RECENSIEOVERZICHT
PRO
 • Batterij
 • Goede, gestileerde app
 • Responsief scherm
 • Verbinding met Strava
 • Regelmatige updates
 • Opladen met microUSB
CON
 • Reageert niet altijd op polsbeweging
 • Stroef bandje
 • Onhandige bediening met één knop
 • Lomp design
 • Instellen net te omslachtig

De volgende fitnesstracker in onze massatest komt uit de stal van Polar. Het merk is een kei in sporthorloges, maar hoe zit dat met fitnesstrackers? We gingen aan de slag met de A360.

Mens sana in corpore sano, het is een gezegde dat we allemaal kennen. Het gaat al mee sinds de Oudheid en het is vandaag nog even waar als toen. Een gezonde geest in een gezond lichaam is klaar om de zomer in te gaan. Met het warmere weer in aantocht leek het ons de ideale gelegenheid om eens te kijken naar de markt van fitnesstrackers. Er zijn vele verschillende modellen te vinden die allemaal hetzelfde lijken te doen. Hoe maak je dan in godsnaam een beslissing? Over de komende weken helpen wij jou een weloverwogen beslissing te nemen.

Vandaag gaan we aan de slag met de Polar A360. Polar kennen we als fabrikant van uitstekende sporthorloges. Zelf gebruik ik de M400 met borstband voor de hartslagmeting en dat werkt ontzettend accuraat, tegen een zeer lage prijs. De A360 is meer een echte fitnesstracker, al behoudt hij nog steeds enkele kenmerken waardoor je de fabrikant meteen herkent.

(Gebrek aan) design

Zo heeft het design erg veel weg van de M600, de smartwatch van Polar. Daardoor zit er een lijn doorheen het gamma, maar het zorgt er eveneens voor dat het apparaat er enigszins lomp uitziet. Niet meteen een modeaccessoire. Je bedient de tracker met Polars eigen besturingssysteem – dat opnieuw veel wegheeft van zijn sporthorloges – door middel van een zeer responsief aanraakscherm. Dat scherm mist verder wat verfijning; de Samsung Gear Fit oogt scherper en ronduit mooier, maar voor een fitnesstracker is dat geen doorslaggevende factor.

Het geeft wel uiting aan een dieper liggende problematiek: het geheel mist wat verfijning. Bij de Gear Fit krijg je de indruk dat het geheel tot in de puntjes uitgewerkt en afgeborsteld werd, terwijl bij de A360 enkele knopen niet werden doorgehakt. Zoals: wordt het een simpele fitnesstracker of moet hij nog iets meer kunnen? Polar koos voor een middenweg. Zetten we het product op eigen benen of hangen we de kar vast aan onze andere producten? Opnieuw werd gekozen voor een middenweg. Nochtans bewees het met de Polar Loop – die binnenkort nog volgt – dat het wel degelijk gedurfde keuzes wilt maken op vlak van design, al lijkt de Loop uit te gaan van een volledig andere filosofie.

Qua comfort is er niet veel om over te klagen. Eens je de tracker draagt, zal je hem al snel vergeten. Het bandje voelt comfortabel aan, maar het is een hels karwei om het aan te krijgen. Het sluitmechanisme is verdomd stroef; Polar zal geen risico willen nemen dat je hem verliest. Nochtans zien we bij alle andere trackers dat deze stroefheid nogal overdreven is. Bovendien moet je het bandje regelmatig afwassen, zeker na het sporten, om geurtjes te voorkomen.

Net te weinig (of net te veel)

De bediening van de tracker gebeurt met een aanraakscherm en met een enkele knop aan de zijkant. Die functioneert als ‘terug’-knop, maar tevens als knop om te synchroniseren én als knop om naar de algemene instellingen van de tracker te gaan. De sporthorloges van Polar gebruiken de terugkeerknop ook als synchronisatieknop, maar de derde functie is er eentje te veel. Het is even zoeken voor je die functie ontdekt – je moet de knop ingedrukt houden om te synchroniseren en als je hem dan nog langer indrukt kom je bij de instellingen terecht. Dat is te omslachtig: een extra menu-optie via het swipesysteem zou veel handiger zijn.

