RECENSIEOVERZICHT
PRO
CON

Een smartphone hoeft helemaal niet duur te zijn, dat bewijst de huidige lichting budgettelefoons die ons flink heeft verbaasd.

Het valt duidelijk op dat het budgetsegment op dit ogenblik het meeste aandacht krijgt van alle fabrikanten. Waar vroeger enkel Windows Phone interessant was in goedkope prijsklassen, heeft Android sterk gewerkt om het besturingssysteem vlot te draaien op goedkope toestellen.

De Motorola Moto E is daar een uitstekend voorbeeld van, met een bijzonder sterk toestel voor net geen 120 euro. Hij presteert beter dan gemiddeld in deze categorie, en dat voor een vlijmscherp prijskaartje. Het had zonder twijfel onze keuze van de redactie geweest, had grote broer Moto G geen roet in het eten gegooid.

 

Net voor het verstrijken van de deadline is de Moto G in prijs gedaald tot 199 euro, wat ervoor zorgt dat er in deze prijsklasse niemand in de buurt komt. De schermkwaliteit is ongezien voor zijn prijs, net als de afwerking en snelheid. Dat het een standaardversie van Android draait en snel van Android 5.0 Lollipop zal genieten, is nog eens extra interessant. Hij vinkt alle vakjes aan die je zou willen in een smartphone, voor een heel scherpe prijs. Met voorsprong onze "Keuze van de Redactie". Benieuwd wanneer we iemand beter zullen zien doen in deze prijsklasse, want Motorola heeft de lat bijzonder hoog gelegd.

Hoe we testen

Elke smartphone in deze test hebben we zelf gedurende drie tot vijf volledige dagen uitgeprobeerd. Hiermee kunnen we goed aanvoelen hoe een toestel presteert in dagelijks gebruik, zonder dat je puur op benchmarkresulaten een conclusie staaft. Die benchmarks helpen wel om de cpu en gpu op een gestandaardiseerde manier te quoteren.

Op vlak van autonomie maken we gebruik van Antutu Tester, een testprogramma dat een intensieve workload simuleert, en een videobestand dat continu in loop wordt afgespeeld terwijl de helderheid gemiddeld staat ingesteld, met wifi en bluetooth actief. Soms verschilt het eigenlijke gebruik toch nog van de resultaten, maar de resultaten geven wel een goede indicatie.

Gerelateerde artikelen

Acer Liquid E700

De Liquid E700 heeft een wel heel opvallende feature. De smartphone biedt ondersteuning voor drie simkaarten. Waar is dat goed voor?

Alcatel One Touch Idol 2 Mini S

Een eerste indruk kan soms wel eens helemaal verkeerd zijn, en dat is net het gevoel dat we ervaren bij de Alcatel One Touch Idol 2 Mini S.

HTC Desire 500

Er valt heel wat goeds te zeggen over de Desire 500, toch laat deze smartphones ons achter met gemengde gevoelens.

LG L Bello

We hadden geen al te hoge verwachtingen van de L Bello, met name door zijn magere schermresolutie, maar LG wist ons toch te verrassen.

Motorola Moto E

Met een prijskaartje van iets meer dan 100 euro zou je misschien niet veel verwachten van deze smartphone, maar dat is geheel onterecht.

Motorola Moto G (2014)

Net voor het afsluiten van de massatest daalt de Moto G in prijs, onder de grens van 200 euro. En daarmee heeft de concurrentie een groot probleem.

Nokia Lumia 635

De Nokia Lumia 635 is een uitstekende budgettelefoon die het verhaal van de Lumia 520 voortzet, mét 4G.

Samsung Galaxy Ace 4

Met zijn kleine formaat is de Samsung Galaxy Ace 4 niet echt meer van deze tijd, maar wie een kleine smartphone zoekt die niet al te slecht is, zit hiermee goed.

Sony Xperia E3

Haal de premium afwerking en een goede camera weg uit een Sony-toestel en je krijgt de Xperia E3. De E3 voelt als een toestel van 80 euro maar kost dubbel zo veel.

Wiko Wax 4G

Wiko heeft ons sinds zijn introductie eerder dit jaar aangenaam verrast met enkele interessante toestellen, maar de Wax 4G hoort helaas niet in dat rijtje thuis.