RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Prijs
  • Batterij
  • Speciaal design
  • Draagcomfort
  • Verbinding met hartslagmeting
CON
  • Zelf op maat snijden
  • Sluiting
  • Beperkte meldingen

Deze fitnesstracker verrast met zijn goede prijs-kwaliteitverhouding. Het design is gewaagd, maar dat kan geen kwaad.

Mens sana in corpore sano, het is een gezegde dat we allemaal kennen. Een gezonde geest in een gezond lichaam is klaar om de zomer in te gaan. Met het warmere weer in aantocht leek het ons de ideale gelegenheid om eens te kijken naar de markt van fitnesstrackers. Er zijn vele verschillende modellen te vinden die allemaal hetzelfde lijken te doen. Hoe maak je dan in godsnaam een beslissing? Over de komende weken helpen wij jou een weloverwogen beslissing te nemen.

Kleurrijk exemplaar

Deze week bekijken we de Polar Loop 2. Over de A360 zeiden we dat het design te weinig persoonlijkheid bezat, dat er te veel werd vastgehouden aan bestaande ideeën en dat het gerust wat gewaagder mag zijn. Met de Loop 2 komt Polar tegemoet aan enkele van die verzuchtingen. Een grijze muis kan je hem alvast niet noemen, met zijn display van 85 ledjes.

Polar gaat voor een frappant design dat zeker zijn voor- en tegenstanders kent. De metalen toets aan beide kanten van het display zorgt voor een herkenbaar element dat we ook al terugvonden bij de A360 en de M-reeks sporthorloges. In de witte uitvoering (met witte leds) zou ik hem zelf nooit kopen, maar in het zwart, in combinatie met rode ledjes, spreekt hij mij wel aan. Eindelijk een fitnesstracker met wat karakter en een eigen stijl.

Een redelijk groot nadeel van de witte uitgave is overigens niet zozeer zijn kleur, maar de kleur van de leds: die zijn wit, in tegenstelling tot de rode lampjes van de zwarte variant. In direct zonlicht is het display daardoor moeilijk te lezen, wat bij de zwarte minder een probleem is. De batterij, ten slotte, is meer dan degelijk en laat je makkelijk vijf à zes dagen toekomen, inclusief trainingssessies.

Bricoleren

Vooraleer je met de Polar Loop aan de slag kan, moet je eerst wat bricoleerwerk doorstaan. Je moet de sluiting er afhalen, je pols meten, een aantal gaatjes van het silliconenbandje afsnijden – ja, dat moet je zelf doen – en de sluiting er ten slotte opnieuw aan bevestigen. Heb je pech, dan merk je na enkele dagen dat het bandje toch net iets strakker mag en moet je opnieuw de horror van de sluiting doorstaan (ik had veel moeite om ze terug te plaatsen). Heb je echt pech, dan heb je het bandje te klein gesneden en is er geen weg terug. Opletten geblazen!

Het bleek niet zo simpel om de Loop op maat te snijden.

In eerste instantie moet je hem aan je computer hangen. Via je smartphone kan je hem niet instellen, in tegenstelling tot de A360. Dat is vreemd aangezien je daarna alle communicatie met de fitnesstracker wel via je smartphone laat gaan.

Toen de Polar Loop 2 voor het eerst ten tonele verscheen, was hij redelijk duur voor een beperkt aantal functies. Vandaag is daar een mooi evenwicht in bereikt: sinds de software van de tracker werd geüpdatet, kan je hem namelijk in verbinding stellen met een Polar-hartslagband. Op die manier kan je je trainingssessies uitgebreider laten analyseren. Onder meer de verbrandde calorieën zullen dan veel nauwkeuriger worden geteld.

Daarnaast vind je de Polar Loop tegenwoordig aan de democratische prijs van 60 euro – mits je ergens een van de vele aanbiedingen spot. Zoniet, dan kan je hem vaak vinden tussen de 65 en 80 euro. Voor de functionaliteit die je daar vandaag voor krijgt, is dat een zeer scherpe prijs.

App en functionaliteit

De basisfuncties van een fitnesstracker zijn meer dan voldaan. Stappen worden accuraat gemeten, net als je slaap. Sedert de update van de app kan je zo zelfs nagaan hoe rustgevend (of net niet) je nacht was. In tegenstelling tot andere merken is dat nog steeds basaal, maar Polar boekt niettemin vooruitgang. De werking van de app bespraken we reeds voor de bespreking van de A360, maar volgt voor de volledigheid nogmaals hieronder.

Eerst en vooral dit: de Polar Flow-app werd recent onder handen genomen. Je komt nu uit op een soort tijdlijn die jouw activiteiten en die van verbonden vrienden weergeeft. Vreemd genoeg gebeurt dat echter niet chronologisch. Het geeft een vreemd allegaartje aan informatie waar je niet meteen iets mee bent en nieuwkomers afschrikt. Vroeger was het beter.

Ga je via het zijmenu naar ‘Activity’, dan wordt alles al veel duidelijker. Hier krijg je te zien hoe actief je was op een dag, een week of een maand. Alles wordt visueel mooi weergegeven in blokken van liggen/slapen, zitten, lichte activiteit, gemiddelde activiteit en hevige activiteit. Je slaapactiviteit wordt daarnaast verder uitgediept, zij het op een visueel minder aantrekkelijke manier. Withings toont je alles met grafieken, dit is wat meer basis. Je ziet er hoe lang je geslapen hebt, hoeveel daarvan rustgevende slaap was (met bijhorende percentage) en hoeveel daarvan woeliger was. Het staat er niet expliciet bij, maar als je even zelf uitrekent, zie je tevens hoe lang je wakker lag in bed.

Conclusie

De Polar Loop 2 is een redelijk basale fitnesstracker, maar doet niettemin alles wat je ervan verwacht. In tegenstelling tot vele andere trackers in deze prijscategorie krijg je bovendien een redelijk esthetisch gadget voor je geld. De rode leds van de zwarte uitvoering zijn het duidelijkst leesbaar in de zon, maar verder geven de leds ook bij de witte variant voldoende leesbaarheid. De meldingen zijn amper die naam waardig, maar je weet tenminste al of het de moeite is je smartphone op te diepen. De combinatie met een hartslagband zorgt voor een vrij complete trainingsset-up en de batterij gaat makkelijk vijf dagen mee. Voor deze prijs zeker een aanrader.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here