Reviews

Review AVM FRITZ!Box 3490

Voordelen
Uitstekend bereik
Nadelen
Intimiderende interface
Aanbevolen prijs: €159
Waar te koop?
Totaalscore 9
De AVM Fritz!Box 3490 is de enige router in onze massatest zonder externe antennes, maar gek genoeg doet dat niets af aan zijn bereik. Integendeel.

Vergeleken met de FRITZ!Box 4020 is dit letterlijk de grote broer. Hij is een flink stuk groter, wat nodig is om alle interne antennes te verwerken. Samen met Engenius is het de enige fabrikant met interne antennes in de high-end massatest. Heeft dat impact op de resultaten? Gek genoeg niet, want hij heeft het grootste bereik van allemaal met nog ruim 21 Mbps op de verste locatie.

Dichtbij haalt hij maar 71 Mbps, de helft van krachtpatsers zoals Asus of TP-Link, maar hij is wel consistent. Wat ons heel sterk pleziert, is dat AVM standaard de functie inschakelt dat de router zelf kiest welke frequentie het best voor jou werkt. Zo moet je nooit manueel wisselen wanneer je meer bereik wenst, of meer snelheid wanneer je dichterbij bent.

Het voordeel van niet op de triband-kar te springen, is dat het verbruik laag blijft: 8,3 watt gemiddeld. Enkel Linksys en Engenius zijn nog zuiniger in deze test. Deze keer is FRITZ!OS wel degelijk in het Engels (geen Nederlands aanwezig, ook niet in de Quick Start Guide), gelukkig maar! Daar kan je opnieuw alles naar wens aanpassen.

De interface ziet er het minst sexy uit van alle testkandidaten, en het kan behoorlijk intimiderend overkomen, maar hij is tegelijk ook het meest uitgebreid. Interessante extra: de FRITZ!Box 3490 ondersteunt ook ADSL/VDSL-aansluitingen via een ingebouwde modem en is 100% gecertificeerd door Proximus om als router te dienen. Één nadeel: er is geen plaats voor digitale televisie of telefoon.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business