RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Handig hulpmiddel om af te vallen
  • Overzichtelijke gegevens
CON
  • Duidelijke instructies ontbreken
  • Maximaal vier gebruikersprofielen

Droom je van een sixpack? Deze slimme weegschaal van Tanita helpt je om de overbodige kilootjes weg te werken.

Na een loopbaan van vijf jaar als student, heb ik – naast een fobie voor examens en deadlines – ook een bierbuikje opgelopen. Hoogtijd om daar iets aan te doen. Ik installeerde de app ‘Start 2 Run’ op mijn smartphone, liet de lekkernijen in de koekenkast en haalde een slimme weegschaal in huis. Maar wat maakt een weegschaal intelligent? Welke troeven heeft de Tanita RD-953 ten opzichte van een klassieke weegschaal, en is hij zijn pittige prijsetiket waard?

Meet niet enkel gewicht

De Tanita RD-953 trakteert je op allerlei statistieken die een klassieke weegschaal je niet kan verschaffen. Naast je gewicht bepaalt hij ook je vetpercentage, spier- en botmassa. Aan de hand van die cijfers kan het bijvoorbeeld je BMI berekenen of hoeveel calorieën je dagelijks mag verorberen. Vanaf je op de weegschaal staat, herkent het apparaat je meteen en zie je jouw meetwaarden op het display verschijnen. Die waarden worden in drie kleuren getoond: groen, geel en rood. Bij groen ben je goed bezig, bij rood is er werk aan de winkel.

De weegschaal is prima te gebruiken zonder smartphone, maar zijn echte potentieel komt pas naar boven als je de app ‘MyTanita’ installeert. Deze applicatie is zowel beschikbaar op Android als iOS. Via bluetooth stuurt de weegschaal de meetgegevens door naar MyTanita, waar je een gestructureerd overzicht te zien krijgt van je meetresultaten. Zo kan je je gewicht op lange termijn monitoren. Dat betekent niet dat je telkens je smartphone hoeft boven te halen als je jezelf wilt wegen. Je gegevens worden opgeslagen in het interne geheugen van de weegschaal. Vanaf je erop stapt, wordt je data rechtstreeks overgezet naar je mobieltje.

Weinig instructies

De applicatie steekt knap in elkaar, maar ik miste enkele pointers die me verder op weg hielpen. Zo slaagde mijn schoonmoeder er niet in om zelf de weegschaal te koppelen met haar smartphone. Ook stond nergens vermeld dat je met je blote voeten op de schaal moet stappen. Een duidelijker instructiescherm in het begin was zeker geen overbodige luxe geweest. Ook ondersteunt de Tanita RD-953 amper vier gebruikersprofielen. Wil je met een groot gezin op dieet, dan bots je tegen zijn beperkingen aan. Ten slotte is de in-app reclame, gezien zijn hoge prijskaartje, een virtuele middelvinger naar de consument toe.

De Tanita RD-953 zette me mooi op weg om mijn conditie onder controle te houden. Gewicht is immers niet de enige parameter die bepaalt of je goed bezig bent: een hoger gewicht kan ook wijzen op een stevigere spiermassa. Zijn pittige prijs zal voor velen een struikelblok zijn, maar voor diëtisten is dit het ultieme gadget voor onder de kerstboom.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here