Polar Ignite
RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Compact design
  • Batterijduur van 5 dagen zonder GPS
  • Eenvoudige bediening
CON
  • Polsband trekt vuil aan
  • Smartphonenotificaties amper leesbaar

Trekken sporthorloges en activity trackers je aandacht wel, maar sport je niet al te veel? Dan is de Polar Ignite misschien wel het ideale instapmodel voor jou. Tenminste, als je er wegwijs uit geraakt.  

Advertentie

Ik was al een tijdje op zoek naar een activity tracker of sporthorloge om te reviewen, maar ik sloeg er maar niet in om een geschikt exemplaar te vinden dat aan mijn eisen voldeed. Ik ga immers al eens graag een stukje lopen en verken nieuwe steden graag te voet met een flinke wandeling, maar een volwaardig sporthorloge leek me net een stapje te ver en een prijsklasse te hoog. Ik besloot dan maar om mij te beperken tot Google Fit, maar dat blijft natuurlijk een app en soms wil je gewoon net iets meer. Zoals de Polar Ignite bijvoorbeeld.

Polar Ignite

Verpakking

Update 1/08/2019: Onderstaande paragraaf heeft het over het gebrek aan een handleiding bij het toestel. Polar heeft ons echter laten weten dat ons reviewtoestel een betamodel was met volledige functionaliteit, maar zonder de handleiding van de consumentenversie. Ondertussen hebben we de handleiding kunnen inkijken en zorgt deze er naar onze mening voor dat de Polar Ignite op een vlotte manier kan ingesteld worden bij het eerste gebruik. 

Voor we het over het design van de Polar Ignite hebben, wil ik eerst even de verpakking van het sporthorloge vermelden. Hier liep het immers mis, want buiten een lijstje van functies, was er bijzonder weinig informatie aanwezig. Een handleiding vind je bijvoorbeeld niet terug en het kartonnen doosje voelt ook vrij goedkoop aan. Voor een horloge van 200 euro had ik iets meer verwacht. Normale horloges van die prijzen komen immers vaak in nette doosjes en zelfs hoofdtelefoons van minder dan 100 euro komen tegenwoordig in een beschermende case. Hier had Polar zeker meer aandacht aan mogen besteden. Dit zorgde overigens ook voor wat verwarring bij de installatie, want als niet-Polar gebruiker had ik geen idee dat ik de Polar Flow-app moest downloaden voor mijn smartphone en de desktop-app om de initiële setup te doen. Op het vlak van gebruiksvriendelijkheid kan het dus allemaal wat vlotter.

Polar Ignite

Design

Op het vlak van design valt er echter veel minder aan te merken op de Polar Ignite, want het horloge zit enorm goed rond je pols. Hij is zeker ook niet te groot en zit met andere woorden niet in de weg, zoals een Apple Watch dat bijvoorbeeld wel eens heeft. Het meegeleverde bandje sluit makkelijk en heeft genoeg gaatjes om rond elk type pols te passen. Wij kregen een zwart 20mm bandje meegeleverd, maar via de webshop van Polar kan je ook een wit en geel bandje verkrijgen voor een prijs van 24,90 euro. Door hun textuur vangen de wristbands best wel wat stof en vuil op, maar je kan ze makkelijk losmaken van het horloge om ze even proper te maken. Of je kan er mee onder de douche kruipen, want de Polar Ignite is waterbestendig. Zo kan je ook tijdens het zwemmen data blijven verzamelen over je zwemstijl, tempo en meer.

Op de Polar Ignite is maar één knop te vinden, wat ervoor zorgt dat je makkelijk door de verschillende functies kan navigeren. Het scherm is daarenboven van touch-mogelijkheden voorzien en die combinatie is voldoende voor een beginner. Het scherm is bovendien helder en duidelijk en bevat geen overvloed aan informatie. Door simpelweg te swipen geef je andere dingen weer, zoals je hartslag, dagelijkse activiteit, informatie over je laatste trainingssessie, … ’s Nachts vond ik het scherm echter wel iets te helder en werd het door bewegingen van mijn arm vaak geactiveerd terwijl ik probeerde te slapen. Wat de exacte beweging is die je met je pols moet maken om het scherm te activeren, heb ik nog niet kunnen ontdekken.

Polar Ignite

Hoe functioneel is de Polar Ignite?

Uiteindelijk gaat het er natuurlijk om hoe goed de Polar Ignite doet wat hij belooft te doen. Zelfs als je niet sport heeft dit horloge heel wat te bieden. Zo kan je bijvoorbeeld continu je hartslag in de gaten houden en worden al je activiteiten netjes in detail (aantal stappen, afstand, verbruikte kcal,…) bijgehouden in de app, waar ze verschijnen nadat je met het horloge een sync doet. Deze elementen helpen je bij het zetten van een dagelijks doel en het opvolgen daarvan. Zo is er ook een inactiviteitsfunctie die je horloge even laat trillen als je langer dan een uur stil zit.

Opvallend is de Serene-functie, die je helpt bij het focussen op je ademhaling om zo een vorm van meditatie te bekomen en tot rust te komen. Je kiest zelf hoelang je oefening mag duren en aan de hand van vibraties weet je perfect wanneer je moet in- en uitademen. Je hartslag tijdens de oefening bepaalt het succes ervan.

Een andere interessante functie van de Polar Ignite is het analyseren van je slaap. Terwijl jij geniet van je nachtrust, houdt het horloge bij in welk type slaap jij je bevindt. Ook het aantal keren dat je slaap wordt onderbroken wordt bijgehouden. Met deze informatie wordt vervolgens een slaapscore opgesteld, deze bestaat uit 6 onderdelen: slaapduur, onderbrekingen, continuïteit, echte slaap, REM-slaap en diepe slaap, die vertaald worden in een score op 100. Hoe accuraat deze beoordelingen zijn is natuurlijk de vraag, maar ik merkte wel dat ik inderdaad beter had geslapen bij een score van 80/100 dan bij 65/100. Helaas raakte ik enkele dagen aan slaapgegevens kwijt tijdens het testen door het niet updaten van de Polar Ignite, terwijl de app wel de nieuwste softwareversie had binnengehaald. De rest van de verzamelde gegevens werden wel netjes behouden.

Wie graag sport, vindt verder absoluut zijn gading met de Polar Ignite. Als we even door de menu’s swipen dan komen we aparte programma’s tegen van alle mogelijke sporten en sportieve activiteiten: van yoga tot zwemmen, hardlopen, wandelen, gewichtheffen en zoveel meer. Je activeert simpelweg een trainingssessie en na afloop druk je de knop op de Polar Ignite 3 seconden in om je sessie te beëindigen en op te slaan. Via de app kan je vervolgens een gedetailleerd overzicht van je sessies raadplegen en na drie dagen stelt de Polar Ignite ook automatisch een basis in gebaseerd op je voorbije prestaties, tot 28 dagen geleden.

Polar Ignite

Het verdict

De Polar Ignite is een sporthorloge dat zicht richt op beginners en doet dat op een manier die duidelijk is voor deze doelgroep. Wie de tijd neemt om het apparaat te leren kennen, kan genieten van een sporthorloge dat je van veel nuttige informatie voorziet, zonder daarin te overdrijven.


Gerelateerde artikelen

Polar lanceert nieuw Ignite sporthorloge

Polar lanceert vandaag zijn nieuwe sporthorloge met gps: de Ignite.