Surface Go
RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Volwaardig Windows-systeem met de portabiliteit van een tablet
  • Hoge bouwkwaliteit
CON
  • Prijs valt hoger uit dan gedacht

Er zijn genoeg scenario’s te bedenken waarin je zou wensen een apparaat bij je te hebben met de mogelijkheden van een volwaardige Windows-computer en de draagbaarheid van een tablet. Met de Surface Go komt Microsoft de consument met die wens tegemoet.


Ik ben een week op pad geweest met de Surface Go en ben me in die tijd behoorlijk gaan hechten aan het apparaat. De gedachte dat ik tijdens verplaatsingen steeds kon terugvallen op een volwaardig Windows-systeem zonder hiervoor te moeten inleveren op portabiliteit trok me aan en die hoge verwachtingen heeft de Surface Go ruimschoots ingelost.

Het maakt van de Surface Go een ideaal apparaat voor mensen die vaak onderweg zijn en niet genoeg hebben aan een standaardtablet. Onderweg belde ik naar de tandarts om een afspraak in te plannen terwijl ik op de Surface Go mijn agenda voor me had en ondertussen ook nog wat kon opzoeken. Het zijn kleine dingen die ook via een iPad of andere tablet kunnen gebeuren, maar het werkt allemaal wat comfortabeler en sneller met de kickstand en het toetsenbord van de Surface.

Vraagt gewenning

Het toetsenbord is door zijn vormfactor behoorlijk krampachtig, maar gaat wel wennen en zelfs prettig aanvoelen na een tijdje. Wat moeilijker gaat wennen – afhankelijk van de gebruikstoepassingen die je voor ogen hebt – is het kleine scherm. Door het kleine 10-inch scherm is de Surface Go namelijk allesbehalve geschikt om te multitasken.


Voor het modale surf- en klikwerk zoals mails beantwoorden, dingen opzoeken en filmpjes bekijken is het systeem ideaal, maar er is te weinig plaats op het scherm om twee vensters naast elkaar te plaatsen. Ook het werken met spreadsheets is niet altijd even comfortabel door de geringe afmetingen.

 

Surface Go

Bittere optelsom

In theorie is het toetsenbord optioneel voor het apparaat, maar in de praktijk heb je de toetsenbordcover gewoon nodig. Zonder toetsenbord ontketen je nog niet eens de helft van de productiviteitsboost die de Surface Go te bieden heeft. Met die extra kost in het achterhoofd is de Surface Go niet langer een budgetsysteem terwijl het toestel wel zo door Microsoft naar voren wordt geschoven.

De goedkoopste versie van € 449 (exclusief toetsenbord) beschikt over 4GB RAM en 64 GB opslag. Dit werkgeheugen zou moeten volstaan voor taken als tekstverwerking, mailen en surfen (op voorwaarde dat er niet te veel tabbladen openstaan). Wie sporadisch ook wat zwaarder werk wil doen, doet er goed aan om € 150 meer neer te tellen voor de versie met 8GB RAM. Deze beschikt over 128 GB-opslag en kost € 599 exclusief het toetsenbord. Een toetsenbord kost je nog eens minstens € 100 (de gekleurde versies kosten € 130).

Daarmee kom je al op € 699 voor een systeem dat voornamelijk zal worden gebruikt voor lichte taken. Als het totale kostenplaatje gemaakt is kan de prijs dus zeker een bittere pil zijn om te slikken. In ruil krijg je wel een tablet van hoge bouwkwaliteit, met een prachtig scherm en bovengemiddelde speakers.

Goed in wat hij doet

Microsoft richt zich met de Surface Go vooral op studenten en de zakelijke markt. Het is inderdaad een handig apparaat om mee te nemen naar de bib wanneer je gaat studeren, maar je gaat er geen volledige thesis op schrijven. Als zakelijke gebruiker is het apparaat ideaal om mee te nemen naar meetings, maar je gaat er geen hele dag spreadsheets mee aanvullen en rapporten mee analyseren.

Aan de batterij zal het niet liggen, die ging namelijk makkelijk 6 tot 7 uur mee. Niets indrukwekkend, maar gezien de gebruikstoepassingen lijkt die prima in staat om de dag rond te komen wanneer je sporadisch iets opzoekt en er tijdens treinreizen wat licht werk mee verzet.

Surface Go on train

Geen restricties

De Surface Go komt standaard met Windows 10 S, een versie van Windows waarop je enkel apps uit de Microsoft Store kan draaien. Dit om te vermijden dat er eventuele kwaadwillende software van onbetrouwbare ontwikkelaars wordt geïnstalleerd. Omdat sommige software nu eenmaal niet beschikbaar is vanaf de Microsoft Store, zal je wellicht toch willen overschakelen naar Windows 10 Home. Dit kan gelukkig heel eenvoudig en – als het een upgrade naar Windows 10 Home betreft – volledig kosteloos.

Het moge duidelijk zijn dat Microsoft zich met de Surface Go richt op een heel specifieke doelgroep en die doelgroep allesbehalve teleurstelt.


Geïnteresseerd in de Microsoft Surface Go? Koop hem via Coolblue.