Reviews

Review Philips Brilliance 258B6QJEB: Poorten in overvloed

Voordelen
Uitgebreide verbindingsmogelijkheden
USB-hub
Extra laptop-lader
Nadelen
Wisselende kleurgetrouwheid
Aanbevolen prijs: €356
Waar te koop?
Totaalscore 8
Laptopfabrikanten worden steeds kariger met poorten op hun toestellen. Philips springt in de bres met een monitor die de leemtes opvult.

Nu laptops dezer dagen elkaar de loef afsteken met de dunste lijn en steeds minder toegangspoorten bevatten, moet je als gebruiker op zoek naar hulpstukken om toch al je randapparatuur te kunnen aansluiten. Heb je geen zin om met dongles te klungelen, dan is de Philips Brilliance 258B6 een elegante oplossing. De monitor dubbelt als dockingstation.

Uitgebreide voorzieningen

Eerst even de droge specificaties overlopen: de Brilliance 258B6QJEB is een IPS-scherm dat 25 inch meet; in het metrische systeem is dat een diagonaal van 63,4 cm. Het LCD-display voorziet een QHD-resolutie van 2.560 x 1.440 pixels. Achteraan het scherm bevinden zich elf poorten, de stroom-invoer niet meegerekend. Je vindt er ingangen voor VGA, DisplayPort, DVI, HDMI, USB-C, ethernet, een audio in- en uitpoort, één USB 3.0- en twee USB 2.0-ingangen. Verder beschikt de 258B6 over ingebouwde speakers.

De ruime keuze aan ingangspoorten zorgt ervoor dat je het scherm aan een groot aantal oude en nieuwe toestellen kan aansluiten. Bovendien levert Philips diverse kabels mee in de doos, waardoor de kans erg klein is dat je geen verbindingsmogelijkheid binnen handbereik hebt. Het in elkaar zetten en opstellen van de Brilliance 258B6 is niet moeilijker dan bij een ander scherm en verliep tijdens onze test zonder problemen, zolang je een schroevendraaier in de buurt hebt.

USB-hub

Dankzij de USB-C-poort kan je een laptop opladen via de monitor, waardoor je een kabel en een stopcontact uitspaart. De USB-poorten achteraan het scherm functioneren als een hub om je randapparatuur op aan te sluiten. Met al die voorzieningen die anticiperen op een poortarme computer, is het een beetje vreemd dat Philips de handleiding en drivers op een traditionele CD-ROM bijsluit. De optische drive is meestal het eerste dat sneuvelt bij dunne laptops.

De beschikbare USB 3.0-poort ondersteunt tevens Fast Charging om je smartphone of ander gekoppeld toestel snel terug van energie te voorzien. Deze optie is in het monitormenu in- en uit te schakelen.In het algemene beeldmenu kan je ook SmartResponse en SmartContrast inschakelen, twee slimme functies die respectievelijk de reactietijd en de kleurcontrasten automatisch aanpassen van je scherm. SmartImage, waarmee je aangepaste beeldmodi kan activeren, zit verstopt onder een aparte knop. Het scherm beschikt over vijf geoptimaliseerde modi: Kantoor, Foto, Film, Spel en Economie.

Helderheid en kleur

We hebben de helderheid en de kleurenaccuraatheid van de Brilliance 258B6 onder de loep genomen met behulp van de CalMAN Studio-benchmark. Een eerste punt dat opviel tijdens het testen van de standaardconfiguratie en de vijf voorgeprogrammeerde modi van SmartImage is dat de helderheid consequent zeer hoog lag tussen 260 en 375 cd/m2,, wat niet meteen de meest energievriendelijke situatie is. Alleen de economische modus maakt gebruik van een zuinige 120 cd/m2.

Analyse van de standaardconfiguratie van de Brilliance 258B6QJEB

Qua kleurgetrouwheid zijn de resultaten erg wisselvallig. De standaardconfiguratie (gem. DeltaE 2,5) toont de verschillende kleurschakeringen vrij betrouwbaar. De Foto en Film-modi, waar dit toch een essentieel element is, zaten op respectievelijk 4 en 6,1 DeltaE. Opvallend: de game-modus (1,4) was veruit de meest waarheidsgetrouwe, ook al is de Brilliance een monitor die toch voornamelijk op het zakelijke segment gericht is.

Voor iemand die in de grafische sector werkt is de Brilliance geen aanrader. Wil je meer ruimte creëren op je bureau, meer USB-poorten ter beschikking hebben, eventueel een stopcontact uitsparen, en daarbij ook nog eens op een mooi en scherp scherm kijken, dan kan je zeker de Philips Brilliance 258B6 in overweging nemen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business