Reviews

Review: HTC Vive: Gaming heruitgevonden

Voordelen
Unieke game-ervaring
Vloeiende, kwaliteitsvolle beelden
Nadelen
Hoge prijs
Kabel zit soms in de weg
Moeilijke fysieke set-up
Aanbevolen prijs: €599
Waar te koop?
Totaalscore 8
Virtual Reality games worden soms wel gezien als de games van de toekomst. Wij gingen aan de slag met de VR-headset van HTC, de Vive, en maakten zo onze pauzes op de redactie net iets leuker.

Een VR-headset is misschien niet meteen een product dat je op één, twee, drie in huis haalt, maar tegelijk is het ook een toestel dat we wel getest moesten hebben. Voor sommige onderzoeken krijg je soms een VR-headset op je hoofd, maar VR-games spelen in je huiskamer, of in ons geval op de redactie, is nog net een beetje anders. Daarom zijn wij aan de slag gegaan met de HTC Vive en hebben we nu een beeld van hoever het precies staat met deze technologie.

 

Installatie

Voor we beginnen aan de review van het gebruik van de Vive, moeten we het eerst hebben over de installatie van de VR-headset. Je hebt namelijk een minimumhoeveelheid oppervlakte van 1,5m bij 2m nodig om de VR-opstelling te kunnen maken. In deze opstelling moet je vervolgens de twee kubusvormige basisstations diagonaal tegenover elkaar plaatsen op een hoogte van zo’n twee meter. Dit kan door ze vast te schroeven in de muur of, wat ons makkelijker leek, de apparaatjes op statieven te plaatsen. HTC heeft de basisstations voorzien van een opening waarop je statief kan bevestigen, maar de statieven zelf worden niet meegeleverd, dus die moesten we zelf voorzien. Eens we een geschikte plek hadden gevonden was, was de fysieke installatie snel afgerond. Ons speeloppervlak zat redelijk dichtbij de minimumwaarden, maar tijdens het gebruik hebben we hierdoor geen nadelen ondervonden. Een volledige kamer in je woning ontruimen voor de Vive is dan ook niet nodig. Na de fysieke installatie en het downloaden van de bijbehorende software, word je door een korte set-up gegidst waarbij je met de controllers nog de speelruimte moet aanduiden. Dit is belangrijk zodat de Vive tijdens games kan aangeven hoe dicht je precies in de buurt van een mogelijk muur staat.

 

De twee kubusvormige basisstations

 

Verrassend comfortabel

Als je de HTC Vive bekijkt, lijkt dit op het eerste gezicht een redelijk lomp apparaat om op je hoofd te zetten. Maar eens hij op je hoofd staat en je de verstelbare hoofdbanden hebt aangepast, zit hij verrassend comfortabel. Je merkt (natuurlijk) dat je een VR-headset op je hoofd hebt, maar ook bij langdurige gamesessies bleef de Vive goed zitten en voelde hij comfortabel aan. Een volledig “vrije” VR-ervaring krijg je met het basispakket van de Vive weliswaar niet. De headset zit nog steeds met enkele kabels aangesloten op je laptop of computer en tijdens het spelen van sommige games zaten die kabels soms wat in de weg. Die laptop of computer moet bovendien voldoende sterk zijn om VR-games te kunnen afspelen. Wij hebben hiervoor een HP Omen laptop gebruikt met een Intel Core i7-7700HQ CPU, 16GB RAM-geheugen en NVIDIA GeForce GTX 1050 grafische kaart. Het opstarten van games ging soms wat moeizaam en andere programma’s op de achtergrond laten draaien tijdens games had niet meteen de beste gevolgen, maar over de gehele lijn wist hij zijn mannetje te staan en konden wij er lekker op los gamen. Pas bij het gebruik met een laptop wel op dat je hem met een plotse beweging niet van tafel zou trekken, want dan is het natuurlijk gedaan met de pret.

 

Viveport

Fysieke installatie, check. Software geïnstalleerd en speeloppervlak ingesteld, check. De volgende stap was enkele games downloaden die ons het spelen waard leken. Voor de testperiode kregen we toegang tot de volledige gamebibliotheek van HTC, genaamd Viveport. Hier vind je een groeiende collectie van duizenden games en met een abonnement op Viveport kan je daarnaast per maand vijf van deze games gratis spelen. Een jaarabonnement op Viveport kost momenteel €89,99 waarmee je op jaarbasis kan genieten van in totaal 60 games. Let er wel op dat deze selectie van vijf games een maand geldig blijft. Elke maand kan je een nieuwe selectie maken, maar je bent in feite geen eigenaar van de games. Als je dus vijf games zou kiezen in januari en vijf andere games in februari, dan kan je de games die je in januari hebt gekozen niet meer spelen. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om alleen games aan te kopen zonder een abonnement op Viveport. Een abonnement op Viveport is een absolute aanrader voor nieuwe VR-gamers omdat je op die manier op een goedkope manier een gevarieerd aanbod aan VR-games kan uitproberen zonder veel geld uit te geven.

Een nieuwe wereld gaat voor je open met de HTC Vive.

Fenomenaal

De game-ervaring zelf mogen we natuurlijk niet vergeten te vermelden. Door het grote gezichtsveld van 110 graden waren er geen dode hoeken en werd je op elke mogelijke manier meegesleept in het spel. De verstelbare ooglenzen lieten alles er dan weer heel scherp uitzien en waren makkelijk in te stellen bij het doorgeven van de headset. We hebben voornamelijk de Oasis-game, gebaseerd op de film/het boek Ready Player One, gespeeld. Dit spel bestond uit een aantal minigames die ideaal waren om even kort te spelen. De games zelf waren hier op zich heel simpel en niet baanbrekend, maar de virtual reality had hier een enorme toegevoegde waarde, waardoor we zelfs die games uren aan een stuk konden spelen. Door deze unieke manier van gamen, maakt het ook niet uit of je een doorgewinterde gamer bent of een complete beginner, je begint hier namelijk op gelijke voet. Iedereen kan dus op dezelfde manier genieten van deze unieke manier van gamen. Nog een laatste puntje is dat je ogen bij het afzetten van de Vive enkele minuten moeten acclimatiseren aan de echte wereld. VR-headsets zouden op lange termijn geen oogschade opleveren, maar meteen in de auto springen na een paar uur met de Vive op je hoofd is dan ook weer niet het beste idee.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business