Reviews

Gigabyte X299 Aorus Gaming 9 review: kermismoederbord

Voordelen
Héél veel features
RGB-ledverlichting
Drie M.2-connectoren
Ondersteunt USB-C
Nadelen
Geen PCIe x1-slot
GPU obstakel voor verlichting
Aanbevolen prijs: €519,95
Waar te koop?
Totaalscore 8
Zoek je een kaartje voor je Intel Core i7, Core i9 of AMD Threadripper? Deze peperdure kermisattractie bevat alles wat je nodig hebt, wilt, en zelfs meer dan dat.

Naarmate processors evolueren, zo ook gaan moederborden mee met hun tijd. Na Asus brengt ook Gigabyte nu systeemkaarten uit voor Intel’s nieuwe HEDT-platform. Nu dat de high-end Intel Core i7, i9’s en AMD Threadrippers van de lopende band gaan, moet er immers een thuisbasis worden voorzien om meer PCIe-lanes te huisvesten. Gigabyte brengt daarom drie verschillende modellen uit in de Aorus-reeks: de Gaming 3, 7 en 9. Terwijl je de ASUS ROG Strix X299-E Gaming voor 150 euro minder in huis kan halen, heeft die niet zoveel toeters en bellen als het premiummodel van Gigabyte.

Overkill

Moederborden zien er tegenwoordig steeds meer uit als kermisattracties. Terwijl een gamer vroeger enkel aandacht schonk aan de paardenkracht en aantal features, is het uiterlijk nu ook erg belangrijk geworden voor computercomponenten. Op dat vlak zal de Aorus Gaming 9 je niet teleurstellen: hij ziet er van buitenaf best indrukwekkend uit met zijn vracht aan RGB-lichtjes, inclusief een belicht Aorus-logo. Vind je product placement maar niets, dan kan je die vervangen door een eigen overlay naar keuze, zodat ieder zijn eigen toets kan geven aan het bord. Een kleine kanttekening: beschik je over twee videokaarten, dan is je gepersonaliseerde touch verborgen achter de twee mastodonten. Iets wat Gigabyte duidelijk over het hoofd heeft gezien. Verder kan je de kleuren en animaties van de belichting via de eigen software RGB Fusion aanpassen, of via een mobiele app.

[related_article id=”218669″]

De LGA 2066 cpu-socket wordt omsingeld door acht geheugensloten: samen goed voor maximaal 128 GB aan DDR4-2667 geheugen. Verder voorziet de hardwarefabrikant drie M.2-sloten en vijf verlichte PCIe x16-sloten. Een beetje overkill, want haast iedereen heeft voldoende aan één of twee gpu’s. Bovendien zorgt dit ervoor dat er geen ruimte meer was voor een PCIe x1-aansluiting. Niets baanbrekend (aangezien de x16-sloten die ook ondersteunen), maar een x1-exemplaar had de kast meer ademruimte gegeven. Volstaan de drie M.2-sloten niet, dan steekt er nog een kaartje in de doos dat een extra M.2-opslagapparaat ondersteunt.

Poorten troef

Op het paneel is ruimte voorzien voor audio jacks, twee gigabit ethernet-poorten, vier USB 2.0-, acht USB 3.0-, vijf USB 3.1 type A-poorten en eentje voor type C. Het kaartje ondersteunt verder Bluetooth 4.1 en 802.11ac wi-fi en de hardwarefabrikant vervolledigt het lijstje met een PS/2-aansluiting en ondersteuning voor U.2-drives. Ten slotte steken er vier handige knopjes op het paneel: I/O, reset, overclocking en ‘eco’ (die het energieverbruik beperkt).

De X299 Aorus Gaming 9 van Gigabyte is geen moederbord om in een budgetsysteem te stoppen. Wil je toch de buidel opentrekken voor een premiumbuild, dan zal dit bordje aan al jouw verwachtingen voldoen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business