Reviews

Kaspersky Small Office Security 5 getest: kampioenenbescherming

Voordelen
Nadelen
Aanbevolen prijs:
Waar te koop?
Kaspersky’s Small Office Security 5 is misschien wel de beste oplossing voor wie een bescheiden bedrijf van een krachtige, maar flexibele en gebruiksvriendelijke antivirusoplossing moet voorzien.

 
Sinds juli vorig jaar kan je gratis aan de slag met de consumentenversie van Kaspersky Antivirus. Daarmee vervoegt de antivirusspecialist de steeds langer wordende lijst van beveiligingsbedrijven die hun focus van de consumentenmarkt helemaal verleggen naar de zakelijke omgeving. De extra data die Kaspersky krijgt van de consumenten die de gratis dienst gebruiken, wordt zo ingezet om de betaalde bescherming te verbeteren.
 
Het Russische bedrijf positioneert Kaspersky Small Office Security 5 als de ideale oplossing voor de KMO. De suite bevat dezelfde technische capaciteiten als het grote broertje Endpoint Security. De beveiliging is virtueel waterdicht, met een stoppercentage van 100 procent voor zowel 0-day-aanvallen als klassieke malware, en dat gemeten over een periode van twee maanden.
 

Vederlicht

Die fantastische cijfers, afkomstig van onafhankelijk testbureau AV-test, trekken zich door naar zowel prestaties en gebruiksvriendelijkheid, niet alleen voor de KMO-suite maar ook voor de enterprise-endpointbeveiliging. De belasting van het antivirusprogramma op het systeem is doorgaans lager dan gemiddeld. Het duurt net iets langer om populaire websites te openen met Kaspersky op een gemiddelde pc vergeleken met de meeste andere antivirussuites, maar software opstarten of installeren gaat dan weer sneller. Ook de impact op bestandsoverdracht is net iets lager dan bij de concurrentie.
 
[related_article id=”173683″]  
Van valse positieven is er geen sprake. Geen enkele keer wijst Kaspersky Small Office Security 5 veilige bestanden onterecht als malware aan, en dat op bijna 1,5 miljoen geteste softwaresamples. Zowat alle professionele antivirussoftware scoort hier vrij goed, al geven de meeste programma’s toch één of twee foutieve beveiligingsmeldingen.
 

Overzichtelijke interface

Wie vertrouwd is met de consumentenversie van de Kaspersky-antivirussuite, zal zich meteen thuis voelen in de KMO-editie. De desktoptool laat je in één oogopslag zien of je systeem voldoende beveiligd is. Je kan meteen een scan starten en vindt er verder snelkoppelingen naar de belangrijkste andere functies. Denk daarbij aan een wachtwoordmanager, bestandsversleuteling, een beveiligde omgeving voor online betalingen en zelfs een volwaardige back-uptool.
 

 
In de desktopomgeving kan je een wachtwoord instellen waarmee je de controle van eindgebruikers over de softwaresuite beperkt. Zo kan je lokale gebruikers heel snel verbieden om wijzigingen aan te brengen en de antivirusbescherming bijvoorbeeld uit te schakelen omdat ze ‘turbovirus.exe’ niet wil uitvoeren.
 

Dashboard

Een tweede belangrijke verschil met de consumentenversie van Kaspersky is het online dashboard. Van daaruit kan je als administrator alle beveiligde systemen in één oogopslag beheren. Je kan er componenten zoals de firewall in- en uitschakelen, scans activeren of manueel updates van de antivirusdatabase initialiseren. Niet alles gaat vanuit de online dashboardomgeving. Een back-up instellen moet je bijvoorbeeld nog steeds lokaal doen.
 

 
Kaspersky Small Office Security 5 is gebruiksvriendelijk voor zowel ervaren administrators als leken. De tool combineert een herkenbare maar krachtige interface met een handig online dashboard en de meest kwalitatieve antivirusbescherming die je vandaag op de markt kan vinden. Het prijskaartje van 99 euro (exclusief btw) voor de bescherming van vijf systemen vinden we bovendien lang niet verkeerd. Voor bescheiden kantooromgevingen zouden we de suite zonder verpinken aanraden.
 
Als kanttekening vermelden we er nog wel bij dat Kaspersky door de Amerikaanse overheid beschuldigd is van spionage. Daar moeten alle aan de overheid gelieerde instellingen overstappen naar een andere antivirussuite. Kaspersky Lab zelf ontkent de aantijgingen en gaf eerder al de broncode van zijn software vrij in een poging een eventuele vertrouwensbreuk te herstellen.
 

Prijs: 99 euro (5 licenties, exclusief btw)
 
+ Overzichtelijke applicatie
+ Online dashboard
+ Eenvoudige afscherming van controlefuncties
+ Sublieme beveiliging
Spionage-controverse
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business