surface laptop 2
RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Indrukwekkende batterijduur
  • Aangenaam toetsenbord
  • Compact
CON
  • Beperkte aansluitingen
  • Geen USB-C
  • Hoge prijs

Microsoft heeft niet alleen uitgepakt met de nieuwe Surface Pro 6, maar heeft ook de Surface Laptop 2 gelanceerd. Kan deze laptop zijn mannetje staan of heeft Microsoft enkele steken laten vallen?


De Surface Pro, die de kracht van een laptop herbergt in het formaat van een tablet, mag dan wel kenmerkend zijn voor Microsoft, maar dat is niet alles wat het bedrijf in zijn mars heeft. Het kan namelijk ook de kracht van een laptop herbergen in, welja, een laptop. In juni 2017 maakten we kennis met de originele Surface Laptop, al waren de reacties daarop eerder verdeeld. De grootste frustratie was voor velen het Windows 10 S besturingssysteem in de plaats van Windows 10 waarmee de meesten intussen vertrouwd zijn. De Surface Laptop 2 bestaat er in verschillende configuraties, waarbij de beginprijs op 1.149 euro ligt en kan oplopen tot 2.849 euro voor de best mogelijke hardware. Ik ging aan de slag met het basismodel in het zwart met daarin 8GB werkgeheugen, een Intel Core i5-8250U processor en 256GB interne opslag en een prijskaartje van 1.449 euro.

 

Het design

Aan de buitenkant zien we hetzelfde verhaal als bij de Surface Pro 6. Een van mijn frustraties daar was het gebrek aan aansluitingen, maar aangezien de Surface Pro 6 door het leven gaat als 2-in-1-tablet, kon ik het daar nog net door de vingers zien. De Surface Laptop 2 is daarentegen een volwaardige laptop met slechts een enkele traditionele usb-poort, een mini-Display-poort en een 3,5mm-audiopoort voor een hoofdtelefoon. Van een laptop op dit prijspunt – afgezien van MacBooks – wordt anno 2019 verwacht dat ze meer dan een usb-poort hebben, waarvan minstens één USB-C-poort. Een HDMI-poort is daarnaast ook welkom om een tweede scherm of beamer aan te sluiten, aangezien de mini-Display-kabel een weinig gebruikte optie is. Je ziet ook steeds meer monitoren die je met een USB-C-kabel kan verbinden aan een laptop.


Dit probleem met de aansluitingen kan echter opgelost worden met het Surface Dock van Microsoft, al moet je daar wel 229,99 voor neertellen. Microsoft lijkt met de Surface Laptop het welbekende Apple achterna te gaan, maar zonder USB-C-aansluiting hinkt het eerder achterop. Afgezien hiervan krijg je een compacte laptop van 13,5 inch met het prachtige PixelSense-touchscreen. Als hier fel licht, en vooral zonlicht, op schijnt, dan wordt het wel sterk geflecteerd in je gezicht en wordt het iets moeilijk om te zien wat je aan het doen bent, zelfs met de helderheid op het maximum. Het verlichte toetsenbord zorgt er dan weer voor dat je ook in het donker prima verder kan werken en is ook een van de meest aangename toetsenborden waarop ik mijn vingers heb gelegd tot nu toe.

Net zoals zijn voorganger heeft de Surface Laptop 2 amper ingebouwde aansluitingen.

 

Onder de motorkap

Het design blijft onaangeroerd, maar de binnenkant van de Surface Laptop 2 is er wel op vooruitgegaan. Net zoals bij de Surface Pro 6 zijn er geen opties met een magere 4GB werkgeheugen. De meeste webbrowsers hebben immers al meer nodig dan dat als je meerdere tabbladen opent. Voor dagdagelijkse toepassingen is de 8GB werkgeheugen ruim voldoende. Als je vaak meerdere zware programma’s tegelijk wil draaien, dan kan je tegen problemen aanlopen en is een configuratie met 16GB geschikter. De batterijduur van de Surface Laptop 2 is daarnaast fenomenaal. Microsoft heeft het over een maximale levensduur van 14,5 uur en in de praktijk zal je ook merken dat het geen leugen is. De volledige 14,5 uur zal je niet halen, maar een 10 uur zit er zeker wel in. Vooral voor mensen die vaak onderweg zijn en niet altijd op zoek willen naar het dichtstbijzijnde stopcontact is dit een enorme meerwaarde.

Die batterijduur komt deels voort uit de processor, een Intel Core i5-8250U, waarbij de U staat voor Ultra Low Power. De processor behoort tot de minder krachtige opties in de 8e generatie processoren van Intel, maar is toch uitgerust met vier rekenkernen die geklokt zijn op 1,8Ghz. Dat is eerder aan de lage kant, dus je zal merken dat de Surface Laptop 2 geen kei is in het draaien van zware programma’s, maar meerdere lichtere programma’s tegelijk vormen geen probleem met de vier rekenkernen. Voor gamers is de Surface Laptop 2 duidelijk niet bedoeld. In gaminglaptops zit altijd een afzonderlijke grafische kaart om scherpe en vloeiende beelden te kunnen produceren in games, maar die is hier niet aanwezig. Je moet het dus (bij eender welk model) stellen met de ingebouwde grafische drivers in de Intel Core i5-8250U. Kleine foto- en videobewerkingen gaan hiermee nog redelijk vlot, maar bijvoorbeeld grotere pdf-bestanden met kwalitatief beeldmateriaal laden, gaat toch al redelijk moeizaam. Games zullen vaak automatisch op de laagste beeldinstellingen overschakelen en kunnen zelfs dan nog haperingen vertonen.

 

Eindoordeel

De Surface Laptop 2 doet kortom waarvoor hij gemaakt is en is perfect voor gebruikers die vaak op de baan zijn of studenten die met een gerust hart aan een drukke lesdag willen beginnen. Voor gebruik op kantoor is hij eveneens geschikt, al ben je dan aangewezen op het Surface Dock omdat de aansluitingen van de laptop in feite al vol zitten als je besluit om een muis aan te sluiten. In de Surface Laptop 3 hoop ik alvast meer aansluitingen te zien, of toch minstens een USB-C-poort.


Geïnteresseerd in de Surface Laptop 2? Koop hem via Coolblue.