Reviews

Review Teufel Ultima 40 Active: Teufeltje Teufeltje aan de wand

Ultima 40 mk3
Voordelen
design
diepe bass
veel connectiemogelijkheden
Nadelen
korte bluetoothafstand
groot
prijzig
Aanbevolen prijs: €749,99
Waar te koop?
Totaalscore 9
Welke speakers zijn de beste van het land? De Teufel Ultima 40 Active komt in de buurt. Een maand lang kon ik deze twee torens uittesten en dit is wat ik ervan vind.

Tegenwoordig zijn de audiomogelijkheden voor in je huis eindeloos. Van simpele speakers tot smart speakers die via WiFi geconnecteerd zijn, het kan allemaal. Teufel zocht een soort gulden middenweg tussen een connected speaker en premium audiokwaliteit. Het resultaat is de Ultima 40 Active: een set klassieke 3-kanaalsspeakers waarbij de versterker geïntegreerd zit in de torens. De Ultima 40 Active is moderne apparatuur met een minimalistische look en de nodige connectiemogelijkheden.

Alvorens ik jullie meeneem naar de wondere wereld van Teufel wil ik toch eerst even de installatie van de twee torens bespreken. De speakers zijn redelijk groot met een hoogte van 106,50 cm en een gewicht van 20 kg. De eerste uitdaging bleek dus al snel het uitpakken te zijn. Maar eens we daar voorbij waren ging de installatie en aansluiting als vanzelf.

Lees ook: Teufel Airy Sports TWS review: blijven deze wel zitten?

Teufel Ultima 40 Active
Groot, maar toch intiem.

Uiterlijk

Zoals vermeld zijn de twee speakers redelijk groot. Daarom is het de moeite om te vermelden dat dit soort speakers voornamelijk aan te raden is als je zeker genoeg ruimte hebt. De speakers hebben een minimalistische look, toch nemen ze best wel wat plaats in beslag. Maar daar krijg je heel wat voor terug. De Ultima 40 Active is beschikbaar in zwart en wit. Bovenaan bevindt zich op één van de twee torens een touchbar met de voornaamste knopjes: aan/uit, bluetooth, aux, opt, tv en de volumeknoppen. Maar op zich hoef je deze niet vaak te gebruiken aangezien een afstandsbediening meegeleverd wordt.

Teufel Ultima 40 Active

In de 2019 versie heeft Teufel de speakers een hoogglans afwerking en matte behuizing meegegeven. Verder zijn de torens gemakkelijk te onderhouden en is de behuizing gemaakt van een schuurbestendige coating. Handig dus wanneer je bijvoorbeeld een hond of kat in huis hebt. Het is mogelijk om de speakers af te dekken met de meegeleverde speakergrill. Die is gemaakt van stof en zal je frequentierespons minimaal beïnvloeden. Ikzelf vond het een stuk knapper zonder de speakergrill. Verder hebben de twee torens een eigentijds design met een knipoog naar het verleden en zit er vooraan een kleine display om je te tonen welke functie actief is.

Kwaliteit

En nu over naar het belangrijkste, hoe klinken ze? Wel om eerlijk te zijn, steengoed. Ik had het niet verwacht maar door de implementatie van een subwoofer in elke toren krijg je een enorm zuivere en precieze bas die lang niet stoort. Het voordeel van die interne subwoofers is natuurlijk ook dat je geen extra toestel hoeft aan te schaffen waardoor je kamer minder vol staat. Zelfs wanneer je het volume opdrijft en meer scherpe tonen naar boven haalt blijft de Ultima 40 Active goed scoren. Het feit dat Teufel de tweeters in de torens dicht bij elkaar heeft gestoken maakt dat je een levendig en homogeen geluid krijgt. Niets op aan te merken dus.

Gebruik

Qua gebruiksvriendelijkheid scoort de Ultima 40 Active best wel goed. Met de bijhorende afstandsbediening kan je overal aan en zelfs switchen van kanaal. Ikzelf heb de speakers gebruikt tijdens het tv-kijken en via bluetooth voor muziek via Spotify. Connecteren gaat vlot en er zit geen ruis op de bluetoothverbinding. Het enige minpuntje is dat de afstand tussen de speakers en je smartphone niet te groot mag zijn, anders gaat de Teufel sputteren. Maar dat geld eigenlijk wel voor de meeste bluetoothspeakers en is zeker geen drama. De meest recente versie (MK3) van de Ultima 40 Active ondersteunt ook HDMI CEC waardoor je met de afstandsbediening van je tv ook de speakers kan regelen. Een handige extra vind ik persoonlijk, dat bespaart je een extra afstandsbediening op de salontafel.

Specificaties

Aan de achterkant vinden we 5 connectiemogelijkheden: USB, HDMI (TV IN), optical, Aux in en sub out. Tot slot kan je ook handig gebruikmaken van de bluetoothconnectie via al je draadloze apparaten. De twee speakers staan rechtstreeks op je vloer, als je dus een fragiele vloer hebt kan je maar beter de rode rubberen voetjes onderaan eerst plaatsen. Zoals vermeld bevat elke toren 1 tweeter van staal, 1 mid-range speaker en 2 woofers die beide gemaakt zijn uit glasvezel. De afwerking langs de buitenkant is in laminaat en je krijgt ook een afneembaar voorzetstuk uit stof meegeleverd. Qua vermogen is de Ultima 40 Active goed voor 260 Watt en kan je via de afstandsbediening gebruik maken van een ingebouwde equalizer. Tot slot bevat deze set speakers de Dynamore Virtual Center technologie. Concreet betekent dat dat beide speakers op een virtuele manier audio in het midden creëren. Dat maakt dat bijvoorbeeld dialogen in films of podcasts veel duidelijker overkomen.

Teufel Ultima 40 Active

Conclusie

Deze knappe speakerset is te koop voor 799,99 euro. Ik moet toegeven dat dat veel geld is voor iemand die de audio van zijn tv gewoon wat wil verbeteren. Maar het gaat om meer dan dat. De Ultima 40 Active oogt mooi en brengt een ongelofelijke audiokwaliteit naar je huiskamer. Bovendien bezitten de speakers voldoende connectiemogelijkheden en hoef je geen extra subwoofer meer aan te schaffen. Meer plaatsbesparing en meer geluid. Een win-win dus. Tot slot is het ook niet onbelangrijk dat de Ultima 40 Active in een handomdraai geïnstalleerd is en dat je geen extra technische kennis nodig hebt. Zet je neer en geniet van de muziek.

Heb je interesse in deze knappe speakers? Nemen dan eens een kijkje bij Teufel.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business