Reviews

Review Huawei Mate S: mooie telefoon met achilleshiel

Voordelen
Aantrekkelijk design
Snelle vingerafdrukscanner
Fatsoenlijke batterij
Nadelen
Ondermaatse grafische kracht
Slimme functies niet altijd accuraat
Aanbevolen prijs: €649
Waar te koop?
Totaalscore 7
Het design van de Huawei Mate S ademt premium uit, maar de inhoud van de smartphone is eerder wisselvallig met een uitgesproken achilleshiel.

Als premium toestel stelt de Huawei Mate S niet teleur als het om de verpakking gaat, maar de ingewanden van de smartphone kunnen niet tippen aan wat we verwachten van een toestel in de hoogste prijsklasse. Vooral de grafische kracht van de Mate S is ondermaats.

Design

Eerst een belichting van een van de betere aspecten van de Huawei Mate S: het ontwerp. Het vederlichte en slanke formaat van de smartphone zorgt ervoor dat het grote 5,7 inch-scherm aangenaam in de hand ligt. De achterkant bestaat uit een gebogen metalen body, met bovenaan in het midden de minimaal uitstekende camera en daaronder de vingerafdrukscanner. De manier waarop het lijntje aan de bovenkant naar de camera loopt, doet sterk denken aan de HTC Mx One reeks.

Het gevoel van de smartphone is mooi uitgebalanceerd, de grip iets minder. De achterkant kan heel glibberig zijn, zeker als je het toestel met één hand probeert te manoeuvreren. Gelukkig heeft Huawei daaraan gedacht en standaard een lederen coverhoes bijgeleverd. Keerzijde is wel dat het het fijne design verdoezelt van de Huawei Mate S.

Scherm & camera

Wij zijn een grote fan van de levendige kleuren die het amoled Full HD beeldscherm verschaft van de Huawei Mate S. Grasduinen door je telefoon is een plezier. Je scherm ontsluiten gaat vlug met de accurate vingerafdrukscanner, die onze afdruk zo goed als altijd bij de eerste poging wist te herkennen. Alleen vreemd dat we dit niet als enige toegang kunnen gebruiken voor de smartphone: het is enkel samen te activeren met het gebruik van een pincode of wachtwoord. Je kan dus steeds ofwel inloggen door een code in te toetsen, of met de vingerafdrukscanner.

Bekende Belgische trekpleister, vastgelegd met de Huawei Mate S

Verder zijn er nog wat andere functies uit te voeren met de vingerafdrukscanner, maar hierbij staat de plaatsing van de scanner aan de achterkant wat in de weg. Een oproep opnemen gaat nog omdat je sowieso de telefoon in de hand neemt, maar om een alarm uit te zetten is het al wat moeilijker. Foto’s nemen door je vinger op de scanner te leggen is nogal onhandig, omdat deze juist onder de camera geplaatst is. Het vraagt een beetje oefening om je vinger uit het beeld te houden, wil je de scanner daarvoor gebruiken.

De Huawei Mate S komt gewapend met een 13 MP primaire camera en een 8 MP selfie-camera. In normale omstandigheden leveren beide camera’s scherpe beelden, maar zodra je begint in te zoomen of het licht wat wegvalt, gaat de kwaliteit achteruit. Hetzelfde kan gezegd worden van de video’s die je met de Mate S opneemt. De uitgebreide edit-tools van de camera-app kunnen onder- of overbelichte foto’s nog redden, maar aan onscherp ingezoomde foto’s valt weinig te doen.

Tricks

Verder serveert de Mate S enkele slimme bewegings- en aanraakfuncties. Huawei eiste bij de introductie van de Mate S op techbeurs IFA de titel van eerste aangekondigde smartphone met Force Touch technologie op, maar die functionaliteit krijg je enkel bij de 128 GB versie van de Huawei Mate S. Wij hebben enkel het 32 GB model vastgehad.

Wat we wel hebben kunnen testen van die aanraakfuncties, liet bij ons een wisselvallige indruk na. Zo kan je bijvoorbeeld door het gebruik van je knokkels functies oproepen door een letter op je scherm te schetsen, maar in de praktijk bleek dit niet altijd even goed te werken. Een ‘c’ om de camera te activeren registreerde ons toestel nog wel snel, maar de ‘w’ van weer bleek moeilijker op te pikken. Misschien is het gebruik van je knokkels iets dat je je eigen moet maken, maar voor ons oversteeg het het gimmick-gehalte niet.

Ingewanden

Binnenin de Huawei Mate S huist een HiSilicon Kirin 935, een van de paradepaardjes van het bedrijf als het om processorchips gaat. De smartphone wordt aangedreven door twee quadcores (2,2 GHz/1,5 GHz), de GPU is een Mali-T628 MP4. De Huawei Mate S wordt aangestuurd door Android Lollipop versie 5.1.1; de upgrade naar Marshmallow is gepland, maar er staat nog geen definitieve datum vast.

Apps draaien heel soepel op de smartphone, dat over 3 GB RAM beschikt. Tijdens de testperiode van een week heb ik het toestel nooit weten vastlopen en nauwelijks zien sputteren. De prestaties in absolute cijfers uitgedrukt, tonen echter een kleine achterstand: in vergelijking met de benchmarks van andere premium smartphones bengelt de Huawei Mate S achteraan.

Maar de achilleshiel van de Huawei Mate S is ongetwijfeld de GPU: de grafische benchmarks zijn dramatisch. Het verschil met de concurrenten is niet zomaar een gat, maar een hele krater.

Batterij & geheugen

Huawei biedt standaard 32 GB opslagruimte aan op de Mate S, waarvan ongeveer 24 GB ook echt te gebruiken is. Modellen met 64 en 128 GB aan boord zijn ook beschikbaar. Je hebt de mogelijkheid om het geheugen uit te breiden met een MicroSD kaartje.

Er snort een 2.700 mAh batterij in de smartphone, die een stevige werktijd voorziet. Gebruik je de smartphone licht tot redelijk, dan kom je zeker twee tot drie dagen toe. Intensieve gebruikers weten er zeker een etmaal uit te persen. Onze videoloop batterijtest klokte op 7 uur en 50 minuten af, de PC Mark Work Battery Life benchmark haalde 6 uur en 23 minuten.

Oordeel

Maken we een abstractie van de prijs, dan vinden we de Huawei Mate S zeker geen slechte smartphone. Laat je de telefoon concurreren met de toppers in de premiumklasse, dan schiet de Mate S te kort. De in vergelijking mindere prestaties maken van de telefoon een gemakkelijke prooi voor flagshipkillers à la Oneplus X.

Heb je het budget om een premium telefoon aan te schaffen, dan zijn er gewoon verschillende superieure toestellen waaruit je kan kiezen. Wil je kunnen genieten van een amoledscherm, dan ben je beter af met de Samsung Galaxy S6 of de Huawei Nexus 6P. Misschien maakt de Force Touch technologie wel het verschil, maar daar kunnen we ons niet over uitspreken. Alleen als design bovenaan op je lijstje van smartphoneprioriteiten staat, kunnen we de Mate S met een warm hart aanbevelen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business