Nog een laatste minpuntje dan: de horizontale oriëntatie waarin je notificaties van je smartphone te zien krijgt, geniet niet mijn voorkeur. Samsung bewees vorige week dat het perfect kan in een verticale oriëntatie, zonder dat berichten onleesbaar worden op zo’n klein scherm.

Aan de andere kant

Polar verliest wat punten met een te weinig afgelijnde fitnesstracker, maar dat betekent niet dat het een hopeloos geval is, in tegendeel. De tracker voelt comfortabel aan, het scherm is zeer responsief, de hartslagmeting op de pols is vrij accuraat – en kan nog verbeterd worden indien je reeds een hartslagband hebt liggen die je pijnloos kan koppelen.

Dat de notificaties horizontaal worden weergegeven, wordt dan weer ruimschoots goedgemaakt door het simpele gegeven dat je ze überhaupt op je pols kan aflezen. Dat je het bandje regelmatig moet poetsen, kan ook geen kwaad want de tracker is waterdicht en makkelijk te onderhouden. De batterij is uitmuntend: je haalt makkelijk 7 tot 10 dagen met regelmatige hartslagmetingen en sportactiviteiten bij. Ten slotte nog dit: opladen doe je met een microUSB-kabel. Weg met het laadstation dat Samsung meelevert, dit is tig keer handiger.

De app

Een tracker is maar zo goed als zijn analyse van jouw bewegingen. Je gebruikt een fitnesstracker immers niet om alleen maar het uur af te lezen of af en toe een notificatie te ontvangen. Da app vormt het hart van jouw sportieve aspiraties; als die door de mand zakt, verliest de tracker punten. Vraag dat maar aan de Samsung Gear Fit.

Eerst en vooral dit: de Polar Flow-app werd recent onder handen genomen. Je komt nu uit op een soort tijdlijn die jouw activiteiten en die van verbonden vrienden weergeeft. Om de een of andere mij onbekende reden gebeurt dat echter niet chronologisch. Het geeft een vreemd allegaartje aan informatie waar je niet meteen iets mee bent en het maakt het moeilijk voor een nieuwe gebruiker om zijn weg te vinden. Vroeger was het beter.

Ga je via het zijmenu naar ‘Activity’, dan wordt alles al veel duidelijker. Hier krijg je te zien hoe actief je was op een dag, een week of een maand. Alles wordt visueel mooi weergegeven in blokken van liggen/slapen, zitten, lichte activiteit, gemiddelde activiteit en hevige activiteit. Je slaapactiviteit wordt daarnaast verder uitgediept, zij het op een visueel minder aantrekkelijke manier. Withings toont je alles met grafieken, dit is wat meer basis. Je ziet er hoe lang je geslapen hebt, hoeveel daarvan rustgevende slaap was (met bijhorende percentage) en hoeveel daarvan woeliger was. Het staat er niet expliciet bij, maar als je even zelf uitrekent, zie je tevens hoe lang je wakker lag in bed.

Sportactiviteiten worden eveneens uitgebreid weergegeven. In de foto in de galerij onderaan zie je hoe dat gebeurt (de getoonde activiteit werd opgemeten met een sporthorloge; de A360 heeft geen ingebouwde GPS).

Conclusie

De Polar A360 is een fijne fitnesstracker waarmee je zeker aan je trekken komt. Helaas verliest hij nogal wat punten door het gebrek aan een duidelijk afgelijnde visie. De A360 lijkt te veel afgekeken te hebben van concurrenten, waardoor een eigen identiteit een beetje verloren gaat. De app maakt dat enigszins goed, al is hij op sommige gebieden net te oppervlakkig. Voor dit geld vind je bovendien vele alternatieven, zoals de komende weken nog zal blijken. Je doet er zeker geen miskoop mee, maar een winnaar is het niet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here