Reviews

Review Nokia Lumia 2520: mosterd na de maaltijd

Voordelen
Bouwkwaliteit
Ondersteuning simkaart
Goede hardware
Nadelen
Zwaar
Windows RT
Prijs
Aanbevolen prijs: €499.99
Waar te koop?
Totaalscore 6
De Lumia 2520 is de eerste tablet uit het kamp van Nokia. Kan hij bekoren of is het eerder een kwestie van too little, too late?

De Lumia 2520 is de eerste echte poging van Nokia om een eigen tablet op de markt te brengen en het is meteen ook de laatste. Eerder dit jaar is de hardwaretak van het Finse bedrijf door Microsoft overgenomen, waardoor een eventuele opvolger voor de 2520 uit Redmond afkomstig zal zijn.

Of die opvolger er ook ooit zal komen is lang niet zeker, want de Lumia 2520 is een rechtstreekse concurrent voor Microsofts eigen Surface 2. Nokia’s tablet draait eveneens op Windows RT, beschikt over gelijkaardige specificaties, maar kost wel een paar tientjes meer. Waarom zou je dan toch kiezen voor de Nokia Lumia 2520.

Design

De Lumia 2520 heeft zijn naam niet gestolen, al bij een eerste blik op de tablet zie je meteen de overeenkomsten met Nokia’s gelijknamige smartphonelijn. De kleurrijke behuizing van kunststof, afgeronde hoeken en bolle achterkant zijn allemaal kenmerken die we ook bij Lumia-telefoons terugvinden.

Net zoals de telefoons is ook deze tablet oerdegelijk gebouwd. Ik ging aan de slag met het exemplaar in matzwart en die voelt erg premium aan. De tablet ligt goed in de hand en de afwerking is feilloos. Het enige dat ik kan aanmerken op het ontwerp is het gewicht. Met 615 gram is de Lumia 2520 een pak zwaarder dan de iPad Air of Sony Xperia Z2 Tablet, maar hij is wel nog altijd 60 gram lichter dan zijn grootste concurrent, de Surface 2.

Scherm

Ook wat schermkwaliteit betreft wordt de Lumia-belofte naar deze tablet doorgetrokken. De Lumia 2520 beschikt over een 10,1 inchscherm met ClearBlack-technologie, wat zich moet vertalen in uitstekende kijkhoeken en een betere leesbaarheid bij fel zonlicht. En dat klopt ook, maar hoe je het ook draait of keert, een tablet is niet gemaakt voor gebruik in de blakende zon.

De Full HD-resolutie zorgt voor een mooi scherp beeld dat niet hoeft onder te doen voor het retinascherm van de iPad en ook de kleurweergave is erg goed. Al zijn de kleuren wel minder intens dan op de Galaxy Tab S van Samsung, maar dat is niet zo verwonderlijk aangezien die laatste met een amoledscherm uitpakt.

Specificaties

Zoals eerder reeds vermeld, komen de specificaties van de Lumia 2520 min of meer overeen met de Surface 2. De Nokia-tablet draait op een Qualcomm Snapdragon 800-quadcoreprocessor, geklokt op 2,2 GHz en bijgestaan door 2 GB RAM. Het intern geheugen van 32 GB is al aangenaam ruim en kan nog verder worden uitgebreid met een microSD-kaartje tot 64 GB. Kom je toch opslagruimte tekort, dan kan je altijd nog gebruikmaken van een clouddienst om je bestanden te bewaren. Op de Lumia 2520 gebeurt dat standaard via Microsoft OneDrive, dat ingebakken zit in het besturingssysteem, maar je kan uiteraard ook voor een andere dienst opteren.

Op papier doen de specificaties prima prestaties vermoeden en dat vertaalt zich ook in de realiteit. Ik kon vloeiend door de tegeltjes van Windows RT navigeren en apps openden minstens even snel als op de Surface 2. De Snapdragon 800 kan prima overweg met 3D-spelletjes aan een hoge framerate en het extra heldere scherm zorgt er bovendien voor dat games er eens zo goed uitzien. Je zal bij “normaal” gebruik dus niet al te snel tegen een bottleneck aanstoten op deze tablet.

