Reviews

Review: Sennheiser Momentum True Wireless in-ears

Voordelen
Comfortabel
Herlaadbare en stevige travel case
Omgevingsgeluid
Nadelen
Hoge prijs
Korte oplaadkabel
Geen gebruiksvriendelijke geluidsequalizer
Aanbevolen prijs: €299
Waar te koop?
Totaalscore 8
Naast de populaire draadloze hoofdtelefoons heb je tegenwoordig ook geheel draadloze oortelefoons, zoals deze Sennheiser Momentum. Zijn ze hun hoge prijs van 300 euro waard?

Als je denkt aan draadloze oortelefoons (of in-ears), dan denk je waarschijnlijk meteen aan de AirPods van Apple of tegenwoordig ook de Galaxy Buds van Samsung. Maar ook de bekende fabrikanten van hoofdtelefoons en andere audio-accessoires hebben enkele draadloze oortelefoons in hun aanbod. Zo heeft Sennheiser de Momentum True Wireless in-ears. Ik viel bijna van mijn stoel toen ik hoorde dat deze oortelefoons over de toonbank gingen voor maar liefst 300 euro, een bedrag dat je eerder neertelt voor een draadloze hoofdtelefoon met noise cancelling in de topklasse. Ik heb enkele weekjes mijn muziek beluisterd met de Momentum-oortjes. Mijn oordeel lees je hier.

Strak in het pak

Voor 300 euro verwacht ik dat de hele ervaring van de oortjes quasi perfect is van begin tot eind. Dat wil dus zeggen vanaf het moment dat ik ze uit de doos haal totdat ik ze daadwerkelijk in mijn oren heb en muziek beluister. Bij het uitpakken stelde Sennheiser alvast niet teleur. De verpakking was stevig en ging makkelijk open zonder dat ik dingen moest openscheuren. In de doos vind je de oortjes zelf, drie paar oordopjes in verschillende maten, de (verrassend stevige) travel case en een USB-C-kabel, die naar mijn mening net iets te kort was. De travel case bevat bovendien een herlaadbare batterij zodat je de oortjes onderweg ook kan opladen. De batterijduur van de oortjes zelf is namelijk vier uur en de travel case kan de oortjes voorzien van twee oplaadbeurten. In de praktijk haal je die batterijduur en twee volledige oplaadbeurten niet omdat er steeds een deel van de lading verloren gaat, maar de Momentum is toch goed voor een kleine vier uur aan muziek. De twee volledige ladingen van de travel case heb ik daarentegen nooit gehaald. De handleiding was daarnaast duidelijk en het duurde dan ook niet lang voor de oortjes in mijn oren zaten en muziek begonnen te spelen.

Precisiewerk

Zoals de meeste hoofdtelefoons en in-ears op dit prijspunt is er een bijbehorende smartphoneapp voor deze Momentums. Het is dan ook aan te raden om deze app te gebruiken voor de best mogelijke ervaring. In de app kan je de resterende batterij van elk oortje zien, omgevingsgeluiden inschakelen zodat je je veilig in het verkeer kan begeven of aankondigingen in het station meteen hoort en de equalizer aanpassen. Het omgevingsgeluid werkt verrassend goed, al was het fijn geweest om de sterke hiervan in te kunnen stellen, aangezien je nu alleen kan kiezen tussen aan of uit. De equalizer om het geluid aan te passen, had naar mijn mening gebruiksvriendelijker mogen zijn. In de app verschuif je namelijk een bolletje over een raster om meer/minder bas/treble in te stellen, maar duidelijke aanwijzingen of vooraf ingestelde geluidsprofielen waren zeker welkom geweest. Afgezien daarvan was de equalizer heel nauwkeurig. De pasvorm van de Momentums is daarnaast een van de meest stevige en aangename die ik tot nu toe heb gezien. Stop de oortjes in je oren, draai er even aan en je bent klaar voor eender welke activiteit. Door dit draaisysteem zitten de oortjes namelijk enorm stevig en door de verschillende maten oordopjes hebben ze ook een groot draagcomfort, ook bij langere luistersessies.

Touch control

Sommige draadloze oortelefoons hebben fysieke knoppen waarmee je het geluid kan aanpassen, een liedje kan pauzeren… maar de Momentums maken gebruik van “Touch Control”. De oortjes hebben dus geen enkele fysieke knop en zijn aanrakingsgevoelig. Sennheiser heeft een hele resem aan opties toegevoegd: muziek afspelen en pauzeren, het volgende/vorige liedje spelen, inkomende telefoontjes beantwoorden, een commando aan je spraakassistent geven en het volume aanpassen. De actie die gebeurt, hangt namelijk af van het aantal keer dat je het oortje aanraakt en of je dit bij het linker- of rechteroortje doet. Het grootste voordeel is dat het geluid van de oortjes afzonderlijk geregeld wordt van het volume op je smartphone en dat dit enorm nauwkeurig gebeurt zodat je je muziek exact op het juiste volume kan instellen. Een klein nadeel is wel dat de functie waarbij je drie keer na elkaar op het linkeroortje moest tikken om het vorige liedje af te spelen, niet leek te werken. Ik heb het meermaals geprobeerd met de handleiding naast me, maar zonder resultaat. Het enkel en dubbel tikken verliep daarentegen wel heel vlot en de oortjes reageerden ook steeds meteen.

Het verdict

Mijn conclusie voor de Sennheiser Momentum True Wireless in-ears is lastig te formuleren. Op het vlak van volledig draadloze oortelefoons staan deze zeker bovenin mijn lijstje, maar de prijs blijft een pijnpunt. Voor 300 euro kan je namelijk ook een topklasse draadloze hoofdtelefoon met active noise cancelling kopen die een betere geluidskwaliteit biedt. Ook de batterijduur van vier uur kan net iets te kort zijn bij lange reizen of voor tijdens de werkdag, terwijl die van draadloze hoofdtelefoons meer dan vijf keer zo lang is. De in-ears zijn dus absoluut geen slecht product, maar de kostprijs is voor mij gewoonweg te hoog.


Geïnteresseerd in de Sennheiser Momentum? Koop ze via Coolblue.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business