Reviews

Review HP Spectre x360 2-in-1 laptop: luxueuze productiviteit

Voordelen
Geweldige batterijduur
Comfortabel toetsenbord
Luxueus ontwerp
Nadelen
Vreemd formaat van het touchpad
Geen docking station in de doos
Slechts 8GB RAM-geheugen
Aanbevolen prijs: €1499
Waar te koop?
Totaalscore 8
Bij een ultrabook-laptop geldt het principe “less is more”. De HP Spectre x360 13 is zo’n ultrabook van amper 13 inch waarin toch heel wat kracht zou moeten zitten. Hoeveel kracht erin zit, lees je hier.

De aflopen jaren zien we steeds meer ultrabooks opduiken. Deze term wordt gebruikt voor kleine laptopjes waarmee je toch nog met gemak verschillende taken kan uitvoeren. De meeste ultrabooks kan je herkennen op basis van de volgende drie eigenschappen: hoge prijs, lange batterijduur en goede prestaties. HP speelt al even mee op de ultrabook-markt met de Spectre-laptops. Die reeks is nu verder aangevuld met de Spectre x360 13 en 15, waarbij het getal voor het aantal inch van het beeldscherm staat en de x360 erop wijst dat het om een 2-in-1 laptop gaat die je dus ook als tablet kan gebruiken. Heeft HP hiermee een succesrecept in handen of kan er hier en daar nog wat kruiding toegevoegd worden?

De bijbehorende stylus zit echter niet bij in de doos.

Luxe van toetsenbord tot scherm

Bij het uitpakken van de Spectre x360 merkte ik meteen dat het om een luxeproduct ging. De laptop die wij hadden was volledig koper gekleurd en in de doos zat eveneens een leren hoes. Qua design is alles tot in de puntjes uitgewerkt. De scharnieren hebben een extra glimmend koperen laagje, de luidsprekers hebben een aantrekkelijk patroon meegekregen en de afgeronde hoeken achteraan herbergen respectievelijk de aan-/uitknop en de USB-C-aansluiting voor de oplader. Er is eveneens een verlicht toetsenbord aanwezig dat optimaal gebruik maakt van de ruimte. Het toetsenbord zelf typt bovendien enorm aangenaam en is veruit het meest comfortabele toetsenbord op een laptop dat ik tot nu toe heb gehad. HP weet zelfs het toetsenbord van de Microsoft Surface Laptop 2 te overtreffen.

De randen van glazend koper in combinatie met het matte koper geven de HP Spectre x360 een luxueuze look.

Het touchpad heeft jammer genoeg een ongelukkig formaat gekregen. In vergelijking met het gemiddelde touchpad is dit exemplaar niet hoog genoeg, waardoor ik vaak wat ruimte tekort kwam bij het bewegen van mijn muis en het scrollen met twee vingers. Rechtsonder het toetsenbord is er nog een vingerafdrukscanner aanwezig die prima werk aflevert. De display is ook enorm goed afgewerkt en heeft kleine randen links en rechts van het scherm. Boven- en onderaan is dan weer redelijk wat ruimte rond het beeld aanwezig. Bovenaan is die ruimte vrijgehouden voor de webcam en infraroodcamera’s zodat je met Windows Hello (gezichtsherkenning) snel kan aanmelden. Hier merkte ik wel dat de camera’s niet goed omgingen met omgevingen met veel tegenlicht of net te weinig licht. Maar dan is er natuurlijk nog de vingerafdrukscanner als je geen pincode of wachtwoord zou willen ingeven.

Fenomenale batterijduur

Op het vlak van batterijduur presteert de Spectre x360 fantastisch. HP zelf geeft een batterijduur van 15 uur aan en 12,5 uur bij het bekijken van video’s. Aanvankelijk had ik mijn twijfels bij deze getallen, maar in de praktijk zal je zien dat je toch aardig dicht in de buurt zal komen. Als je volledige dag aan het reizen bent en er geen stopcontact op je pad ligt, dan is dat geen reden tot paniek. Door zijn kleine formaat is de Spectre x360 niet alleen handig om overal je mails te checken en wat andere zaken af te werken, maar ook om series of films te kijken op de trein of het vliegtuig. Voor mezelf waren dat ook de enige momenten waarop ik de laptop in de tentopstelling zette zodat het scherm in een aangename kijkhoek zat en ik ten volste kon genieten van mijn serie. Dat kan bovendien ook als er redelijk wat licht op het scherm schijnt dankzij de hoge helderheid. Ook het geluid stelt absoluut niet teleur door de kwalitatieve speakers van Bang en Olufsen in de Spectre x360.

De afgeronde hoeken zijn een streling voor het oog.

Stel dat je de laptop op je werk zou gebruiken en je oplader thuis hebt laten liggen, dan kan je ook probleemloos het einde van de werkdag nog halen. Je hoeft hiervoor ook niet in te leveren op het vlak van prestaties. Ik kreeg voor mijn test het model met een Intel Core i7-8565U processor , 8 GB werkgeheugen en 512 GB SSD-opslag. De combinatie van die processor en werkgeheugen is echter wat vreemd, aangezien de meeste i7-processoren gepaard gaan met 16 GB werkgeheugen. Als je de laptop, zoals ik gedaan heb, zou aansluiten op externe monitor en daarop zou werken, dan kan de snelheid soms wat dalen, maar vastlopen deed hij gelukkig niet. Voor gaming is de Spectre x360 echter niet geschikt. Qua prestaties is hij vergelijkbaar met de duurdere modellen van de Surface Pro 6 en Laptop 2, al hebben die twee toestellen dan wel de nodige 16 GB aan werkgeheugen.

Ze leren het nooit

Een nadeel bij de meeste moderne ultrabooks zijn de aansluitingen. In het geval van Microsoft krijg je niet meer dan een traditionele usb-aansluiting en een miniDisplay-poort in de Surface Pro/Laptop en Apple stopt dan weer bij de USB-C-aansluiting. HP maakt een interessante combinatie door links een enkele traditionele usb-aansluiting aan te brengen en rechts twee USB-C-aansluitingen, waarvan er eentje bedoeld is voor de oplaadkabel. Als je dus een muis zou willen aansluiten, is die usb-aansluiting reeds opgebruikt en als de oplader aangesloten is, dan heb je nog maar één bruikbare USB-C-poort.

Twee USB-C-poorten en één traditionele USB-poort is nu eenmaal niet voldoende voor veel gebruikers. Het is dan ook aangeraden om een docking station aan te schaffen.

Je koopt dus best nog een docking station bij de Spectre x360, aangezien ikzelf vaak momenten ondervond waarop ik wat meer aansluitingen nodig had, onder andere toen ik een externe monitor wou aansluiten. De weinige aansluitingen zijn hier niet meteen het probleem, maar eerder het gebrek aan een docking station in de doos. Asus levert dit bijvoorbeeld wel mee bij zijn ultrabooks en andere fabrikanten mogen hier gerust een voorbeeld aan nemen.


Geïnteresseerd in de HP Spectre x360? Koop hem via Coolblue.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business