Review Razer Nari Ultimate (Xbox One): Een headset die je laat daveren

razer nari ultimate xbox one
Voordelen
Geluidskwaliteit
Haptic Feedback is een succesvolle toevoeging
Gebruiksgemak en comfort
Nadelen
Geen USB-C
Niet bekabeld te gebruiken
Aanbevolen prijs: €200
Waar te koop?
Totaalscore 8
Een headset is een headset en de onderlinge verschillen zijn verwaarloosbaar. Althans, dat zou je denken. Toch blijft er ook in die markt innovatie. Met de Nari Ultimate brengt Razer bijvoorbeeld een headset op de markt waarmee je het geluid effectief voélt

Voor console gamers zijn trillingen als een vorm van diepgang vanzelfsprekend. Zowat alle controllers beschikken erover en we zouden moeilijk nog zonder kunnen. In het verleden hebben we al – met heel beperkt succes – gezien hoe dergelijke trillingen bijvoorbeeld ook worden overgeheveld naar stoelen, computermuizen en toetsenborden, maar een headset met ingebouwde haptic feedback hebben we nog niet vaak voorbij zien komen. 

De Razer Nari Ultimate verscheen oorspronkelijk al in 2018, al was hij toen enkel bruikbaar op pc. Met de Razer Nari Ultimate for Xbox One is de technologie nu ook beschikbaar voor de consolespeler. Wil je de headset ook gebruiken op pc, dan zal je nog een Xbox Wireless Adapter moeten aanschaffen. Dat hij enkel compatibel werkt met Xbox One, werkt ergens ook in zijn voordeel. Het gebruiksgemak blijft daardoor heel hoog. Wanneer je de hoofdtelefoon inschakelt, wordt bijvoorbeeld ook automatisch je Xbox One ingeschakeld.

De trillingen verlopen eigenlijk synchroon met de bas. Het is dus niet zo dat de game er speciale ondersteuning voor nodig heeft, of dat het enkel werkt met compatibele apparaten. Het voelt dus een beetje alsof je de bas enorm luid hebt staan, zonder dat je hiervoor gehoorschade moet ondergaan. Alvorens we met de headset aan de slag gingen, waren we behoorlijk sceptisch over de functionaliteit. Het leek een leuke ervaring te worden voor even, maar nadien gewoon vervelend. Toch bewees de praktijk ons het tegendeel. Haptic feedback (of HyperSense, zoals Razer het noemt) op een headset is een van die zaken waarvan je nooit dacht dat je het nodig had, maar dat je wel meteen mist wanneer het er niet meer is. Een uitzondering geldt voor het beluisteren van muziek: dan ben je de HyperSense liever kwijt dan rijk. 

razer nari ultimate xbox one

Design en bouwkwaliteit

Qua design verschilt de Nari Ultimate for Xbox One niet bepaald van zijn normale broertje: de Razer Nari Wireless. De oorschelpen zijn behoorlijk dik, maar in zijn totaliteit gezien ziet het headset er best elegant uit. Er is geen opvallende microfoon, maar wel een oprolbare microfoon die subtiel wordt weggewerkt in de linker oorschelp. De Razer logo’s op de oorschelpen geven – uiteraard – licht.

Er zit een behoorlijk gewicht achter de hoofdtelefoon, maar daarvoor moet je niet inboeten op comfort. In onze ervaringen konden we de headset gedurende langere tijd op hebben zonder dat het ongemakkelijk werd. Dat is ook te danken aan de oorkussens van traagschuim en cooling gel, waardoor je oren niet warm worden. Af en toe wil je uiteraard wel eens het headset van je hoofd halen, maar als gamer moet je er nu eenmaal ook een gewoonte van maken om elk uur even op te staan en wat te bewegen (ergonomie is belangrijk!).

De bedieningselementen vind je onderaan de oorschelpen. Links vind je de oplaadpoort (een micro USB-aansluiting, terwijl dat voor dit bedrag wel echt een USB-C aansluiting had mogen zijn), een power-knop en een scrolwiel waarmee je de volumeverhouding tussen game en chat kan aanpassen. Door dit scrolwiel in te duwen, demp je je microfoon.

Rechts vinden we vervolgens opnieuw een scrolwiel. De werking van dit scrolwiel is afhankelijk van een andere schakelaar op diezelfde oorschelp. Onder het scrolwiel vind je namelijk een schakelaar die je laat switch tussen het volume en de HyperSense-intensiteit. Door deze schakelaar op te schuiven naar de kant van HyperSense, kan je met het scrolwiel vervolgens de intensiteit van de trillingen aanpassen.

Bij veel draadloze headsets heb je ook een aansluiting voor een audiokabel, zodat je de headset ook bekabeld kan gebruiken. Handig wanneer de batterij van je headset leeg is, maar je toch nog de gamesessie wil afmaken. De Nari Ultimate beschikt niet over zo’n poort, dus een lege batterij betekent ook effectief dat je de hoofdtelefoon niet meer kan gebruiken, behalve wanneer je de oplaadkabel verbindt. Dat is echter iets minder praktisch. Over de batterijduur gesproken: de HyperSense neemt hier een behoorlijke hap uit. Door de impact van HyperSense, zal je de hoofdtelefoon tussen de 8 en 10 uur kunnen gebruiken alvorens je deze opnieuw moet opladen. Schakel je de HyperSense uit, dan ben je zo’n 20 uur zoet. 

razer nari ultimate xbox one

Geluidskwaliteit

Je hoeft je ook helemaal geen zorgen te maken dat je hier betaalt voor een leuke gimmick en daardoor moet inboeten op waar het echt om gaat: de geluidskwaliteit. Soms lijkt het alsof Razer denkt dat gamers enkel bas willen horen, maar dat is bij de Nari Ultimate gelukkig niet het geval. Alles is deze keer mooi in balans. De geluidskwaliteit van de microfoon kon beter, maar zolang je er niet mee gaat livestreamen voldoet het prima. Ook qua geluidskwaliteit is de Nari Ultimate dus een van de betere headsets voor de Xbox One.

Conclusie

De Nari Ultimate for Xbox One heeft ons verrast door te bewijzen dat een headset met haptic feedback meer is dan een leuke gimmick. Al zullen de persoonlijke ervaringen wel sterk afhangen van het type games die gespeeld worden. Speel je vooral shooters en action-adventures, dan merk je zeker dat je meer betrokken bent bij de game wanneer je headset trilt tijdens een explosie of wanneer een tank voorbij davert. Speel je strategische games zoals League of Legends, dan is de meerwaarde quasi onbestaande. Luister je voornamelijk naar muziek tijdens het gamen, dan zijn er ongetwijfeld ook betere alternatieven voor het geld. We zijn benieuwd of Razer met hun haptic feedback een nieuwe trend heeft ingezet.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business