Philips
RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Premium design
  • Hoogwaardige geluidskwaliteit
  • Sterke prijs
CON
  • Noise-cancellation kan beter
  • Geen app
  • USB-C had leuk geweest

De Philips PH805 laat zien dat draadloze hoofdtelefoons met active noise-cancellation niet belachelijk duur hoeven te zijn.

Advertentie

Wil je vandaag de dag het allerbeste dat je kan vinden op het gebied van draadloze hoofdtelefoons met noise-cancellation, dan moet je al snel 300 euro in de richting van Sony of Bose gooien. Volledig terecht, maar niet iedereen wil zo’n bedrag spenderen om onderweg naar het werk even wat muziek te luisteren. We zetten in dat geval deze dure modellen even aan de kant en gaan op zoek naar de beste prijs-kwaliteitverhouding die de markt te bieden heeft. Correct uitgevoerd, komen we zo terecht bij de Philips PH805.

Half de prijs, evenveel luisterplezier

De Philips PH805 is te koop voor 150 euro en kost daarmee in sommige gevallen slechts de helft van wat je bij andere merken betaalt. Sony bijvoorbeeld, biedt de Sony WH-1000XM3 momenteel aan voor 299 euro. Een groot verschil dus, maar op het vlak van design is er geen al te groot verschil op te merken. Philips heeft zijn inspiratie duidelijk bij de WH-1000X-serie gehaald, wat bijvoorbeeld duidelijk te merken is aan de oorschelpen. Al is er natuurlijk maar zoveel dat je kan doen op het vlak van design van hoofdtelefoons. Hoe dan ook, de Philips PH805 is een hoofdtelefoon die er enorm goed uitziet en hij voelt en beweegt heel aangenaam. Er werden dus duidelijk kwalitatieve materialen gebruikt.

Specificaties en andere mogelijkheden

De PH805 is voorzien van Bluetooth 5.0 voor de best mogelijke verbinding en geluidskwaliteit. De Lithium-Ion batterij zorgt voor 30 uur afspeeltijd, wat meer dan voldoende is om de micro-usb-kabel thuis te laten. Je kan er ook voor kiezen om te luisteren via de meegeleverde 3.5mm audiokabel. Zoals we hierboven al aanhaalden is er actieve noise-cancellation beschikbaar, ondersteund aan de hand van microfoons in de oordoppen.

Er zijn drie vormen van noise-cancellation: “aan”, “uit” en “ambient sound”. De eerste twee zijn vrij voor de hand liggend, terwijl ambient sound ervoor zorgt dat je muziek gedempt wordt terwijl je nog duidelijk je omgeving kan horen. Smart listening zoals bij de Sony WH-1000XM3 ga je niet terugvinden op de PH805 en je zal dus zelf de modus van je keuze moeten instellen. Een app heeft de PH805 niet, alle controle gebeurt via de touch controls op de rechter oorschelp en de joystick aan de linkerkant. Zo swipe je omhoog en naar omlaag om het volume aan te passen en met een enkele tap wissel je tussen de noise-cancellation opties. Graag hadden we ook een touch-optie gehad voor spelen/pauze, maar deze is ingebouwd in de fysieke joystick, die je ook toelaat om voor- of achteruit te skippen. Helemaal fan van de manier dat de joystick aanvoelt bij gebruik waren we niet en daarom krijgt hij ook de titel van minst premium onderdeel van de PH805. In veel situaties zal je het gebruik ervan echter beperken tot het aan- en uitzetten van de PH805.

Verder zijn de oordoppen gebouwd uit memory foam en zitten deze net als de hoofdband zeer comfortabel, al worden ze na langer gebruik wat warm.

Geweldige geluidsprestaties

Om de prestaties van de Philips PH805 te testen kozen we voor een selectie nummers die ons toelieten om de verschillende aspecten van de hoofdtelefoon te beoordelen. Zo genoten we van Brass Monkey van de Beastie Boys om de bass te testen en luisterden we naar Man in Black van Johnny Cash om te ontdekken hoe verschillende instrumenten tegelijkertijd onderscheiden konden worden in combinatie met stemgeluiden. Just One Yesterday van Fall Out Boy zorgde uiteindelijk voor de volledige concertervaring. Op alle punten waren we enorm tevreden met het geproduceerde geluid van de PH805. Toegegeven, die hoofdtelefoons van 300 euro of meer waar we het eerder over hadden, zorgen voor een dynamischer geluid en halen het onderste uit de kan, maar op geen enkel moment waren we teleurgesteld in het geluid van de Philips PH805 en dat wil op dat prijspunt heel wat zeggen.

Op het vlak van noise-cancellation waren de verschillen wel groter. De PH805 filtert ongeveer 95 procent van het geluid, wat bijvoorbeeld op de trein toch voor een groot verschil zorgt tegenover de Sony WH-1000XM3. Aan en uit zorgen gewoon niet voor een groot genoeg verschil. De conducteur die plots naast je staat en op je schouder tikt omdat je hem niet had horen komen, zal bij de PH805 niet voorvallen. Wie dus op zoek is naar echt goede noise-cancellation, kijkt best ergens anders. Toch moeten we opnieuw benadrukken dat van de drie belangrijkste aspecten van deze hoofdtelefoon (design, geluidskwaliteit en noise-cancellation) er twee van het allerhoogste niveau zijn. Daarvoor boeten we dan ook graag in aan noise-cancellation.

Philips PH805: Het verdict

Wil je geen 300 euro uitgeven aan een draadloze hoofdtelefoon met noise-cancellation, dan is de Philips PH805 het ideale gezelschap. Design en geluidskwaliteit doet deze hoofdtelefoon op het hoogste niveau. Het prijsverschil van 150 merk je vooral in de noise-cancellation en het ontbreken dingen zoals smart listening en een app. Zijn die geen prioriteit, dan is de Philips PH805 prijs/kwaliteit een absolute aanrader.


Gerelateerde artikelen

IFA 2019: Philips lanceert draadloze noise-cancelling hoofdtelefoon

Naast twee knappe OLED+ televisies en Hue-toestellen, onthulde Philips vandaag op IFA ook een nieuwe draadloze ANC-hoofdtelefoon.