Reviews

Review MSI Nightblade MI 2: Goed maar riskant

Voordelen
Geweldige prestaties in een kleine doos, aansluitingen, VR-compatibel
Nadelen
Lawaaierig, betere gpu's om de hoek
Aanbevolen prijs: €1.379
Waar te koop?
Totaalscore 7
MSI's NightBlade MI is een krachtpatser in beperkt formaat. Het toestel heeft heel wat in zijn mars, maar we zouden zelf toch wachten op een volgende versie.

Klein, knap en krachtig: de Nightblade MI 2-020EU van MSI is niet goedkoop, maar wie in de markt is voor een gamecomputer is hier aan het juiste adres. De Nightblade MI 2 is een verrassend compacte desktop met een erg stevige binnenkant. Ondanks het kleine formaat propte MSI een Nvidia GeForce GTX 970 in de doos.

Dat is momenteel nog steeds de beste prijs/kwaliteit-kaart onder de 400 euro, al vermoed ik dat dat snel zal veranderen. Nvidia richtte zich vooralsnog op duurdere gpu’s maar AMD’s RX 480 staat om de hoek. Als die presteert zoals geadverteerd, kan de GTX 970 wel eens in één klap verouderd zijn. Voorlopig staat de kaart echter haar mannetje. Een splinternieuwe Core i7-processor vormt het hart van het systeem.

Straffe processor

De processor in kwestie is een i7-6700, voorzien van een basiskloksnelheid van 3,4 GHz met een turboklok van 4 GHz. Single Threaded-prestaties zijn dan ook torenhoog, wat ideaal is in de meeste gamescenario’s. MSI koos voor een i7 met multithreadingcapaciteiten. De meerwaarde daarvan is in de praktijk vaak beperkt, al zie je nieuwere spellen steeds beter gebruik maken van krachtige processors.

Tot slot dragen 8 GB aan RAM (uitbreidbaar) en een NVMe SSD bij aan een bliksemsnel systeem, terwijl een extra harde schijf de nodige opslagruimte biedt.

Een dergelijke oplossing is handig om de prijs te drukken, maar het komt natuurlijk met enkele nadelen. De ssd van 128 volstaat in de praktijk net voor het besturingssysteem, een beetje software en een spel of twee. Zo zal je snel moeten overstappen op de harde schijf. Spellen daarop laden helemaal niet sneller en halen geen voordeel uit de aanwezigheid van de solid state drive.

Lawaai

De krachtige prestaties in combinatie met de beperkte voetafdruk brengen wel een nadeel met zich mee. MSI slaagt er perfect in de bak koel te houden, maar niet om dat op een stille manier te doen. Wanneer hij moet zwoegen is de Nightblade beslist aan de luide kant.

De Nightblade is compatibel met virtual reality zoals de Oculus Rift of de HTC Vive, en zal ieder spel op zowat de hoogste instellingen in full HD aankunnen. Bij iets minder grafisch intensieve spellen zoals Borderlands of Xcom 2 is gamen in 4K zelfs mogelijk, indien je tevreden bent met 30 frames per seconde.

Aan aansluitingen geen gebrek bij deze bak, vooraan vind je een dvd-sleuf, achteraan schuilen vier usb 3-poorten, twee gewone usb-poorten, een ethernetpoort en aansluitingen voor je scherm via DVI, HDMI of DisplayPort. Een usb-poort vooraan ware handig geweest.

Gevaarlijke gpu

1.379 euro is wel wat geld, maar je koopt hier dan ook een ultramoderne gamepc die de huidige consoles op alle vlakken overtreft. Bovendien zorgt belichting aan de voorkant voor dat extra gamer-uiterlijk. Een maand geleden zou ik dit toestel klasseren als absolute aanrader voor wie een krachtige maar compacte gamecomputer zoekt. Vandaag durf ik dat niet meer doen.

De plots revolutie in grafische kaartland kan wel eens betekenen dat je in de zeer nabije toekomst een gelijkaardig systeem op de kop kan tikken voor 100 of 200 euro minder. Hoe het computeraanbod precies zal evolueren wanneer AMD zijn RX 480 uitbrengt en Nvidia ongetwijfeld niet veel later uitpakt met een antwoord, is niet duidelijk, maar ik zou nog even afwachten.

Systeemeigenschappen: Intel Core i7-6700, 8 GB RAM, Nvidia GeForce GTX 970, 128 GB SSD, 1 TB HDD, Windows 10 Home

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business