Reviews

HP Envy Photo 7830 All-in-One getest: gebruiksvriendelijke fotostudio

Voordelen
Gebruiksgemak
Afdrukkwaliteit
Instant Ink
Nadelen
Niet geschikt als tekstprinter
Aanbevolen prijs: €149
Waar te koop?
Totaalscore 9
Met de Envy Photo 7830 wil HP niet gewoon een fotoprinter in je huis plaatsen, de fabrikant wil je laten nadenken over de manier waarop je foto’s in het algemeen beleeft.

Eind vorig jaar lanceerde HP Inc een nieuwe reeks van fotoprinters voor consumenten. Wij gingen sinds dan uitgebreid aan de slag met de meest geavanceerde telg van de line-up: de Envy Photo 7830. De goed gebouwde All-in-One is heel gebruiksvriendelijk, en dat vanaf het eerste moment van de installatie. Het kleine maar bruikbare aanraakscherm laat je toe om de printer binnen enkele seconden te verbinden met je wifinetwerk, waarna je de printer via je telefoon verder kan configureren. Je kan het hele installatieproces ook via je smartphone uitvoeren als je niet op het schermpje wil prutsen.

Uit de startblokken

Zodra de printer is aangesloten op je netwerk, kan je er mee aan de slag. HP voorziet software en drivers voor het toestel, maar de installatie daarvan is volledig optioneel. Windows detecteert het toestel probleemloos zonder extra hulp, zodat we nauwelijks enkele minuten na het uitpakken van de Envy Photo met printen konden starten. Printopdrachten worden vlot en snel naar de printer verzonden, en het toestel springt snel uit slaapstand wakker om aan het afdrukken te beginnen.

De eenvoud werkt in twee richtingen: ook scannen van de printer naar een pc is kinderlijk eenvoudig. De printer detecteert automatisch welke Windows-pc’s actief zijn op het netwerk, en kan de scans naar een computer van jouw keuze pushen, opnieuw zonder dat je met extra software hoeft te klooien. We waren zelden zo aangenaam verrast door de probleemloze samenwerking tussen printer en pc. Zowel Microsoft als HP illustreren hier hoe randapparatuur en computer in de 21ste eeuw kunnen samenwerken als beide partijen hun best doen.

Die eenvoud is niet beperkt tot Windows-computers. De Android-app is overzichtelijk en gebruiksvriendelijk, en laat je toe meteen vanop je telefoon foto’s af te drukken. Hou je van andere applicaties zoals Google Foto’s, dan voorziet HP zelfs een driver-app waarmee je rechtstreeks vanuit Foto’s naar de printer kan afdrukken.

Dubbele lade

De Envy Photo 7830 is voorzien van een dubbele papierlade. In één lade plaats je A4-papier, de andere kan overweg met kleinere vellen fotopapier (bijvoorbeeld 10 cm x 15 cm of 13 cm x 18 cm). Je kan natuurlijk ook A4-fotopapier in de hoofdlade stoppen. De printer is slim genoeg om te detecteren wat voor papier hij ter beschikking heeft. Het toestel zal je bovendien waarschuwen als hij geen papier detecteert, wat kan betekenen dat je het fotopapier ondersteboven hebt ingevoerd. Klik in dat geval niet op printen, tenzij je zelf vol inkt wil hangen. We spreken uit ervaring.

Je kan deze printer perfect gebruiken om hele cursussen in A4 af te printen, maar dat is geen goed idee. De inkt is voorzien om mooie foto’s af te drukken, en de prijs is daar naar. Zoek je een printkanon, dan ben je hier niet aan het juiste adres.

Filosofische aanpak

HP ziet de Envy Photo 7830 eerder als een vrij centraal toestel in je huishouden, waarmee een foto bijna is afgedrukt zodra je er aan denkt. Het idee achter het toestel is dat iedereen vandaag foto’s neemt, maar dat de beelden vluchtig zijn. Je deelt ze met vrienden, die liken je foto, en twee dagen later is het beeld vergeten. Door geregeld leuke foto’s af te drukken en ze ergens op te hangen, blijven de mooie momenten veel langer nazinderen. De printer moet op die manier een soort van tegengewicht bieden voor de fotoboeken die mensen vaak willen maken, maar zelden effectief samenstellen. Door tijd en moeite uit de vergelijking weg te nemen, wordt het plots erg eenvoudig om een plaatsje in je huis te voorzien van fijne kiekjes.

