Reviews

Review RememBear: Wat je van beren leren kan

Voordelen
Speels en ludiek
Moedigt gebruik aan
2FA-ondersteuning
Nadelen
Beperkt in mogelijkheden
Aanbevolen prijs: €39/jaar
Waar te koop?
Totaalscore 8
Wachtwoordmanagers zijn voor iedereen aan te raden, maar van nature zijn ze nogal droog en niet meteen aantrekkelijk te noemen. RememBear pakt het anders aan, met een speelse oplossing die zichzelf niet te serieus neemt.

Van een abstract en nogal eng concept zoals cybersecurity iets luchtigs en speels maken zodat iedereen het durft te gebruiken, het is een gave. Een gave die duidelijk beheerst wordt door de makers van VPN-software TunnelBear (sinds kort een onderdeel van McAfee). Deze keer gaat het echter niet om de TunnelBear-app, maar wel om een nieuw stukje software van dezelfde makers: RememBear.

Eerste gebruik

Ga je voor het eerst van start met RememBear (er is trouwens een gratis proefperiode van een maand), dan doe je dat best via de macOS-applicatie of Windows-app. Download die even via remembear.com/download en open de applicatie. Daarna word je gevraagd of je al een account hebt of als je een account moet aanmaken. Wanneer je een account aanmaakt, wordt er gevraagd om een sterk ‘master password’ te bedenken. Neem dit serieus. Dit is namelijk het wachtwoord dat al je andere wachtwoorden gaat beschermen. Vergelijk het gerust met een huis; al je bezittingen in je huis zijn niet veilig wanneer je deur eenvoudig open te trappen is. Vergeet je dit wachtwoord, dan heb je echter een probleem. Daarom biedt RememBear ook een ‘Backup Kit’ aan. Dit is een pdf die je kan uitprinten (of kan overschrijven) en vervolgens op een héél veilige plaats bewaart, idealiter in een kluis. Wanneer je ooit je master password vergeet, kan je met dit stukje papier je account redden. Het is vergelijkbaar met de herstellingscodes van andere password managers. Kom je bovendien van een andere password manager, dan kan je een CSV-bestand met al je inloggegevens exporteren en deze vervolgens importeren in RememBear. Wij schakelden bijvoorbeeld over van LastPass en enkele seconden later hadden we al onze honderden inloggegevens en notitie’s probleemloos overgezet naar RememBear. De omgekeerd werking kan ook, als je ooit een andere wachtwoordmanager wil gebruiken kan je vanuit RememBear simpelweg een CSV-bestand exporteren.

Deze vriendelijke beer houdt je veilig.

Wachtwoorden, notities en wachtwoorden

RememBear zal je in eerste instantie gebruiken om al je wachtwoorden veilig op te slaan. Wanneer je op een website wil inloggen, zal er een schattig berenhoofdje te zien zijn bij het inlogveld. Klik je hierop, dan zal RememBear proberen om automatisch de velden in te vullen. Betreft het een wachtwoord dat nog niet in RememBear zit, dan kan je – na het inloggen – ervoor kiezen om dit wachtwoord toe te voegen. Zo kan je in de toekomst gewoon eenvoudig inloggen via RememBear. Hiervoor heb je wel de browserextensie nodig. Deze is er voor Chrome, Firefox en Safari.

Naast wachtwoorden kan je ook veilige notities maken in de RememBear app. Zo kan je bijvoorbeeld je top secret plan om de wereld over te nemen veilig beschermen, of je maakt simpelweg een notitie met de pin en puk van je sim-kaart zodat je deze ook nooit meer vergeet. Vind je het ook zo vervelend dat je tijdens online winkelen steeds moet opstaan om je creditcard te nemen? Dan kan je deze ook simpelweg toevoegen aan RememBear, zodat alle velden automatisch worden ingevuld wanneer je online een betaling wil doen.

Op al je apparaten

Uiteraard gebruik je niet enkel je desktop in je drukke leven. Je hebt ook een smartphone, tablet en misschien zelfs nog een extra computer. Ook op al deze apparaten kan je RememBear gebruiken. Je aanmelden op een nieuw apparaat gebeurt niet alleen met je master password, maar ook met een ‘new device key’. Het is een extra laag van beveiliging die natuurlijk meer dan welkom is bij een wachtwoordmanager.

Tweetrapsauthenticatie

Wanneer je een beetje begaan bent met het beschermen van je inloggegevens, dan weet je vast al dat 2FA een absolute must is. Hiermee is je wachtwoord niet voldoende om ergens in te loggen, maar moet je ook een extra code opgeven die je ontvangt via mail, sms of via een applicatie zoals Google Authenticator. Veilig, maar niet altijd even praktisch. RememBear heeft een functionaliteit ingebouwd die als het ware Google Authenticator vervangt. Heb je een 2FA-code nodig, dan kan je deze dus gewoon opvragen via RememBear op een van je apparaten.

Voor een authenticatiecode moet je niet langer een andere applicatie gebruiken.

Beperkt in mogelijkheden

Toch is daarmee ongeveer alles over RememBear gezegd en dat is zonde, want concurrerende wachtwoordmanagers bieden veel meer voor een lagere prijs. Toch konden we de minimalistische en eenvoudige interface van RememBear meer dan waarderen, en voor minder technisch onderlegde gebruikers is dit een ideale keuze. Wil je echter op een gegeven moment een geavanceerde functionaliteit zoals wachtwoorden delen, dan word je toch genoopt om alsnog een andere wachtwoordmanager te gebruiken.

Conclusie

RememBear is zo schattig en speels ontworpen dat het aanmoedigt om gebruikt te worden, in tegenstelling tot de nogal droge en redelijk technische password managers die al langer op de markt zijn (zoals LastPass). Dat is meteen het grootste verkoopargument van RememBear, want verder biedt de wachtwoordbeheerder niet meteen extraatjes die je bij concurrerende apps niet vindt. Of je bereid bent om een meerprijs te betalen voor een beer die een glimlach op je gezicht tovert in plaats van de gratis versie van LastPass te gebruiken, laten we volledig aan jou. RememBear is ook gratis te gebruiken, maar na je proefperiode van 30 dagen verlies je dan wel de mogelijkheid om je wachtwoorden te synchroniseren naar andere apparaten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business