Reviews

Samsung Galaxy S6 review: premium upgrade

Voordelen
Prachtig scherm
Snelle prestaties
Uitstekende camera
Licht TouchWiz-schil
Nadelen
Pittige prijs
Geen uitbreidbaar geheugen
Vingerafdrukgevoelig design
Aanbevolen prijs: €699
Waar te koop?
Totaalscore 8
Is de Samsung Galaxy S6 zonder opvallend gebogen scherm ook interessant? Verrassend genoeg wel, ook al moet je het saaie design erbij nemen.

Je hebt vermoedelijk de review al gelezen van het ultieme vlaggenschip van Samsung: de Galaxy S6 Edge. Een bijzonder goed toestel dat er uniek uitziet, maar zijn prijs en onhandig ontwerp maakt dat het voor een nichepubliek is weggelegd. Samsung brengt de S6-reeks in twee versies uit, dus schiet er enkel nog de klassieke Galaxy S6 over. Een ‘gewone’ smartphone voor 699 euro, dat lijkt niet te kloppen?

Het spreekt voor zich dat heel veel eigenschappen van de Galaxy S6 gelijk zijn aan de Galaxy S6 Edge, het zijn in de praktijk ook identieke toestellen met als enige verschil een iets kleinere batterij voor de Galaxy S6 en geen afgeronde schermen. Daarom treed ik hier niet in detail rond prestaties, softwareschil en camera. Die kan je lezen in de uitgebreide review van de Galaxy S6 Edge.

Leentjebuur

De Galaxy S6 heeft het grote probleem dat hij tezamen met de S6 Edge lanceert. Die laatste heeft een bijzonder ontwerp met een gebogen scherm, waardoor de Galaxy S6 er saai uitziet. De vorm van bovenaf doet nog het meest denken aan de Galaxy S4. Het is pas wanneer je de S6 vastneemt, dat je de luxueuze afwerking opmerkt. Het metalen chassis voelt een stuk minder scherp aan dan de Galaxy Note 4, en de glazen achterkant is een flinke verbetering vergeleken met de plastic rubberachtige afwerking van de Galaxy S5.

Het enige nadeel aan een glazen achterkant: véél vingerafdrukken. Je moet de Galaxy S6 maar een paar minuten gebruiken, of hij ziet er vies uit. De witte versie heeft er het minst last van, alle andere zijn direct vuil. Een nadeel dat je erbij moet nemen. Ik moet toegeven dat ik het initieel heel vervelend vond, maar na twee weken kijk ik er niet meer naar om.

De combinatie van aluminium en glas geeft de Galaxy S6 eindelijk zijn premium uitstraling waar iedereen al zo lang op zit te wachten. Wat me wel tegen de borst stoot, is hoe Samsung de aluminium rand heeft afgewerkt. Leg de S6 naast een iPhone 6 en je snapt wat ik bedoel. De connector onderaan, de luidspreker en de hoofdtelefoonaansluiting: frappant is het minste wat je kan zeggen. Ook die concave vorm van de aluminium rand is identiek aan Apple. Het lijkt een detail, maar wanneer je de Galaxy S6 vanaf de zijkant bekijkt, zou je je zo kunnen vergissen van toestel.

Bijna identiek

In tegenstelling tot de S6 Edge is het scherm van de Galaxy S6 gewoon vlak. Ze dragen allebei dezelfde hoge resolutie: 2.560 bij 1.440 pixels. Meer dan genoeg voor een 5,1 inchscherm, maar toptoestellen moeten nu eenmaal met specificaties kunnen pronken. In theorie zouden ze allebei exact hetzelfde scherm moeten hebben, maar wanneer we ze allebei rechtstreeks vergelijken zien we toch een klein verschil.

De witwaarde van de S6 Edge is iets koeler dan op de Galaxy S6. Die laatste heeft een iets te warme kleur van wit. Dat valt vooral sterk op wanneer je een internetbrowser opent en zwarte tekst op een witte achtergrond leest. In mijn ogen leest de S6 Edge dan iets vlotter door zijn wittere kleur. Buiten dit kleine detail heeft amoled opnieuw een flinke stap voorwaarts gezet in kleurrealisme. De schreeuwerige kleuren zijn verleden tijd en wit zit er tegenwoordig ook echt wit uit, in tegenstelling tot de blauwe tint die je vroeger had.