Om dat verhaal kracht bij te zetten, pusht HP via dit toestel zijn Instant Inkt-formule. Instant Inkt is een abonnementsservice waarbij je een maandelijks bedrag betaalt om via je toestel een bepaald aantal pagina’s te printen. Voor dat bedrag houdt je printer zelf zijn inktreserves in het oog, en bestelt het toestel via HP tijdig nieuwe inkt zodat je nooit zonder valt. De prijs van die inkt zit in het abonnement inbegrepen, zodat de enige consumable die je zelf nog moet kopen het fotopapier is.

Abonnementsformules

Instant Inkt bestaat in drie smaakjes: ‘Print soms’, ‘Print regelmatig’ en ‘Print vaak’. De formules kosten respectievelijk 2,99 euro, 4,99 euro en 9,99 euro per maand. Voor dat bedrag krijg je maximaal 50, 100 of 300 pagina’s per maand, met telkens de optie extra pagina’s bij te kopen voor één euro. We testten Instant Inkt uitgebreid uit, en merkten dat de printer HP ruim op tijd om nieuwe inkt vraagt. In de praktijk heb je zo telkens reservecartridges liggen, zonder dat je daar zelf naar om hoeft te kijken. Bovendien kan je via de dienst eenvoudig gebruikte cartridges inleveren. Ter illustratie: één kleurencartridge kost ongeveer 16,5 euro, en is goed voor 165 pagina’s. Dat maakt Instant Inkt zelfs in de goedkoopste trap een aanzienlijk goedkopere optie dan de inktpatronen los kopen, en het prijsvoordeel stijgt alleen maar naarmate je een duurder abonnement kiest.

Voor HP is het natuurlijk interessant om consumenten in een servicemodel te krijgen. Betaal je maandelijks een vaste kost, dan zal je automatisch iets meer gaan printen. We hebben in dit geval het gevoel dat HP de juiste balans maakt, waardoor het model oprecht interessant is.

Kwaliteit

De Envy Photo is langs alle praktische kanten een fantastische fotoprinter, dus dan rest ons nog één ding: de afdrukkwaliteit. Ook daar gooit HP gelukkig hoge ogen. Het toestel maakt gebruik van traditionele inkt en is dus niet voorzien van speciale cartridges die je in gespecialiseerde fotoprinters terugvindt, maar de kwaliteit is desalniettemin erg goed. Zowel op A4 als op het kleinere postkaartformaat komen prints er helder en kleurvast uit. Zoals je mag hopen van een fotoprinter heeft de 7830 er geen problemen mee om de hele pagina tot aan de rand te vullen, zonder dat er witte boordjes ontstaan.

De recreatieve gebruiker waarop dit toestel gericht is, zal helemaal tevreden zijn met de afdrukkwaliteit. Ben je een semiprofessional, dan heb je misschien wel iets hogere eisen wat kleurnuances betreft, waardoor complexere en meer doorontwikkelde toestellen interessant worden. Begrijp ons echter niet verkeerd: de Envy Photo 7830 drukt plaatjes af die eenvoudigweg goed zijn, en niet gewoon ‘goed genoeg’.

Tekstkwaliteit is ook naar behoren, al zouden we nogmaals afraden om dit toestel te gebruiken voor meer dan de occasionele functionele afdruk. De focus ligt echt wel op kleurenprints. Wie wel veel gewone zwart-wit tekstpagina’s wil afdrukken, zal zich al snel blauw betalen in vergelijking met alternatieven, of je nu Instant Inkt gebruikt of niet.

HP zet de Envy Photo 7830 in de markt als een familiefotoprinter die fotobeleving terug fysiek moet maken. Met dat doel in het achterhoofd kunnen we ons geen beter toestel inbeelden. Tijdens onze tests merkten we bovendien dat het marketingpraatje over de voordelen van geprinte foto’s wel degelijk gestoeld is in de werkelijkheid: het is gewoon fijn om fotoherinneringen prominent in beeld te brengen en foto’s een leven te geven na het delen op Instagram.

https://www.techpulse.be/nieuws/219975/hp-wil-printen-terug-hip-maken-met-nieuwe-fotoprinters-en-netflix-voor-inkt/

hardwarehpprinter

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals