Reviews

Review: Acer Aspire S24 – Genoeg of mag het iets meer zijn?

Voordelen
Elegant design
Compact
Bruikbaar als monitor
Nadelen
Toebehoren van lage kwaliteit
middelmatig geluid
Aanbevolen prijs: €949
Waar te koop?
Totaalscore 7
Met de all-in-one Aspire S24 richt Acer zich op een doelpubliek dat houdt van elegantie en design. Is deze all-in-one het overwegen waard?

De Aspire S24 is een all-in-one desktopcomputer van Acer die zich richt op de gemiddelde gebruiker die net iets meer wil dan een standaardmodel. Dat idee vinden we terug in het goud-zwarte design en de wel heel kleine schermranden, maar ook in de aanwezige hardware, zoals de QI draadloze oplader. Wij zochten uit of Acer erin is geslaagd om beide elementen te combineren tot een all-in-one krachtpatser.

Een elegant design (dat niet voor iedereen is)

Waar zullen we beginnen? Bij het uitpakken van de Aspire S24, valt meteen het scherm op en dat zelfs op twee verschillende manieren. Wanneer we het toestel langs voor bekijken, onderscheiden de relatief dunne schermranden zich, waar Acer ook nog eens een webcam in heeft weten verwerken. Het gaat in dit geval over een IPS-paneel van 24 inch (61 centimeter) met een 1080p Full HD-resolutie van 1920 op 1080. Dit zal in veel gevallen kleiner lijken dan een externe monitor van hetzelfde formaat. Ook langs de zijkant maakt het scherm van deze all-in-one indruk, want het is flinterdun en doet onmiddellijk denken aan een high-end OLED-televisie. Zeer aantrekkelijk allemaal. Volgens de website van Acer moet de dunne, elegante Aspire S24 de onopvallende maar luxueuze smaak van de moderne trendsetter weerspiegelen en die uitspraak lijkt correct te zijn. Tenminste, als de gemiddelde trendsetter van zwart en goud houdt. Persoonlijk sprak deze kleurencombinatie me helemaal niet aan, net zoals dat het geval was bij HP’s Spectre laptop. Ik ben dan eerder fan van het zilveren design van de Aspire C24-reeks, die specificaties heeft die gelijklopen aan die van de Aspire S24. Iedereen heeft zijn eigen voorkeur uiteraard en dit niet-traditionele design zal ongetwijfeld bepaalde gebruikers aanspreken.

Kijken we verder naar de Aspire S24, dan zien we de voet van het toestel. Deze meet 34 op 19,5 centimeter en is slechts 2,5 centimeter hoog. Een formaat dat deze all-in-one heerlijk compact houdt. Aan alle kanten van de voet, behalve de voorkant, vinden we een reeks poorten terug. Links zijn dat twee USB 3.0-poorten, 1 USB-C-poort en een kaartlezer. Rechts vinden we een hoofdtelefoonaansluiting, nog een USB 3.0-poort en een knop om het beeldscherm te beheren. Achteraan bevinden zich twee HDMI-poorten, een ethernetpoort en een nogal ongelukkig geplaatste USB 3.0-poort. Deze is ongetwijfeld bedoeld voor de ontvanger die bij de meegeleverde muis en het toetsenbord zit, al raad ik aan om deze toebehoren onmiddellijk te vervangen door kwalitatievere modellen. Ze zijn handig genoeg om even je email na te kijken of een berichtje op Facebook te sturen, maar als je van plan bent om ze voor langere tijd te gebruiken, zoals voor het schrijven van deze review, merk je al snel dat ze gewoon niet aangenaam in gebruik zijn.

Prestaties

De Aspire S24 is voorzien van een achtste generatie i5-processor en 8GB RAM-geheugen. Deze eerste vormt niet echt een probleem, maar 8GB RAM-geheugen is aan de lage kant voor zij die graag multitasken doorheen hun dag. Als je gewoon op het internet surft en YouTube-video’s bekijkt gaat alles prima, maar begin je na een uurtje veel (meer dan 15) tabbladen open te hebben en gebruik je daarnaast nog enkele programma’s zoals Word, Excel, en Outlook of iets zwaarders zoals fotobewerkingsprogramma Adobe Lightroom, dan schiet het percentage gebruikt geheugen al snel de hoogte in (tot wel 80% of meer) en gaat alles beduidend minder vlot. Ben je echter geen zware multitasker, dan heb je waarschijnlijk genoeg aan 8GB, al zou 16GB het apparaat wel meer toekomstgericht hebben gemaakt.

Het beeldscherm zier er goed uit en geeft kleuren realistisch weer, wat voldoende is voor alledaags gebruik. Om een film of serie te kijken was de maximale helderheid echter wel beperkt, tenzij je gebruik maakt van Acers Color Intelligence in de Quick Access software, dan krijg je plots wat extra helderheid. Het zou beter zijn geweest als de helderheid via het beeldscherm geregeld zou kunnen worden, maar dit kan enkel als de all-in-one gebruikt wordt als externe monitor, wat trouwens wel nuttig kan zijn om bijvoorbeeld een laptop of gameconsole aan te sluiten.

De audiokwaliteit van de Aspire S24 ligt in lijn met wat je zou verwachten van een toestel met ingebouwde luidsprekers.  In de specificaties vermeldt Acer ook een ingebouwde subwoofer, maar daar is op zich weinig van te merken en de geproduceerde bas laat te wensen over. Een paar externe luidsprekers is dus zeker aan te raden voor zij die audio van meer dan gemiddelde kwaliteit willen.

Het toestel dat wij mochten testen kwam met een SSD van 250GB en een HDD van 1TB. Dit is op het vlak van opslag zeker genoeg voor de gemiddelde gebruiker, maar het is jammer dat er gekozen werd voor een HDD van 5400 toeren in plaats van een van 7200. Dat komt de de lees- en schrijfsnelheid namelijk niet ten goede komt.

De webcam waar we het eerder al over hadden stelt met zijn 1 megapixel uiteraard ook teleur, al zal dit voor de meeste gebruikers niet echt een reden zijn om het toestel links te laten liggen. Voor Skype-gesprekken is dit voldoende, en als je meer wil kan je altijd nog je smartphone gebruiken.

Het verdict

Is de Acer Aspire S24 zijn prijs van net geen 1000 euro waard? Naar mijn mening mocht het net iets meer zijn. Het beeldscherm is ongetwijfeld kwalitatief genoeg en dat is één van de meest belangrijke aspecten van een all-in-one. De audiokwaliteit en meegeleverde accessoires stellen teleur, een terugkerend element bij vergelijkbare toestellen. Waar Acer op inzet met de Aspire S24 is zijn elegante en niet-traditionele design. De all-in-one ziet er gewoon goed uit met zijn dunne scherm en schermranden en het goud-zwarte design maakt het plaatje compleet. Als je daar fan van bent tenminste.

acerall in oneaspire s24review

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals