Reviews

Review D-Link mydlink Home: Slim(mer) huis

Voordelen
gebruiksvriendelijke app
IFTTT-ondersteuning op komst
Nadelen
twee verschillende standaarden
beperkte mogelijkheden
Aanbevolen prijs: €159,99
Waar te koop?
Totaalscore 7
De markt van huisautomatisering is in volle ontwikkeling en elke netwerkfabrikant wil een deel van de koek. Zo ook D-Link, dat onder de noemer mydlink Home een reeks producten op de markt brengt voor het slimme huis.

De markt van huisautomatisering is in volle ontwikkeling en elke netwerkfabrikant wil een deel van de koek. Zo ook D-Link, dat onder de noemer mydlink Home een reeks producten op de markt brengt voor het slimme huis.

Wifi en Z-Wave

Het starterspakket legt de nadruk op beveiliging en bestaat uit een netwerkcamera, een bewegingssensor en een slim stopcontact. Een volledig overzicht van alle producten vind je op  dlink.com/mydlinkHome. In tegenstelling tot de meeste andere oplossingen, zoals bijvoorbeeld Devolo Home Control, maakt mydlink Home geen gebruik van een centrale hub die je aan je router hangt. De verschillende onderdelen worden rechtstreeks opgenomen in je wifi-netwerk. Het centrale beheer gebeurt via de bijhorende app, die je kan downloaden voor Android of iOS.

Dat wil echter niet zeggen dat D-Link het idee van een fysieke hub volledig achterwege laat. In het mydlink Home-assortiment kan je namelijk twee soorten apparaten onderscheiden: toestellen die werken via wifi en toestellen die werken via Z-Wave. Omdat die laatste categorie niet zelfstandig met je netwerk kan verbinden, vereisen deze apparaten wel een hub die je op je router aansluit. D-Link gebruikt Z-Wave voor een aantal sensoren omdat de technologie veel energie-efficiënter is dan wifi. Daardoor kunnen deze sensoren volledig draadloos functioneren op een batterijtje dat langer dan een jaar meegaat. De wifi-apparaten daarentegen beschikken allemaal over een snoer dat je op een stopcontact moet aansluiten en dat is niet altijd ideaal. De keuze van D-Link om twee verschillende protocols te gebruiken, is een beetje onhandig, maar niet onoverkomelijk, zolang je er maar op let of een apparaat al dan niet de hub nodig heeft om te verbinden.

Eenvoudige registratie

Het registreren van een apparaat in je netwerk is overigens zeer eenvoudig. D-Link voorziet in elke doos een kaartje met een QR-code. Wanneer je die scant via de applicatie, krijg je meteen de instructies gepresenteerd om het apparaat toe te voegen. Een minuutje later is het nieuwe apparaat opgenomen in je netwerk en zichtbaar in de app. Vanuit de app kan je de status van je verschillende toestellen raadplegen, ze in- en uitschakelen, tijdschema’s aanmaken, of bepaalde acties instellen. Zo’n actie kan bijvoorbeeld zijn ‘als de achterdeur open gaat na 8 uur ‘s avonds, stuur me een bericht’.

D-Link heeft een zeer heldere applicatie afgeleverd, maar de mogelijkheden om apparaten met elkaar te laten samenwerken, zijn eerder beperkt.  Daar moet echter snel verandering in komen. D-Link heeft begin dit jaar namelijk aangekondigd dat het mydlink Home gaat integreren met de online automatiseringsdienst If This Than That, waarover je meer kan lezen op pagina 70 in dit nummer. Dat zet de deur open voor doorgedreven automatisering en interactie met verschillende webdiensten, maar ook apparaten van andere merken zoals Philips Hue, Belkin Wemo en Netatmo. Het is dat soort integratie die het mydlink Home-platform naar een hoger niveau kan tillen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business