Reviews

Review Microsoft Lumia 535: voorbeeldfunctie

Voordelen
Haarscherpe prijs
Gorilla Glass 3
Lichtsensor
Goed, groot scherm
Nadelen
App-aanbod kan beter
Zwakke luidspreker achteraan
Aanbevolen prijs: €119
Waar te koop?
Totaalscore 9
De Lumia 535 is de allereerste smartphone waarop Microsoft staat. Geen vlaggenschip om mee te pronken, maar een instapper aan 119 euro. En wat voor één.

Eind vorig jaar kreeg ik een maand lang een Windows Phone-toestel in mijn handen. Hoe dat is afgelopen lees je hier, maar ik moet wel toegeven dat ik de Windows Phone-smaak te pakken had. Ideale timing van Microsoft om me hun allereerste smartphone toe te sturen: de Microsoft Lumia 535. Nergens kan je nog Nokia terugvinden, dit is de allereerste van een nieuwe generatie.

Straffe prijs

Voelt de Lumia 535 daarom ook anders aan? Niet echt, want het blijft tenslotte Windows Phone 8.1 in een typische Lumia-behuizing (inclusief flashy kleurtjes). Enkel op de voor- en achterkant staat prominent Microsoft geschreven. Frappant dat Microsoft uitgerekend dit budgettoestel uitkiest als allereerste toestel.

De Lumia 535 volgt al behoorlijk snel de Lumia 530 op, de budgettopper van Nokia midden vorig jaar. Eerst dacht ik dat het om een 4G-upgrade ging van de Lumia 530, maar het is een volledig nieuw toestel met een ongeziene prijs/kwaliteitverhouding. Het zou me niet verbazen dat Microsoft geen cent verdient op deze smartphone.

Degelijk ontwerp

Allereerst springt het 5 inchscherm direct in het oog. Voor zijn prijskaartje is het zelfs een bijzonder goed scherm (960 x 540 pixels). De kleuren zitten goed en de kijkhoek is meer dan behoorlijk. Zoals in de meeste budgettoestellen zit het scherm tamelijk diep verwerkt, maar het voelt nooit echt hinderlijk omwille van de kwaliteit en grootte van het scherm. Bovendien hebben we al ‘diepere’ schermen zien passeren op de redactie.

Goedkopere toestellen durven wel eens een extra dikke schermrand te hebben omwille van het goedkope ontwerp, maar daar is bij de Lumia 535 geen sprake van. De schermranden zijn behoorlijk dun, mede dankzij de keuze voor softkeys in plaats van aanraakgevoelige toetsen. Verder lijkt de Lumia 535 een unibody ontwerp, maar de achterkant kan je met een strategische duw losklikken. Ideaal wanneer je graag een ander kleurtje wil proberen, een microSD-kaart wil installeren of de batterij wil vervangen.

Extra troeven

Wanneer je onderstaande troeven bekijkt, wordt het prijskaartje nog straffer: Gorilla Glass 3, een 5 megapixelcamera vooraan (én achteraan) en een ingebouwde lichtsensor zijn alle drie elementen die je amper tegenkomt in deze prijscategorie. De lichtsensor voor automatische schermhelderheid vind je zelfs niet eens in sommige toestellen van 200 euro terug.

De 5 megapixelcamera voor- en achteraan zijn prima gezien het prijskaartje. De camera vooraan maakt zelfs extra indruk, zeker om te videobellen via bijvoorbeeld Skype. Een slimme, strategische keuze van Microsoft, maar wel eentje dat ik enkel maar kan toejuichen voor die prijs. Het Corning Gorilla Glass 3 is wel heel frappant, want meestal moet je minstens 200+ euro betalen voor zulke bescherming.

Selfiecamera

OK, van buiten is het allemaal top voor zijn geld, maar werkt hij ook goed? Hij voelt net zo vlot aan als elk ander Windows Phone-toestel, en dat is knap gezien de ietwat krappe Qualcomm Snapdragon 200-chip. Ter referentie: de snellere Snapdragon 400-chip wordt gebruik voor smartwatches zoals de LG G Watch R of Samsung Gear S. Enkel bij het laden van internetpagina’s valt het op dat de meeste andere (duurdere) toestellen webpagina’s veel sneller laden. Niets onoverkomelijk, maar soms moet je meer dan zes tot zeven seconden wachten voordat de pagina geladen is zonder dat de internetsnelheid een flessenhals is.

De 5 megapixelcamera achteraan stelt niet veel voor, maar dat is ook helemaal niet erg. Wie een smartphone in deze prijscategorie koopt, hoeft niet te verwachten dat hij zijn compactcamera mag weggooien. Ook video (max 480p) is absoluut geen hoogvlieger door gebrek aan HD-functie. De verrassing zit hem echter in de camera vooraan die best wel goed werkt. Hij trekt betere foto’s dan een gemiddelde frontcamera, ook al mag je je niet blind staren op die 5 megapixels. Een Samsung Galaxy Note 3 met een twee megapixelcamera vooraan trekt bijvoorbeeld veel scherpere foto’s, zelfs in moeilijke lichtomstandigheden.

App-aanbod

Een spotgoedkoop toestel waarin alles zit, ideaal voer voor iedereen om direct in huis te halen. Klopt, maar dan moet je wel rekening houden met Windows Phone als besturingssysteem. Als je de eerste keer een smartphone gaat kopen, is dit met voorsprong het allerbeste toestel dat je in huis kan halen. Alles zit erin voor een haarscherpe prijs, niemand doet beter. Heb je vooraf al een Android of iPhone gehad, dan moet je rekening houden met het eerder belabberde app-aanbod van Windows Phone en kan je beter voor de Motorola Moto E gaan met gelijkaardig prijskaartje.

Het blijft vervelend om erop te hameren, maar die apps hangen nog steeds als een molensteen om de nek van Microsoft. Er is amper beterschap, waardoor je beter gewaarschuwd bent. Dat betekent daarom niet dat niemand deze smartphone in huis moet halen, want ik ken een heleboel mensen die amper een app op hun telefoon geïnstalleerd hebben. En als ze er een paar gebruiken, dan zijn dat meestal de klassiekers zoals bijvoorbeeld Facebook, Dropbox of Google Maps (Here als Windows Phone-alternatief). Die werken alle drie net zo goed op Windows Phone.

De autonomie van de Microsoft Lumia 535 is niet bijzonder, maar goed genoeg. Een intensieve gebruiker (wifi/bluetooth ingeschakeld) haalt vlot de kaap van één dag. Wie zuiniger zijn smartphone gebruikt, moet probleemloos twee dagen halen.

Conclusie

Ik kan me niet van het gevoel ontdoen dat Microsoft een gigantische inspanning heeft gedaan om budgetkopers te charmeren. Ze moeten dat ook, want in die categorie kan Windows Phone nog heel sterk groeien. De Microsoft Lumia 535 is de allerbeste smartphone die je voor 119 euro kan kopen, en ik zie de concurrentie niet snel beter doen. Als die budgetkaart ook voor alle toekomstige Microsoft Lumia-toestellen wordt getrokken, ben ik heel benieuwd naar de rest van het jaar.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business