Reviews

Review Logitech MX Vertical: eenvoud en ergonomie staan op één

Voordelen
Degelijke uitstraling
Knoppen voelen fijn aan
Ergonomie is een groot pluspunt
Nadelen
Hoge adviesprijs
Mist functies van andere Logitech MX-muizen
Aanbevolen prijs: €109
Waar te koop?
Totaalscore 8
Heb jij ooit last van de polsen tijdens het gebruik van je muis? Een grote kans dat de bloedvaten in je pols worden afgekneld, maar ook je pezen geen fijne werkdag hebben. Met de Logitech MX Vertical kan je dat (deels) verhelpen… toch?

Om op de vraag in de inleiding gelijk een antwoord te geven: waarschijnlijk wel. Ik ben geen dokter, noch een ergonomie-expert, dus – mocht je veel last hebben van je pols, ga gerust langs de huisarts. Maar, voel je elk einde van de dag weer dat je pols geen fan is van de muis die je gebruikt, dan kan omschakelen naar de Logitech MX Vertical zomaar een uitkomst zijn. Dat was ook het geval bij mij, mijn oude muis – een Gigabyte XM300 – bracht mijn pols elke dag weer in een benarde positie. Nu is de pijn met de Logitech MX Vertical deels verdwenen, al kan ik niet anders zeggen dan dat er een hoop gewenning plaats zal moeten vinden; je polsen zullen namelijk op dag één ook geen fan zijn van de muis. De hoek van 57-graden is dan wel natuurlijker als je het vergelijkt met een horizontaal georiënteerde muis, maar het vergt een hoop gewenning voordat deze hoek ook comfortabel voelt bij alle bewegingen die je maakt met de muis.

Logitech MX-lijn

Voor wie nog niet bekend was met de Logitech MX Vertical, ziet de MX-serie er waarschijnlijk al bekend uit. Vooral de Logitech MX Master-muizen zijn enorm populair; daar moet deze muis een afstammeling van zijn, een afstammeling die vooral ergonomie hoog in het vaandel heeft staan. Er zijn namelijk wel een aantal omissies gedaan vanaf de MX Master-muizen, zo kan je de MX Vertical niet gebruiken op een glazen oppervlak, en mist ook het gewaardeerde scrolwiel van de Master-serie. Dat maakt het naar mijn mening echter geen slechtere muis. Om te beginnen blijft het een net ontwerp dat niet al te veel zal opvallen in een kantoor, of juist bij thuisgebruik. Ook het rubber, de plastics en het metaal voelen zeer premium aan, alles is erop gericht om ook op lange termijn nog zeer bruikbaar te zijn. Zo ook met de ingebouwde batterij, die al aanwezig was in de Master-serie, al is er nu wel een meer toekomstgerichte USB-C-poort… mocht je in de toekomst geen micro-USB kabels meer hebben liggen. De poort is er overigens ook om de muis met een draad te gebruiken, mocht je geen fan zijn van een draadloze muis.

Softwarematig geeft verdere duidelijkheid waar deze muis naast ergonomie ook nog voor staat: eenvoud. Er valt ook vrij weinig in te stellen voor de muis – al is dat prima, de muis doet zijn werk meer dan prima zonder alle instellingen die Razer bijvoorbeeld heeft voor zijn muizen. De software geeft je namelijk de mogelijkheid om de hardwarematige aanwijzersnelheid aan te passen (maximaal 4.000 DPI), al is dat ook te regelen via de knop die zich op de muis bevindt. Ook kan je ‘soepel scrollen’ in en uitschakelen, en is er een mogelijkheid om te scrolrichting te veranderen – mocht dat tot je voorkeur behoren. Ook kan ik de Flow-software van Logitech niet vergeten, een toepassing om met gemak meerdere computers met een muis te bedienen. Zo zou je bijvoorbeeld twee laptops naast elkaar kunnen zetten waarna je de Flow-software installeert om de twee apparaten met een muis te bedienen.

Ergonomie in overvloed

Het gaat verder bij de MX Vertical vooral om de ergonomische houding voor je handen. Wat dat betreft is het, voor wie een muis zoekt die op ergonomie gericht is, een zeer geschikte keuze. Er zijn mogelijk wel muizen die een nog radicalere hoek hebben, al vraag ik mij af of die muizen nog comfortabel te gebruiken zijn, iets wat bij de MX Vertical in elk geval geen probleem is – als je er eenmaal aan gewend bent. Voor wie nog bang is dat je hand er gemakkelijk af zal schuiven, met het gebruikte rubber heb je behoorlijk wat grip – ook zorgt de duim, die zich aan de linkerkant van de muis bevindt, ervoor dat het gewicht evenredig verdeeld is over de muis. Dat zorgt voor een zeer fijne ervaring, al merk je wel dat je meer gewicht laat opvangen door de muis, het gebruiken van de muis op een stroef oppervlak wordt dan ook een stuk moeilijker – een muismat is zeer zeker aan te raden.

Na de tijd waarin ik de muis uitgebreid heb kunnen testen, kan ik zeggen dat ik een groot fan ben. Mijn collega, Thibault, heeft echter niet dezelfde ervaring gehad – en kon juist niet aan de muis wennen. Vaak zijn er meerdere weken nodig om aan zo’n muis te wennen, als je er al aan kan wennen. Het is dan ook aan te raden om de muis eerst ergens uit te proberen, alvorens je deze aankoopt voor de adviesprijs van 109 euro. Of dat te veel is voor wat de muis kan bieden, dat durf ik niet te zeggen. Zou je de muis gaan vergelijken met de MX Master 2S die ook zo tegen de honderd euro mag kosten, dan klinkt het alsof het een enorm dure muis is. Tegelijkertijd, als je de muis gaat vergelijken met andere muizen gericht op ergonomie, dan krijg je bij Logitech wel een stuk meer voor een vergelijkbare prijs. Om te beginnen is de software zeer goed ingericht, is het super gemakkelijk om de muis met of zonder draad te verbinden, en kan de muis ook overweg met de Flow-software. De bouwkwaliteit is meer dan prima, en ook de knoppen van de muis voelen zeer solide aan. Als laatste is er nog de sensor, een onbekende variant, die wel meer dan prima zijn werk kan doen. Al met al een goede keuze als je op zoek bent naar een ergonomische muis.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business