De Lumia 2520 heeft één belangrijk verschil ten opzichte van de Surface 2 en dat is de ondersteuning voor een simkaart. Dat is een mooie extra, maar langs de andere kant is 3G/4G op de tablet bij ons maar weinig populair omdat gebruikers opkijken tegen de kost van een extra mobiele data-abonnement. Een wifi-hotspot opzetten via je smartphone (tethering) is in veel gevallen een goedkopere oplossing. Daarnaast is ook NFC, Bluetooth 4.0, microUSB, HDMI-D en wifi 802.11 a/b/g/n voorzien. De tablet heeft standaard geen volwaardige USB-poort, wat dan weer in het voordeel spreekt van de Surface 2, maar dat kan je eventueel oplossen via het optionele Power Keyboard. Dat toetsenbord beschikt over twee full size USB-poorten.

OS & Software

Het is misschien niet fair om een tablet af te rekenen op zijn besturingssysteem, maar de keuze voor Windows RT 8.1 zorgt er nu eenmaal voor dat het volledige potentieel van de Lumia 2520 niet wordt bereikt. Dat geldt overigens even goed voor de Surface 2.

Windows RT is een afgeslankte versie van Windows 8, die werd aangepast voor mobiele processors met een ARM-architectuur. Daardoor ben je beperkt tot de apps uit de Windows Store en kan je geen desktopapplicaties draaien. Dat kan best frustrerend zijn omdat het aanbod in de Windows Store nog lang niet op hetzelfde niveau staat als dat van de Google Play Store of Apple App Store. Heel wat apps die je kent vanop iOS of Android, zal je niet terugvinden in Microsofts appwinkel.

Maar zelfs wanneer je Android en iOS buiten beschouwing laat, moeten Windows RT-tablets concurreren met tablets en hybrides die op een volwaardige versie van Windows 8 draaien en bijgevolg dus ook compatibel zijn met traditionele desktopsoftware. De prijs is daarbij niet langer een argument, want je hebt tegenwoordig al een Toshiba Encore WT8 voor 299 euro of een Asus Transformer Book T100 voor 349 euro. Beide toestellen beschikken over een volledige versie van Windows 8.1. Akkoord, ze worden standaard niet met een exemplaar van Microsoft Office geleverd – wat bij de Nokia Lumia 2520 en Surface 2 wel het geval is – maar aangezien je klassieke desktopsoftware kan draaien, kan je net zo goed een gratis alternatief als LibreOffice kiezen voor je kantoorpakket.

Naast Microsofts Office-apps krijg je natuurlijk ook toegang tot Nokia’s eigen apps, zoals Here Maps. Op smartphones geeft die gratis offline navigatiedienst een duidelijke meerwaarde, maar op een tablet is het niet veel meer dan een leuke extra. Verder krijg je ook nog toegang tot de streamingdienst Nokia Music en Video Director, een applicatie waarmee je snel en gemakkelijk korte videofragmenten kan bewerken. Opnieuw een leuke extra, maar in vergelijking met iMovie op de iPad is deze app nogal gelimiteerd.

Conclusie

De Nokia Lumia 2520 is één van twee tablets met Windows RT op de markt en hoewel het een prima tablet is,  kan hij zich helaas maar matig onderscheiden van zijn concurrent. Tenzij je per sé op zoek bent naar een Windows RT-tablet met 4G, gaat onze voorkeur dan ook uit naar de Surface 2. De hardware is nagenoeg identiek, maar de full size USB-poort en uitklapbare staander, in combinatie met de lagere prijs, doen de balans doorwegen in het voordeel van Microsofts tablet.

Dat neemt echter niet weg dat het moeilijk blijft om vol overtuiging een Windows RT-tablet aan te raden. Als multimediatoestellen schieten ze te kort door het beperkte aantal apps in vergelijking met Android en iOS, en als laptopvervanger (met toetsenbord) wordt het gemis van klassieke desktopapps pijnlijk duidelijk. Zeker nu tablets en hybrides met een volledige versie van Windows 8.1 steeds goedkoper worden, klinkt de vraag naar de bestaansreden van Windows RT des te luider.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business