Reviews

Siri of Google Now: wie is dommer?

We legden de Nederlandstalige Siri en Google Now naast elkaar en onderwierpen ze aan een kruisverhoor. De resultaten stelden teleur.

Na ons gesprek met de Nederlandstalige Siri vorige week vroegen heel wat lezers ons om de man eens tegenover de Nederlandssprekende Google Now te zetten. We schoven aan tafel voor een conversatie met de twee spraakassistenten, maar waar één van de twee niet al te snugger is, is de andere vrijwel niets waard.

Snauwen

Smalltalk en het weer gaan hand in hand, dus we opende de conversatie met een onschuldig vraagje over de huidige atmosferische toestand. Siri weet ons de temperatuur te zeggen, maar Google Now doet moeilijk. “Wat is het weer in Turnhout” blijkt een te beleefde vraag: de dame wordt het liefst afgesnauwd. Wanneer we “Weer in Turnhout!” blaffen, geven zowel iPad als Androidtelefoon een goed resultaat. Wanneer ik beide computerstemmen vraag hoe laat het is in Londen krijg ik wel een gezwind antwoord.

[related_article id=”158256″]

Op andere feitelijke vragen scoren de twee assistenten evenwaardig: omdat Siri nog niet met Wolfram Alpha werkt geeft ze zoekresultaten, en Google doet hetzelfde. Hier scoort Google Now iets beter: de vriendelijke dame geeft in specifieke gevallen een samenvatting en een verbale uitleg op een vraag. In vergelijking met de Engelstalige versie moet je wel heel veel geluk hebben en de juiste vraag stellen om een spraak-antwoord te krijgen. Om de leeftijd van Leonardo Di Caprio te weten te komen hoeven we onze telefoon niet aan te raken, terwijl Siri er niet in slaagt een eenduidig antwoord te geven. Over het algemeen is Apple dan weer iets sneller in het voorschotelen van een resultaat dan Google.

Waardeloos

Mannelijke Siri is, zoals we al ontdekten, een stuk minder vlot in gesprekken dan de vrouwelijke variant, maar Google Now is gewoon erbarmelijk. De assistent kan enkel overweg met zoekopdrachten, en doet niets extra. Siri kan de hele iPad of iPhone bedienen, Google zoekt op het internet wanneer we vragen om een timer op te zetten of een app te openen. In het Engels werken die commando’s perfect, maar in het Nederlands is het vooralsnog onmogelijk om je androidtelefoon te bedienen met de stem.

Dat maakt de Nederlandstalige Google Now eigenlijk min of meer waardeloos. Gesproken antwoorden zijn zeldzaam, specifieke vraagstellingen zijn een must en het resultaat is meestal een lijst met zoekresultaten. Op die lijst moet je dan klikken om de website te lezen, zodat je de telefoon toch moet vastnemen.

Siri in het Nederlands was een teleurstelling in vergelijking met de Engelse variant, Google Now in het Nederlands bestaat eigenlijk niet. Het enige dat de functie op Android aantoont is dat Google Nederlands kan omzetten in geschreven taal. In de toekomst ongetwijfeld handig, maar zolang “hoe warm wordt het vandaag” of “stuur een sms naar Cedric” in zoekresultaten eindigt en plaats van concrete antwoorden en acties is Siri eindeloos superieur.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business