sennheiser momentum 3.0 wireless
RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Bluetooth aptX
  • Sublieme geluidskwaliteit
  • Gebruiksgemak en kwaliteit
CON
  • Batterijduur

Heb je even een moment? Dan vertel ik je graag over de Momentum, een high-end headset van Sennheiser gericht op de echte audiofiel.

Ben je al wat vertrouwd met Sennheiser, dan weet je dat het behoorlijk moeilijk is om een miskoop te doen bij het merk. Dat is met de Momentum Wireless 3.0 niet anders. Gezien het pittige prijskaartje is het onwaarschijnlijk dat de Momentum jouw ‘headset voor sporadisch gebruik’ wordt, maar voor de zichzelf respecterende muziekliefhebber is een hoofdtelefoon van deze prijsklasse alvast makkelijker te rechtvaardigen.

Uiterlijk

In vergelijking met het vorige model – de Momentum Wireless 2 – heeft het apparaat niet meteen een grote metamorfose ondergaan op designvlak. En dat is zeker geen negatief punt. Het design is vrij tijdloos en minimalistisch zonder te moeten inboeten op de bouwkwaliteit. De oorkussens zijn van leder en zitten enorm comfortabel rond je oren. Na een langere tijd kregen we ook geen last van warme oren, wat je bij veel goedkopere over-ear headsets wel hebt. Het toestel beschikt over een aangenaam gewicht dat kwaliteit uitstraalt, zonder onaangenaam zwaar te zijn op je hoofd. De oorkussens kan je hoger of lager zetten door deze te verschuiven. We hopen alleen dat deze altijd goed op hun plaats blijven zitten en dat het mechanisme niet minder sterk wordt door de tand der tijd.

Op de rechter oorschelp vind je alles wat je nodig hebt om de hoofdtelefoon te bedienen, al heb je de knoppen daarvoor zelfs niet nodig (zie verder). Via de knoppen heb je toegang tot alle zaken die je zou verwachten: het volume hoger of lager zetten, een track pauzeren of hervatten, naar een vorig of volgend nummer gaan, een telefoongesprek aannemen of weigeren en je microfoon dempen. Verder is er ook een knop voorzien waarmee je de active noise-cancelling kan inschakelen of uitschakelen. Door deze knop naar beneden te halen, kan je ook de ‘transparent hearing’ inschakelen, dit zorgt ervoor dat het achtergrondgeluid wordt doorgelaten. Een absolute must wanneer je je in het verkeer begeeft. Een van de knoppen laat je ook toe om een voice assistant op te roepen zodat je bijvoorbeeld kan vragen om iemand te bellen of om een routebeschrijving te starten. Het vraagt duidelijk wat tijd om de werking van de knopjes te memoriseren zodat je alles op de tast kan doen, maar al bij al is het vrij intuïtief.

sennheiser momentum 3.0 wireless
De hoofdtelefoon oogt heel minimalistisch, zonder in te boeten op het vlak van bouwkwaliteit.

Snufjes

De Momentum schittert vooral op het vlak van gebruiksgemak. Wanneer je de hoofdtelefoon ontplooit, schakelt hij zichzelf automatisch in. Op dat punt zal hij ook automatisch verbinden met een gekoppeld bluetooth-apparaat. Wanneer je wil stoppen met luisteren, plooi je de hoofdtelefoon gewoon terug in. Geen gedoe met een powertoets die je toch vergeet te gebruiken. De vernuftigheden gaan echter verder. Neem je tijdens het luisteren de hoofdtelefoon van je hoofd (bijvoorbeeld omdat iemand je iets vraagt), dan wordt de muziek ook automatisch gepauzeerd. Wanneer de hoofdtelefoon detecteert dat hij terug op je hoofd staat, wordt de muziek hervat.

Ben je iemand die zijn hoofdtelefoon nogal vaak verliest in huis (je zou er echt beter voor moeten zorgen, dit is een duur apparaat), dan ga je ongetwijfeld veel hebben aan de Tile-app integratie. Hiermee heb je steeds de locatie waar de hoofdtelefoon het laatst gezien werd. Ook kan je zo een alarmsignaal laten afspelen op het headset zodat je deze in je huis kan gaan zoeken. Wanneer je headset volledig leeg is, ben je hier echter niet veel mee, dus je kan beter toch maar zorgvuldig omgaan met het toestel.

Wat we wel hadden bij de Momentum, is dat we het apparaat opvallend vaak moesten opladen in vergelijking met concurrerende hoofdtelefoons. Meerdere keren kregen we de melding “charge headset” wanneer we onze gedachten net hadden gezet op een ontspannende luistersessie. Over het algemeen mag je een batterijduur van zo’n 17 uur verwachten.

sennheiser momentum 3.0 wireless
Door het headset op te vouwen, wordt het automatisch uitgeschakeld.

Software

De andere snufjes zitten wat meer verborgen, die zitten namelijk in de bijbehorende applicatie. Op je smartphone kan je de Smart Control applicatie installeren om zo wat extra mogelijkheden te ontgrendelen. Allereerst krijg je zo toegang tot de equalizer zodat je de tonen meer naar je eigen voorkeur kan aanpassen. Een dergelijke EQ is redelijk standaard bij elke hoofdtelefoon, dus hiermee onderscheidt het toestel zich niet echt. Wel opvallend zijn de verschillende methodes van noise-cancelling. Met ‘Max’ wordt al het omgevingsgeluid zoveel mogelijk onderdrukt. ‘Anti Wind’ laat wat omgevingsgeluid binnen maar filtert vervelende elementen zoals wind en tot slot ‘Anti Pressure’:  de meest subtiele manier. Als je last hebt van een gevoel van druk in je oor, dan brengt deze laatste methode redding.

Geluidskwaliteit

Snufjes even terzijde, want een hoofdtelefoon wordt in eerste instantie afgerekend op twee zaken: comfort en geluidskwaliteit. Qua comfort scoort het apparaat dus hoog, maar hoe zit het met de geluidskwaliteit? We vallen in herhaling, maar ook dit is subliem. De eerste track die we luisterden was Do Si Do (feat. Blanco Brown) en we werden ronduit omvergeblazen. Tijdens onze luistersessies was het volledige geluidsspectrum steeds perfect in balans. De muziek komt werkelijk tot leven. En dat is zelfs zonder dat we zelfs alles begonnen aan te passen via de equalizer.

De geluidsisolatie (zowel de passieve isolatie van die van de oorkussens als de softwarematige actieve geluidsisolatie) werkt heel aangenaam en voelt heel natuurlijk aan, zodat je je volledig kan concentreren op de muziek en niet op de vervelende geluiden op de achtergrond. Genieten zal je gegarandeerd.