Zowel de S6 Edge als de Galaxy S6 hebben een maximale helderheid van 350 cd/m². Dat is niet bepaald hoog, de iPhone 6 haalt vlot de kaap van 550 cd/m². De Galaxy S6 heeft een uitstekend scherm dat de lat heel hoog legt. Ik vermoed dat de LCD-panelen in andere smartphones stilaan naar nieuwe technieken moeten kijken om amoled bij te benen, zoals bijvoorbeeld Quantum Dots. Samsung bewijst dat op dit moment amoled de betere keuze is.


Alle benchmarks, cameraprestaties, nieuwe apps en het vernieuwde TouchWiz lees je in detail in onze complete Samsung Galaxy S6 Edge review


Luxe perikelen

De keuze voor luxematerialen heeft zijn impact op enkele troeven die de Galaxy S-reeks genoot: verwijderbare batterij en uitbreidbaar geheugen. Beide zijn geslachtofferd om het nieuwe strakke design met glazen achterkant en aluminium chassis waar te maken. De keuze van de batterij kunnen we ergens nog snappen door de strakke afwerking, maar geen uitbreidbaar geheugen is een flinke streep door de rekening.

Het is net die troef dat een verschil maakte tussen de iPhone 6 en de Galaxy S-reeks. Bij die laatste kon je gewoon het instapmodel van 16 GB nemen vroeger, en naar wens extra opslag toevoegen. Nu moet direct de juiste opslagcapaciteit kopen, met een bijhorend prijskaartje. De standaardversie heeft 32 GB aan boord. Wie meer wil, heeft ook nog de keuze uit 64 GB en 128 GB. Helaas kost elke stap hoger ook 100 euro meer. Duur, want een microSD-kaart van 128 GB kost iets meer dan 100 euro. Ik snap wel dat Samsung meer centen wil verdienen aan zijn vlaggenschip, maar dit is geen goede evolutie.

Op vlak van autonomie doet de Galaxy S6 het een fractie minder goed dan de S6 Edge. Dat komt doordat die laatste een 2.600 mAh-batterij aan boord heeft, net 50 mAh meer dan de Galaxy S6. In benchmarks spreken we van een minimale winst: 10 uur 12 minuten voor de S6 Edge, 9 uur 58 minuten voor de Galaxy S6. Daarmee scoren beide toestellen bovengemiddeld. Ter referentie: de iPhone 6 klokt af op 9 uur 45 minuten, de LG G3 op 8 uur 56 minuten en de Galaxy Note 4 op 12 uur 23 minuten. De Galaxy S6 ondersteunt voortaan ook standaard draadloos laden. Eindelijk hoef je daarvoor niet meer een optionele, dikke case voor te kopen.

Conclusie

Ik hink op twee gedachten met de Samsung Galaxy S6. Aan de éne kant vind ik wanneer je toch al 700 euro uitgeeft aan een nieuw toestel, dat de sprong naar 850 euro niet meer zo groot is. De Galaxy S6 Edge is een toestel om mee te pronken, iets waarmee je gezien wil worden. Niet toevallig dezelfde groep waar Apple al jaren op inspeelt.

Heb je daar niet zo’n nood aan, dan is de Galaxy S6 een uitstekend toestel om je huidige smartphone te vervangen. Zijn prestaties zijn absolute top, de camera scoort uitstekend en de premium afwerking is welgekomen. 700 euro is niet goedkoop, maar de Galaxy S6 is dan ook het neusje van de zalm. Wil je in de kop van het peloton zitten? Dan is dit het toestel voor jou. Ben je prijsbewuster? Dan is de LG G3 een beter alternatief dat nu 200 euro minder kost en eveneens uitstekend presteert.

We vullen deze review bij de lancering op 10 april nog aan met extra opmerkingen  en een bijhorende conclusie van het winkeltoestel. Dan plaatsen we ook de definitieve testresultaten van alle batterijtesten en meer vergelijkingen met concurrenten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business