Reviews

LG 34UC89G-B review: ondergedompeld

Voordelen
Ultrawide
Diepe contrastwaarden
Brede kijkhoeken
Ideaal voor gamers
VESA
Nadelen
Beperkt aantal poorten
Lage resolutie
Niet helemaal kleurenaccuraat
Duur
Aanbevolen prijs: €879
Waar te koop?
Totaalscore 8
Dit scherm van LG is een van de duurste ultrawideschermen op de markt, maar daarom is het niet voor iedereen geschikt.

Logge monitors met vierkanten beeldbuis zijn naar de geschiedenis verwezen. In de plaats prijkt er nu een dun paneel op menig bureautafel. Nu ze haast niet meer slanker kunnen worden, maken fabrikanten ze langer. De traditionele 16:9-resolutie wordt opgekrikt naar 21:9. Een stap in de goede richting, of niet?

We legden het high-end gamingscherm met deze ratio van LG op de pijnbank, namelijk de LG 34UC89G-B. Deze prijzige beeldbuis met rode accenten ziet er strak uit en is uitgerust met een 34-inch IPS-scherm en erg dunne bezels. Dankzij de universele VESA-maat kan je hem ophangen aan een muur of op een andere mount plaatsen. Hij is in hoogte instelbaar, maar je kan hem niet kantelen. Aangezien hij een curved paneel heeft, zou dat toch maar wat onnozel zijn.

Full HD-resolutie

Zijn resolutie bedraagt 2.560 bij 1.080 pixels. Aangezien de technische limiet bij ultrawideschermen momenteel op 3.440 bij 1.440 pixels ligt, hadden we de pixeldichtheid liever wat hoger gezien. Nu heeft de 34UC89G-B een veredeld, uitgerekt Full HD-paneel. Ben je een 4K-resolutie gewoon, dan merk je dat de pixels er vingerdik op liggen. Om dat te compenseren heeft hij een maximale verversingssnelheid van 144 Hz (overklokbaar naar 166 Hz), een responstijd van 5 ms en ondersteuning voor Nvidia G-Sync tegen grafische scheurtjes. Het is duidelijk dat LG zich richt op de gamer. Bij intensieve AAA-games is het op een 4K-resolutie immers haast onmogelijk om boven de mythische kaap van 60 frames per seconde te blijven.

Aan de achterkant van het scherm zijn een HDMI, DisplayPort, 3.5mm audio-output en twee USB 3.0-poorten voorzien. Het aantal verbindingsmogelijkheden is dus nogal krap en een paar extra USB-poorten waren geen overbodige luxe geweest. Ook USB-C is afwezig. Het instellingenmenu is bedienbaar via één centrale knop, die erg eenvoudig is om te gebruiken. In de cockpit zijn verschillende presets voor het scherm voorzien (afhankelijk van je type game of andere activiteit) maar in de praktijk zal je voorkeur uitgaan naar slechts één van deze grafische sausjes. De LG 34UC89G-B haalt verder goede contrastscores, een brede kijkhoek en ik meette een maximale helderheid van 330 nits. Puik werk, maar over zijn kleurenaccuraatheid kan niet hetzelfde gezegd worden. Met het blote oog ondervond ik geen hinder, maar zijn groenwaarden zijn niet perfect. Geen probleem voor de doorsnee gebruiker, maar een grafisch ontwerper laat hem beter links liggen. Gamers kunnen wel op hun beide oren slapen: tijdens mijn gametests (Destiny 2 en Wolfenstein 2) ondervond ik nooit sporen van tearing of ghosting.

[related_article id=”221126″]

Ultrawide

Welke voordelen biedt een ultrawidescherm? De wijdere schermverhouding stemt beter overeen met de natuurlijke kijkhoek van onze ogen. Daarnaast is er meer horizontale ruimte voorhanden en dompelt ze je dieper in een digitale werk- en game-omgeving. Niet elk mediamateriaal is al aangepast (zoals YouTube) waardoor je nu en dan zwarte balken moet trotseren, maar de meeste films en series ondersteunen reeds een 21:9-ratio. Ook de laatste games zijn al compatibel, ook al weigeren enkele producenten (zoals Blizzard met Overwatch en Starcraft II) de schermverhouding te implementeren omdat het grotere kijkveld een ‘strategisch voordeel’ zou bieden. Ik ben fan: hier pende ik neer waarom.

Bij fervente gamers zorgt de LG 34UC89G-B ongetwijfeld voor een visueel orgasme. Anderen zullen een knoop moeten doorhakken. Wat is voor jou belangrijker: meer pixels of meer horizontale ruimte?

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business