RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Prachtig scherm met ongelooflijk dunne randen
  • Sublieme vormgeving en afwerking
  • Knappe autonomie, zeker gezien het gewicht
  • Uitstekende prestaties
CON
  • Op erg specifieke gebruiksgevallen na biedt de i7 geen meerwaarde

De XPS 13 van Dell is één van de mooiste toestellen op de markt. Hoe graag we ook willen, het is haast onmogelijk om er iets negatief over te zeggen. Al breng je wel best een gevulde portefeuille mee naar de winkel.

Advertentie

Dell XPS 13 (2)De Dell XPS 13 is een kunstwerk, met liefde ontworpen en met zorg in elkaar gezet. Deze dunne 13 inchlaptop is de kleinste die je zal vinden met de schermdiagonaal: het scherm heeft immers nauwelijks randen, wat de hele voetafdruk van het toestel verkleint. Datzelfde scherm, dat overigens aanraakgevoelig is, krijgt van Dell een resolutie van 3.200 x 1.800 pixels mee. Zoveel pixels op een dergelijke kleine oppervlakte zorgen voor een prachtige en haarscherp display, dat bovendien vanuit alle hoeken even intens schittert.

De binnenzijde van de XPS 13 is helemaal zwart en voorzien van een rubberen soft-touch coating. Daardoor rusten je palmen tijdens het typen op een aangename textuur. Het (verlichte) toetsenbord is misschien iets te vlak, maar typen blijft een aangename ervaring. Een numeriek klavier is gezien het formaat van het toestel natuurlijk niet van de partij.

Sober maar klassevol

Op Dell-branding na is er niets op het toestel geschreven. De nodige identificatie- en certificatiecodes zitten verstopt aan de onderkant, onder een klepje waar ‘XPS’ op staat. De onderkant van een laptop is op z’n zachtst gesteld niet echt belangrijk, maar die toevoeging illustreert de overtuiging waarmee Dell dit toestel heeft ontworpen.

Dell XPS 13 (1)

De prachtige maar altijd sobere behuizing huisvest een i7-processor van de nieuwste generatie: de i7-6560U. Die krachtige laptopchip pakt uit met een kloksnelheid van 2,2 GHz me teen turbo tot 3,3 GHz, en lijkt daar nauwelijks hitte bij te produceren. Voor het exemplaar dat wij testten, werd de cpu bijgestaan door 8 GB aan RAM en een SSD van 256 GB. We testten de variant met 256 GB aan SSD-opslagcapaciteit, een mooie hoeveelheid voor een dergelijk toestel.

Razend snel

Het hoeft niet te verwonderen dat een laptop met dergelijke specificaties zo snel is als de wind. Dell is niet de eerste of de enige die het klaarspeelt, maar we blijven verbaasd door een i7 in zo’n dunne behuizing. Processorfabrikant Intel, dat ieder jaar een nieuwe, zuinigere en dus ook minder warme processorreeks uitbrengt, is daarvoor te danken. Een extra grafische kaart is niet van de partij, dus nieuwe games spelen is geen optie.

De XPS 13 is een lichtgewicht, maar toch propte Dell genoeg batterij in het toestel om een autonomie van bijna zeven uur en half te voorzien. De fabrikant benadert met dit toestel de perfectie, maar komt er toch niet helemaal.

Ik zei het eerder al: sommige gebruikers hebben nood aan een i7. Voor de meeste toepassingen volstaat echter de i5-variant. Die is amper trager (2,3 GHz vs 2,5 GHz) maar aanzienlijk goedkoper. We kunnen ons erg moeilijk een situatie inbeelden waarbij je wél een i7 nodig hebt, maar geen grafische kaart. Dell biedt de XPS 13 wel aan met een i5, maar helaas is de resolutie van dat toestel lager en krijg je geen aanraakscherm. Een versie met onze testspecificaties, maar een i5 in plaats van de i7, en een aangepaste prijs, zou onze favoriete laptop aller tijden zijn. Bijna perfect is natuurlijk ook een mooie beoordeling. Dit toestel is duur, maar het is z’n geld waard.

Advertentie