Poll

TechPoll: zijn jullie toe aan ‘wachtwoordloos’ inloggen?

TechPoll passkey wachtwoorden
FIDO's Passkey-protocol betekent mogelijk het einde van wachtwoorden zoals we die kennen. Ben jij toe aan een wereld zonder wachtwoorden?

Voor elke stap in ons leven hebben we tegenwoordig een wachtwoord. Elke bestelling die je plaatst, zit versleuteld achter zo’n (onhandige) authenticatiesleutel. Oh, en het liefst moet zo’n wachtwoord ten minste niet te onthouden zijn. Voeg dus maar eens vier speciale tekens, nog eens vier cijfers, en (niet te vergeten) een niet-te-onthouden combinatie van hoofdletters toe aan je wachtwoord.

We mogen het beestje best eens bij zijn naam noemen, en in dit geval betekent het dat je gerust kan zeggen dat wachtwoorden – in hun huidige vorm – niet bijster houdbaar zijn. Al is het maar omdat je nooit alleen een wachtwoord nodig hebt om je accounts te beveiligen. Een tweede beveiligingscode, het liefst zelfs een fysieke sleutel, maakt opwachting voor mensen die je wachtwoord… achterhalen. FIDO, in samenwerking met de FAANG-bedrijven (onder andere Apple, Microsoft en Google), ziet de wachtwoorden zoals we die kennen het liefst dan ook zo snel mogelijk verdwijnen.

Weg met wachtwoorden

In de plaats komt een zeer veilige, biometrie gebonden, authenticatiesleutel genaamd ‘passkey’. De standaard wordt inmiddels gebruikt door ongeveer 38 bedrijven. PayPal kondigde deze morgen aan de standaard voortaan ook beschikbaar te stellen voor Android-gebruikers. Erg vlot loopt de uitrol – die leunt op bedrijven die het protocol willen omarmen – nog niet.

Eenmaal de uitrol is voltooid, moet het dan écht gedaan zijn met de wachtwoordzinnen. In de plaats hoef je dan enkel nog je vinger te scannen met de vingerafdrukscanner en je bent binnen. Face ID en Windows Hello via IR-camera’s werken overigens ook als biometrische inlogmethoden. Gezien je een biometrisch kenmerk niet zo snel, of eigenlijk haast niet, kan kopiëren moet deze inlogmethode de komende jaren waterdichte beveiliging bieden.

Passkeys in Google Chrome
Passkeys moeten het inloggen een pak gemakkelijker maken

Dit zorgt er niet alleen voor dat men niet zo snel gehackt kan worden met uitgelekte wachtwoorden, het sluit namelijk ook het overgrote deel van de phishingaanvallen uit. Zelfs als de hacker je passkey in bezit krijgt, kan degene daarmee nog niet inloggen. Daarvoor is namelijk steeds je vinger, gezicht, oog of een ander biometrisch kenmerk nodig. Tenzij de aanvaller dus naast je zit, rekent deze FIDO-standaard direct af met de brutaliteit van zulke kwaadwillenden.

TechPoll: wat vind jij van passkeys?

Het staat vast dat passkeys in de toekomst onderdeel gaan uitmaken van ons leven. Of dat ook bij elke website het geval gaat zijn, moet de tijd uitwijzen. Wat vind jij van het idee om in te loggen zonder wachtwoorden? Vertel het ons in de poll en in de reacties.

Ben jij toe aan 'wachtwoordloos' inloggen?

  • Ja (67%, 55 Votes)
  • Nee (17%, 14 Votes)
  • Ik gebruik al passkeys (16%, 13 Votes)

Aantal stemmen: 82

Laden ... Laden ...

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van het moment

De beste elektronica-acties van het moment

Bekijken bij bol.com

Business