Reviews

Review Acer Switch 7 Black Edition: mist verfijning

Voordelen
Indrukwekkende beeldkwaliteit
Bouwkwaliteit
Nadelen
Wordt snel warm ondanks waterkoeling
Prijs valt niet te rechtvaardigen
Zwakke batterij
Aanbevolen prijs: €1.999
Waar te koop?
Totaalscore 6
Met de krachtige Acer Switch 7 tablet heeft Acer goede bedoelingen, maar als het bedrijf ons iets leert dan is het dat we mogelijk nog niet klaar zijn om high-end hardware in een compact tabletformaat te proppen.

Ons demotoestel was uitgerust met een Intel Core  i7-8550U, NVIDIA GeForce MX150 GPU, 16GB RAM en 512 GB SSD.


De Acer Switch 7 is het verhaal van een ambitieuze tablet die zich wou onderscheiden in vernieuwing, maar helaas niet genoeg zorg heeft ontvangen om die plannen tot een goed eind te brengen. Met het nieuwe toestel voegt Acer een krachtige tablet toe aan hun line-up, zo eentje die “een laptop of desktop volledig kan vervangen”. Dat hoorden we al eerder, bijvoorbeeld bij de Surface-toestellen van Microsoft. De Acer Switch 7 is dan ook niet geheel toevallig een directe concurrent van de Surface. Acer lijkt op het eerste zicht vrijgevig door een toetsenbord en stylus bij te leveren, maar de adviesprijs van 1999 euro zal voor velen een bittere pil zijn om te slikken.

Te zware tablet

De eerste vernieuwing is meteen te zien aan de ommezijde van de tablet. Daar zit er namelijk een knap vormgegeven stand die helaas niet altijd even praktisch is. Via drukknoppen aan de onderkant van de tablet klapt de stand automatisch open wanneer de tablet in aanraking komt met een hard oppervlak zoals een tafel. Wanneer het op deze manier gebruikt wordt werkt het zoals het hoort, maar van zodra je het toestel wil gebruiken op een tafelkleed (of zelfs zonder tafel) wordt het behoorlijk klungelig om het statief uit de behuizing te peuteren. Het is een knap staaltje engineering, maar net niet genoeg doordacht. Helaas was het statief meteen de voorbode van andere eigenschappen van de tablet die gemaakt werden met goede bedoelingen, maar net niet genoeg verfijnd werden.

Dat statief zit bijvoorbeeld bevestigd aan een stevige behuizing, maar de keerzijde van de medaille is dat er heel wat gewicht mee gepaard gaat. De tablet weegt met zijn 1,60 kg meer dan een laptop die makkelijk dubbel zo groot is en dat is toch wel behoorlijk spijtig gezien de beloofde mobiliteit van het toestel.

De stand zit vernuftig in mekaar, maar is lang niet altijd even praktisch.

In die behuizing was er helaas geen plaats meer voor goede speakers. De aanwezige luidsprekers kunnen behoorlijk luid, maar van zodra je aan 75% van het maximale volume komt zijn er duidelijk hoorbaren trillingen die je luisterervaring verstoren. Nog iets waar er te weinig plaats voor was: goeie koeling.

Te hete tablet

Een andere veelbelovende eigenschap was de zogenaamde LiquidLoop-technologie die verantwoordelijk is voor geruisloze koeling van de tablet. Concreet wordt de verdamping en condensatie van vloeistof ingezet om zo via de behuizing de warmte af te voeren. Geruisloos is de koeling zeker, maar hij is vooral onmerkbaar. Het systeem wordt bij intenser gebruik zodanig warm dat ik mijn hand er niet tegenaan kon houden.

Ik heb het over “intens gebruik”, maar ook dat moet even in perspectief geplaatst worden. De tablet beschikt over een Intel Core i7-8550U, een energiezuinige processor die daardoor behoorlijk moet inboeten op vlak van prestaties. In combinatie met een matige Nvidia GeForce MX150 GPU moeten er dus geen wonderen worden verwacht. Fotobewerking en minder geavanceerde videobewerking is perfect mogelijk, maar daarmee vraag je ook meteen het uiterste van de tablet. Wat gamen betreft kan Fornite gedraaid worden op de laagste settings, maar alles daarboven wordt wat te lastig voor het toestel. Overwatch was onspeelbaar en Crysis deed de tablet al helemaal kreunen van de pijn. Qua geheugen scoort de tablet met zijn 16GB RAM dan wel weer goed.

Te dure tablet

Met de Acer Switch 7 lijkt Acer zich vooral te richten tot de creatievelingen. Hier verschijnt de stylus ten tonele. Een stylus die helaas wegens zijn geringe lengte niet fijn genoeg in de hand ligt om ook bij langere tekensessies comfortabel te blijven. De pen maakt gebruik van Wacom’s EMR-technologie wat betekent dat het er elektromagnetische resonantie wordt gebruikt. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Apple Pencil heeft de Acer stylus dus geen batterij nodig en kan je er steeds mee aan de slag. Bovendien is boven het scherm zweven voldoende om interactie met het scherm te activeren. Aan de functionaliteit valt weinig aan te merken, de stylus deed steeds wat ik voor ogen had. Mede doordat de pen makkelijk op te bergen is in de behuizing is de tablet hiervoor ideaal om onderweg even snelle aantekeningen te maken.

Het blijft echter moeilijk om de prijs van de tablet te rechtvaardigen. Dankzij een helder 13-inch IPS-scherm met een resolutie van 2256 x 1504 is het een plezier om naar de tablet te kijken, maar het is het zoveelste voorbeeld van een tablet die er aan de buitenkant veelbelovend uitziet, maar al snel zijn limitaties toont in de praktijk. Zo kon de batterijduur bijvoorbeeld allesbehalve overtuigen. Bij normaal gebruik van de tablet gaf de batterij reeds na 3 uur de geest, bij intens bedrijf was dat zelfs nog een uurtje minder. Een zware tablet met een zwakke batterij gaat volledig in tegen de mobiliteit die verwacht wordt van een tablet, ongeacht hoe krachtig die is.


Tweede opinie: Jeffrey van de Velde

Veel fabrikanten begeven zich tegenwoordig in het gebied van laptops en tablets. Over één ding is het bij de Acer Switch 7 gemakkelijk eens te worden; het gaat om een tablet. Het is ook geen zogenoemde hybrid, het toetsenbord zit immers niet zodanig vast aan het scherm. Voor een tablet ziet hij er enorm netjes uit, wat aan de andere kant ook wel verwacht mag worden voor deze prijs. Het scherm is met prima kijkhoeken echt een blikvanger, ondanks de behoorlijke randen rondom het scherm.

Qua specificaties komen bij mij de vraagtekens echter op. Het scherm mag dan wel een nette resolutie hebben, alle andere componenten vallen nogal tegen. Zo is de Intel Core i7-8550U niet de hardloper die je mag verwachten voor de prijs. Ook de Nvidia Geforce MX150 werkt niet mee aan dit beeld, deze kaart bestaat uit meer marketingtaal dan rekenkracht. Meer kan de tablet in zijn vorm echter ook niet hebben, met deze specificaties kan je er al je handen mee bakken. Wat mij betreft slaat Acer de bal volledig mis en zijn er voor deze prijs betere tablets of hybrid laptops op de markt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Microsoft Surface Book 2, welke toch wel een stuk meer kan bieden dan de ‘tegenhanger’ van Acer.


Geïnteresseerd in de Acer Switch 7 Black Edition? Koop hem via Coolblue.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business