polar vantage m
RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Continue hartslagmeter
  • Lange batterijduur
  • 130 sportprofielen
CON
  • Weinig opties voor smartphonemeldingen
  • Storende groene lichtjes bij het slapen

Naast de zogenaamde smartwatches bestaan er ook heel wat sporthorloges, die je ondersteunen bij je sportactiviteiten. De Polar Vantage M is een van die horloges en ik testte hem uit.

Advertentie

Voor de review begint, ben ik genoodzaakt om een kleine disclaimer mee te geven: ik ben geen fanatieke sporter. Mijn dagelijkse beweging bestaat uit niet veel meer dan van en naar huis wandelen op een werkdag en de occasionele wandeling. Een sporthorloge in het algemeen testen is dus niet het ideale taakje voor mij, maar tegelijk is het wel handig om te weten hoe handig zo’n sporthorloge nu is als je niet geregeld sport. Voor deze review ging ik aan de slag met de Polar Vantage M, een van de duurdere sporthorloge die je vandaag op de markt vindt.

Subtiel ontwerp

Het eerste fijne aspect van de Vantage M is zijn ontwerp. Veel sporthorloge stralen als het ware uit dat ze een sporthorloge zijn en geen doodgewoon horloge. Vaak ligt de keuze van het ontwerp bij het draagcomfort tijdens het sporten, maar dit zorgt ervoor dat de horloges minder makkelijk te combineren zijn bij je dagelijkse kleding. Bij de Vantage M is dit absoluut niet zo. Door zijn ronde wijzerplaat wekt hij al meteen de illusie dat het een gewoon horloge is. Standaard zit er een siliconen bandje aan het horloge, maar in de doos zit ook een geweven bandje waardoor niemand doorheeft dat je een sporthorloge aanhebt. De bandjes zijn bovendien eenvoudig om te wisselen met de 22mm-veerpennen. Dit ontwerp is een groter pluspunt dan je zou denken, want als je gebruik wil maken van de doorlopende en nauwkeurige hartslagmeting van het sporthorloge, dan is het de bedoeling dat je het voortdurend draagt en niet alleen tijdens het sporten. De batterijduur laat daarnaast ook toe dat je het horloge bijna nooit van je pols hoeft te doen. De batterij, met de continue hartslagmeting ingeschakeld, ging bij mij telkens ongeveer een weekje mee voor ik de melding kreeg dat ik de oplader erbij moest halen. Het oplaadstation kan je met de usb-aansluiting makkelijk in je laptop of een gewone oplaadstekker stoppen. Het opladen gaat ook bijzonder snel, aangezien ik na een uurtje telkens weer een volle batterij had.

Sporten in het kwadraat

Op het vlak van sportfuncties en -informatie is de Vantage M een ware goudmijn. Standaard staan er vijftien sportprofielen op het horloge, maar er is de mogelijkheid om maar liefst 130 verschillende sporten toe te voegen. Als je begint met sporten, kies je het profiel dat past bij de sport en de Vantage M begint met het verzamelen van informatie over je lichaam en sportprestaties. Die informatie kan je trouwens raadplegen via de Polar Flow-app op je smartphone, maar ook op je desktop via de website van Polar. Je vraagt je misschien af of ik die 130 sporten heb getest? Zoals verwacht is het antwoord nee. In principe hoefde ik zelfs maar één sport uit te testen om de functies van de Vantage M te beoordelen, aangezien de werking per sport in essentie hetzelfde is. Gelukkig voor mij was een profiel voor de “sport” waar ik het beste in ben, namelijk wandelen. Mijn dagelijkse wandeling van het station naar mijn appartement heb ik daarom wat langer gemaakt om te kijken wat het horloge daarover te zeggen had, en dat was heel wat. Tijdens het sporten, verzamelt de Vantage M info over je hartslag, afgelegde afstand (indien mogelijk), verbrande calorieën en je tempo. Op basis hiervan wordt een sportprofiel gemaakt zodat je kan zien of je vorderingen maakt in je prestaties. Na elke sportsessie vraagt het horloge ook hoe vermoeiend het voor jou persoonlijk was. Een nadeel hier is wel dat je het horloge zelf na het sporten moet uitschakelen, anders blijft hij informatie verzamelen met de gedachte dat je aan het sporten bent. Een korte melding met de vraag of je nog aan het sporten bent, zou hier handig zijn voor de vergeetachtige mens zoals mezelf die een halfuur na zijn wandeling de trainingssessie nog niet had afgesloten. Wanneer het horloge dan weer wel trilt, is bij elke mogelijke smartphonemelding die je krijgt. Er is een optie ingebouwd in het horloge om meldingen te weergeven, maar je hebt hier een alles-of-nietsverhaal. Ofwel trilt hij bij elke melding ofwel trilt hij helemaal niet. Het mag dan wel een sporthorloge zijn, maar iets meer controle over de meldingen was welkom geweest. Daarnaast liepen ze vaak niet helemaal synchroon met de meldingen op mijn smartphone.

Slaappatroon

Naast de goudmijn aan sportinformatie krijg je ook een schatkist aan slaapinformatie. De Vantage M controleert tot slot ook je slaap. In tegenstelling tot bij de trainingssessies gebeurt dit wel geheel automatisch, je moet alleen het sporthorloge dragen wanneer je gaat slapen en de rest gebeurt vanzelf. Het horloge geeft aan wanneer je in slaap bent gevallen en wanneer je bent opgestaan, al geef je dit laatste best zelf aan op het horloge in plaats van te wachten tot hij het automatisch detecteert. Je gewenste slaapduur kan je bovendien zelf instellen. Een klein nadeel is dat de groene lichtjes onderaan het horloge soms wat storend waren bij het slapen. In de app kan je vervolgens zien hoe gefragmenteerd je slaap was en op basis hiervan wordt er ook een slaapscore of vijf gegeven. Ik twijfel weliswaar aan de accuraatheid hiervan, want vaak voelde ik me heel uitgerust, terwijl de app beweerde dat ik ’s nachts vaak wakker was geworden en een lage slaapscore had.


Geïnteresseerd in de Polar Vantage M? Koop hem via Coolblue.

Advertentie