RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Veelzijdige hardware
  • Stijlvol design
  • Aansluitingen en dvd-brander
  • Toetsenbord met numeriek klavier
  • Heel mooi scherm
CON
  • Slechte autonomie
  • Log en zwaar

De N552VX van Asus zal geen prijzen winnen voor originaliteit, maar de laptop is dankzij een veelzijdige configuratie en bijhorend design in alle markten thuis.

Deze laptop van Asus is niet bepaald een lichtgewicht. Het toestel heeft het formaat van de laptops van weleer en weegt meer dan 2,5 kg. Wie de draagbaarste der computers zoekt, kijkt hier dus naar een verkeerd soort toestel. De N552VX is in de plaats daarvan een zeer capabele allround-laptop, die zowat alles op z’n minst een beetje kan.

Toekomst in het achterhoofd

Te beginnen met de buitenkant vallen de aansluitingen op. Drie volwaardige usb 3.0-poorten krijgen gezelschap van een usb 3.1 Type C-aansluiting wat de laptop toekomstbestendig maakt. Een extern scherm sluit je aan via de HDMI-poort of met de mini-DisplayPort. Uiteraard mankeren een kaartlezer, en een ethernetpoort niet. Kers op de taart is de dvd-brander: die dingen zitten steeds minder in een laptop maar voor veel gebruikers komen ze nog steeds van pas.

Asus n552vx (1)

Het metalen toetsenbord is mooi, typt vlot en is uitgerust met een numeriek toetsenbord. Dat is een zeldzaamheid voor toestellen van dit formaat. Meestal moet je al voor een logge 17 inchlaptop gaan om het cijferklavier erbij te krijgen. Dat sommige toetsen wat klein uitvallen, nemen we er graag bij. Het 15,6 inchscherm heeft een full HD-resolutie en is prachtig vanuit zelfs de meest extreme kijkhoeken.

Ruimte benut

Het ruime en dikke chassis biedt ruimte voor krachtige hardware. Een Core i7-processor van de nieuwste generatie drijft de laptop aan. Het gaat hier niet om een zuinige dual-core i7-variant zoals je in de meeste toestellen tegenkomt, maar om een HQ-versie: een echte quad-core dus. De chip is zowat de krachtigste die je dezer dagen in een laptop zal vinden, dus wat rekenwerk betreft is het toestel meer dan snel genoeg.

Asus n552vx (2)

Grafische kaart

8 GB RAM en een 256 GB SSD zorgen verder voor een vlotte ervaring. Zowel de computer als de programma’s starten razendsnel op. Zelfs de gamer kan aan de slag met dit toestel. Asus houdt het niet bij geïntegreerde processorgraphics maar duwt een grafische kaart in het toestel. Die kaart komt van Nvidia en volstaat om alle nieuwe spellen te spelen. Het is echter geen high-end-kaart, dus je zal niet alles op de hoogste instellingen kunnen zetten. De krachtige processor en de grafische kaart genereren heel wat warmte wanneer je ze laat zwoegen. De koeling moet in dat geval overuren draaien en dat hoor en voel je. De zwaardere hardware en vooral de extra grafische kaart eisen helaas hun tol van de batterij: die houdt het nauwelijks langer dan vier uur uit bij licht gebruik.

Dat Asus zich niet op gamers richt, zien we aan het uiterlijk van de laptop. Het zilvergrijze metalen chassis is stijlvol en sober. Achteraan het scherm prijkt verder een logo dat zachtjes oplicht wanneer de laptop aan staat. Ondanks de dikte is dit zeker geen lelijke laptop. Ik kan het toestel aanraden voor iedereen die een degelijke laptop zoekt die in alle domeinen thuis is. Het gewicht maakt deze computer vooral geschikt voor thuis. De prijs is tot slot rechtvaardig gezien de hardware.

Systeemeigenschappen: Intel Core i7-6700HQ, 8 GB RAM, Nvidia GeForce GTX 950M, 256 GB SSD, 15,6 inch mat scherm (1.920 x 1.080), Windows 10 Home.