omgevingen als OneDrive niet altijd de beste oplossing. Wordt je Microsoft 365-account gehackt, dan kunnen bestanden alsnog uit het zicht verdwijnen. Tegelijk zouden de data ook verloren kunnen gaan bij problemen met Microsofts serverpark. Een belangrijke stelregel is dat je te allen tijde wil voorkomen dat je te maken hebt met een ‘single point of failure’, ofwel: één punt waar het allemaal mis kan gaan.

Back-ups, off-site dan wel on-site, zijn onmisbaar in zo’n single-point-of-failure te voorkomen. Daar komen Synology’s NAS-oplossingen om de hoek kijken. Daarmee kun je namelijk vrij eenvoudig back-ups maken van al je computers, fysieke servers, virtual machines en SaaS-applicaties (zoals Microsoft 365). Synology’s DSM (DiskStation Manager) biedt daarvoor diverse back-upapplicaties.

Hieronder vind je een oplijsting van Synology’s Active Backup-applicaties. Hiermee kun je eenvoudig de data van externe diensten back-uppen op je Synology-NAS.

Active Backup for Business

Eerder gingen wij al aan de slag met dit Synology-softwarepakket. Deze dienst is primair bedoeld om data van bedrijfs-pc’s (bijvoorbeeld op Windows en Linux), servers en Virtual Machines te beschermen tegen dataverlies. Bij het instellen kunnen IT-managers exact bepalen hoe vaak Active Backup for Business het back-up-proces moet uitvoeren. Ook kan exact worden ingesteld hoelang de back-ups bewaard moeten worden en kan aangegeven worden welke bestanden de NAS moet back-uppen.

Active Backup for Business
© Synology

Ideaal is ook dat de software het toelaat om ISO-bestanden te creëren van een systeem. In het geval dat een systeem crasht of volledig verloren gaat, kan je zodoende vlot een nieuwe pc instellen. De Active Backup-software regelt immers de volledige installatie – het besturingssysteem incluis.

Active Backup for Microsoft 365

Staan jouw bedrijfsdata vrijwel geheel opgeslagen op Microsoft 365? Ook daar kan Synology’s NAS-aanbod bij helpen. Active Backup for Microsoft 365 kan data van de volgende systemen opslaan:

 • OneDrive for Business
 • SharePoint Online
 • Exchange Online
 • Microsoft Teams

Net als met Active Backup for Business laat dit systeem je back-ups inplannen. Oude data worden daarbij niet meteen overschreven: je kan als beheerder meerdere versies van bestanden toelaten. Mocht de data ooit verloren gaan – of je stapt over naar een ander SaaS-systeem of Microsoft 365-account – dan kun je alsnog bij een oude versie van het bestand.

Synology’s integratie met Microsoft 365 laat je ook data herstellen, inclusief e-mails, SharePoint-sites en toegangsrechten. Ook kun je diverse bestanden, zoals contacten, exporteren vanuit Active Backup for Business. Bij het exporteren van bestanden creëert de software simpelweg een CSV-bestand.

Active Backup for Google Workspace

Ook Googles SaaS-oplossing, Workspace, kreeg een integratie in het Active Backup-ecosysteem. De software helpt je bij het back-uppen van data van onderstaande applicaties:

 • Drive
 • Gmail
 • Contacten
 • Kalender

Synology paste ook hier weer de Active Backup-magie toe. Beheerders stellen dus met gemak een back-upschema in, kunnen verschillende bestandsversies toelaten in back-ups én kunnen uiteraard de back-up terugzetten. Bij het terugzetten kunnen organisaties ook steeds zelf kiezen welke data in het systeem terecht moet komen.

Bestanden exporteren werkt ook hier zoals uitgelegd bij de Microsoft 365-applicatie. Net als bij die software kun je opgeslagen bestanden ook direct vanuit de DiskStation Manager previewen.

Inclusief bij NAS-systemen

Alle bovenstaande back-up-oplossingen zijn standaard inbegrepen bij de DSM-software. Je hoeft dus geen licentiekost te betalen om de software te kunnen gebruiken. Wel geldt dat de software niet op iedere Microsoft 365-variant werkt. Hieronder zetten we op een rij met welke SaaS-oplossingen de Active Backup-software werkt.

 • Microsoft 365: Business, Enterprise, Education en Exchange Online, met een limiet van 500 accounts;
 • Google Workspace: alle Workspace-accounts, met een limiet van 500 accounts.

Back-up je NAS-systeem

Ook een NAS-systeem is niet onfeilbaar. Harde schijven verslijten nu eenmaal na verloop van tijd. Maar dat is niet het enige gevaar van NAS-opslag. Zulke systemen staan namelijk vaak binnenhuis of op kantoor, waar je altijd de kans loopt dat iemand per ongeluk de NAS beschadigt, of deze beschadigd raakt door bijvoorbeeld een stroomstoring.

Vandaar dat het aangeraden is data van een NAS ook off-site op te slaan, op een andere locatie. Er zijn twee applicaties die daarvoor gebruikt kunnen worden op een Synology-NAS:

 • Hyper Backup: hiermee kun je in principe gewoon een NAS dupliceren naar een ander NAS-systeem, maar je kan ook externe apparaten of de cloud selecteren als back-upbestemming, hiervoor raadt Synology het gebruik van C2 Storage aan;
 • Snapshot-replicatie: met dit systeem maak je point-in-time back-ups van bepaalde gedeelde mappen en schijven, om op te slaan naar andere Synology-systemen.

Goed om te weten ten slotte is dat je via DiskStation Manager ook de configuratie van je NAS kan back-uppen. Dit kun je instellen via het Control Panel -> Update & Restore -> Enable automatic DSM-configuration backup. Zo ga je razendsnel weer van start, mocht de tijd ooit komen dat je NAS-systeem zijn laatste adem uitblaast.


Dit artikel is geschreven door een van onze partners. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

 • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
 • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
 • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business