RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Camera bij daglicht is uitstekend
  • schermkwaliteit
  • autonomie
  • waterdicht
CON
  • kwetsbaar design
  • camera ’s nachts kan beter

Minder dan een jaar na de lancering van de M4 Aqua brengt Sony de M5 uit. Het Aqua-label valt weg, maar laat dat je niet misleiden.

De Xperia M4 Aqua van Sony was een uitstekende smartphone. Voor 299 euro kocht je in de zomer van dit jaar een toestel dat misschien niet de kroon spande op het vlak van specificaties, maar zich onderscheidde van de massa door waterdicht te zijn. Met bijhorende cameraknop kon je er zelfs onderwaterfoto’s mee nemen. Opvolger M5 krijgt geen Aqua in de naam, maar dezelfde IP68-rating blijft behouden. Je kan de smartphone met andere woorden tot een half uur lang anderhalve meter onder water houden en gebruiken.

M5

Knappe prestaties

In vergelijking met de M4 is de M5 duurder. Je koopt het toestel voor 399 euro, maar in ruil krijg je een smartphone die al het goede van de M4 behoudt en die voorganger overtreft op het vlak van specificaties. Deze keer ging Sony niet voor een processor van Qualcomm, maar voor een exemplaar van Mediatek. Die processors associeerden we vaak met minder capabele budgettoestellen, maar Sony opteerde voor de allernieuwste high-end cpu en die levert prestaties naar geld.

De M5 is met andere woorden een krachtig en responsief toestel dat helemaal meekan met de concurrentie in dezelfde prijsklasse. Sterker nog: in vergelijking met bijvoorbeeld de Moto X Play is de M5 een sneller toestel. Die extra pk’s wegen niet op de batterij. Sony wil steevast toestellen afleveren die twee dagen meekunnen op één batterijlading, en hoewel dat niet wil zeggen dat je 48 uur aan videostreaming kan doen, zal het toestel de twee etmalen bij ietwat doordacht gebruik mooi uitzingen.

 

Flinke camera

Een stevige autonomie en een goede batterij zijn intussen kenmerken van de Sony Xperia-lijn en ook van de camera verwachten we veel van de Japanners. Die stellen opnieuw niet teleur: de hoofdcamera telt 21,5 megapixel, de selfiecamera doet het met een nog steeds indrukwekkende 13 megapixel. De kenmerkende toegewijde cameraknop maakt dit toestel tot een goed alternatief voor een compactcamera. Megapixels zijn niet alles, dus is de camera ook weer niet zo spectaculair als de cijfers doen uitschijnen. Zeker in situaties met weinig licht is er verbetering mogelijk. Kleuren zijn echter mooi en helder, en de camera zelf werkt sneller en vlotter dan vroeger. De flash bestaat uit één ledlampje en dat is jammer. Twee lampjes, waarvan één een warmer licht schijnt om de koelte van de flash te compenseren, zien we steeds vaker. Het maakt foto’s bij weinig licht aanzienlijk mooier.

Het scherm zelf krijgt een full HD-resolutie en kan volledig meespelen met de high-end collega’s. De kijkhoek is uitmuntend en de kleuren zijn mooi: er is niets op aan te merken. Verder valt de bouwkwaliteit op: het toestel volgt het klassieke Xperia-design en is dus eerder hoekig met een achterkant vervaardigd uit glas. Uit ervaring weet ik dat dat esthetisch mooi is, maar praktisch niet altijd vergevingsgezind: bij een onvoorziene valtest zijn er immers twee glasplaten die de impact moeten overleven. Tot slot schuilt er achter een klepje een slot voor je microsd-kaart en dat is altijd een pluspunt.