Reviews

HP Spectre x360 review: MacBook overklast

Voordelen
Stijlvol design en premium bouwkwaliteit
Prachtig WQHD-scherm
Comfortabel verlicht toetsenbord
Tablet-functionaliteit
DisplayPort & HDMI
Nadelen
Prijs
Geen USB type c
Aanbevolen prijs: €1.799
Waar te koop?
Totaalscore 9
HP doet het weer: de nieuwste Spectre x360 is één van de geweldigste premium-laptops op de markt. Oogverblindend design doet echter niets af aan de strakke specificaties.

HP’s eerste Spectre x360 was destijds naar mijn mening zowat de beste laptop op de markt. Intussen zijn we een jaar verder. De nieuwe Spectre heeft, in tegenstelling tot de oude, te kampen met knappe concurrentie. Toch is de x360 vandaag opnieuw koning van design en prestatie.

Eerste indruk

De HP Spectre x360 weegt net geen 1,5 kg en meet op het dikste punt 1,3 centimeter. Dat maakt de x360 niet de dunste noch de lichtste 13,3 inch-laptop op de markt, maar het scheelt niet zo veel. Het scherm van ons testtoestel heeft een WQHD-resolutie (2.560 x 1.440) en is natuurlijk aanraakgevoelig. De x360 in de naam impliceert immers dat het toestel dubbel dienst doet als tablet. Via de prachtige scharnieren knapt het display helemaal om totdat je een grote tablet in de hand hebt. Het systeem is intussen allesbehalve uniek maar HP’s scharnieren werken goed en zien er op de koop toe nog eens mooi uit.

Knappe kleurtjes

De Spectre komt in twee smaakjes: klassiek lichtgrijs of donkergrijs. In dat laatste geval zijn de scharnieren afgewerkt in koper, net als de zijkant van het toestel. Zeker die variant springt op een stijlvolle manier in het oog zonder ooit schreeuwerig te zijn. Achteraan op het toestel zien we (uiteraard) geen lichtgevende appel en al evenmin een schreeuwerig HP-logo. Het bedrijf gaat voor de gelegenheid voor z’n volledige naam: in koperen reliëflettertjes prijkt er Hewlett-Packard. Klasse.

Subliem toetsenbord

Aan de binnenkant van het toestel prijkt een verlicht toetsenbord waarmee HP bewijst dat toetsen niet dik hoeven te zijn om goed aan te voelen. HP koos voor de in onze ogen perfecte hoeveelheid feedback waardoor dit één van de betere laptoptoetsenborden is waarmee we al werkten. Concurrent Lenovo doet het met zijn X1-reeks echter niet slechter. De gigantische touchpad van de Spectre is erg accuraat en zal zij die een Windowslaptop van minder dan 1.000 euro gewoon zijn met verstomming slaan.

Apple doet onder

Al te vaak horen we dat Apple een patent heeft op stijl, een goede touchpad en een degelijk toetsenbord, maar HP bewijst hier dat niets minder waar is: in onze ogen is dit toestel wat chassis en invoermogelijkheden betreft alvast over de ganse lijn superieur.

Balans

Aan de binnenkant schuilt een gebalanceerde configuratie: een Intel Core i5-6200U wordt bijgestaan door 8 GB aan RAM en een SSD met een capaciteit van 256 GB. Een slimme hardwarecombinatie die elkaar perfect aanvult. De Spectre x360 bestaat met een i7, maar de meerwaarde daarvan is in de regel beperkt terwijl de meerprijs dat niet is.

De prestaties van de Spectre x360 liggen zoals verwacht in lijn met toestellen met gelijkaardige ingewanden. De i7-versie van de Yoga X1 presteert natuurlijk iets beter.

De x360 laat zich uiteraard overklassen door de i7-variant die we van Lenovo’s Yoga X1 testten, maar de hardware volstaat voor de doorsnee (professionele) gebruiker. Dit toestel start bliksemsnel op, de Core i5 bijt zijn tanden met plezier vast in zware programma’s en de 8 GB aan RAM garanderen een vlotte multitask-ervaring. Dit toestel is echter geen ultieme krachtpatser. Voor aanzienlijk minder geld koop je krachtigere laptops met onder andere een afzonderlijke grafische kaart van AMD of Nvidia. Dergelijke toestellen zijn echter log en dik. De Spectre x360 vertrouw op de grafische capaciteiten die in de processor verwerkt zitten, dus gamen is niet aan de orde.

Warmte

Tijdens zwaar werk blaast de Spectre x360 het merendeel van de warmte via een ventilator aan de zijkant weg. Echt luid wordt hij nooit, warm wel. De onderkant van het toestel begint merkbaar te gloeien wanneer je het op je knieën zet. Lenovo lijkt de hitte van zijn X1 hier net iets efficiënter te spreiden.

Dat het toestel geen veertje is, verklaart de batterij. Bij licht gebruik kan je net geen tien uur lang zonder stopcontact doorwerken. Daarmee scoort HP beter dan het gros van de Windowslaptops, inclusief de Yoga X1.

De autonomie van dit toestel is spectaculair. Slechts weinig Windowslaptops doen beter.

Aansluitingen

De laptop is voorzien van een HDMI en een miniDisplayPort-aansluiting. Verder krijg je drie USB 3-poorten. Spijtig genoeg kiest HP er voor om geen USB type c-aansluiting te voorzien. Voorlopig maakt dat niet zo veel uit, maar op een dergelijk premiumproduct zou de poort niet misstaan. HP mist hier een kans om het dure toestel extra toekomstbestendig te maken. Een kaartlezer is gelukkig wel aanwezig.

De nieuwe Spectre is een inhoudelijke en visuele upgrade tegenover zijn voorganger, al is het verschil niet enorm. Samen met Lenovo’s Yoga X1 is de Spectre x360 het beste toestel in zijn soort. Ondergetekende verkiest het design en de feel van HP’s laptop tegenover het exemplaar van Lenovo, en niet alleen omwille van persoonlijke smaak. Lenovo vraagt immers 250 euro meer met voor de X1 Yoga met gelijkaardige specificaties.

Juweeltje

Feit is dat HP opnieuw een pareltje heeft afgeleverd. Een designlaptop met omklapbaar WQHD-aanraakscherm en Core i5-prestaties is echter niet aan iedereen besteed: Ons testmodel gaat voor een pittige 1.799 over de toonbank. Gezien het scherm, het design en wat de concurrentie (inclusief Apple) biedt is die prijs gerechtvaardigd, maar als het scherm je niet interesseert en je al evenmin wakker ligt van design, dan vind je toestellen met dezelfde Core i5 en gelijkaardige hoeveelheden RAM aan ongeveer de helft van de prijs. De HP Spectre x360 is deels een juweeltje, en juwelen kosten nu eenmaal geld.

Ben je op zoek naar een snel, comfortabel, flexibel en premium toestel waarmee je gezien kan worden, en schrik je bovendien niet terug om een centje extra neer te tellen voor de behuizing, dan is de Spectre x360 iets voor jouw. Mag het iets saaier en zakelijker, en aas je op ruimte voor een simkaartje in je toestel dan is de Lenovo Yoga X1 een (duurdere) optie.

Systeemspecificaties: Intel Core i5-6200U, 8 GB RAM, 256 GB SSD, 13,3 inch WQHD (2.560 x 1.440)-aanraakscherm, Windows 10 Home

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business