motorola moto g pro
RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Android One
  • Handige stylus
  • Sterke batterij
CON
  • Gedateerde chipset
  • Macro- en actiecamera zijn niet heel nuttig

De Motorola Moto G Pro is uitgerust met een stylus, maar blijft toch betaalbaar. Met Android One kan je op vlak van software ook drie jaar verder.

Wie op zoek is naar een smartphone met een stylus, moest tot op heden noodgedwongen een toestel uit de Samsung Galaxy Note-reeks aanschaffen. De Motorola Moto G Pro maakt de integratie van een stylus betaalbaarder, maar er vallen natuurlijk enkele geavanceerde functies weg. Waar de S Pen enkele geavanceerde draadloze functies heeft, is dit eerder een stylus zoals je hem kent van de Nintendo DS. Je kan ermee tekenen op het scherm, maar daar stopt het dan ook.

Design en display

We zien hier een design dat we gewend zijn van Motorola. De behuizing van de Motorola Moto G Pro is geheel van plastic, wat er tevens voor zorgt dat er flink wat vingerafdrukken op de achterkant blijven staan. Voor wat extra stevigheid voorziet Motorola wel een transparante cover in de doos. Achteraan zien we de verschillende camera’s in een verticale strip onder elkaar en een centrale vingerafdrukscanner met daarin het Motorola-logo.

De styluspen zit rechtsonder in de Motorola Moto G Pro. Bij de Samsung Galaxy Note 10 Plus moet je eerst drukken op de stylus en vervolgens klikt hij los, maar Motorola pakt het iets minder elegant aan. Je moet de stylus zelf los prutsen met je vinger voor hij eruit schuift. De stylus schiet dan als het ware uit de behuizing, dus de kans bestaat dat je hem de eerste paar keer (bijna) op de grond laat vallen (we spreken uit ervaring). 

motorola moto g pro

De randen rond het 6,4-inch display zijn relatief dun en alleen de onderste bezel is iets dikker dan de rest. De punch-hole selfiecamera linksboven geeft het geheel een premium look en dat kunnen we zeker op prijs stellen. Door het lcd-scherm moet je er wel mee kunnen leven dat er soms een donkere schaduw rond de selfiecamera zit bij witte/felgekleurde achtergronden.

Ook dit type display hebben we eerder gezien op Motorola-smartphones en is erg degelijk. De details en kleuren zijn over het algemeen erg goed, maar je merkt natuurlijk dat dit geen OLED-display is. De maximale helderheid is wel goed tijdens zonnige dagen en ook ‘s nachts kan je het display genoeg dimmen.

motorola moto g pro

Camera’s

De camera’s hier zijn enkele oude bekenden. We krijgen hier de 48MP-camera, 16MP-actiecamera en laser-autofocus die we in december reeds zagen bij de Motorola Moto G8 Plus. Daarnaast krijgen we nog 2MP-macrosensor die we al in meerdere Motorola-smartphones zagen. Vooraan zien we nog een 16MP-selfiecamera.

We konden bijgevolg al voorspellen hoe de foto’s eruit zouden zien en onze verwachtingen werden ingevuld. De 48MP-camera schiet goede plaatjes bij daglicht (weliswaar in 12MP), hoewel de lucht soms overbelicht kan zijn. Nachtfoto’s zijn erop of eronder afhankelijk van de scène. Soms slaagt de Motorola Moto G Pro er namelijk niet in om zijn focus op punt te krijgen en ziet het eindresultaat er relatief wazig uit. 

De 16MP-actiecamera zorgt ervoor dat je video’s in 21:9 kan opnemen terwijl je de smartphone verticaal vasthoudt en is uitgerust met elektronische beeldstabilisatie, die verrassend goed werk aflevert. Binnenshuis raden we wel aan dat je filmt met de hoofdcamera, aangezien we soms een visoogeffect zagen met de actiecamera. We hadden hier liever een traditionele groothoekcamera gezien, aangezien je nog steeds geen foto’s kan nemen met deze unieke actiecamera.

De 2MP-macrocamera zal je vermoedelijk nooit gebruiken. Hoewel hij automatisch focust op het onderwerp en de camera-app je aanraadt om naar Macro Vision te wisselen, zijn de plaatjes van erg lage kwaliteit en niet meteen Instagram-waardig. De 16MP-selfiecamera schiet tot slot goede plaatjes bij daglicht. Er is een vorm van nachtmodus aanwezig in de selfiecamera, maar in donkere omgevingen merkten we toch aanzienlijk meer ruis op in de foto’s. 

Prestaties en hardware

We zijn blij om na lange tijd nog eens een Android One-smartphone uit de Motorola-fabrieken te zien rollen. De Motorola Moto G Pro draait Android 10 uit de doos dus je krijgt sowieso de updates naar Android 11 en Android 12 nog, samen met drie jaar lang maandelijkse security patches.

De Snapdragon 665 en 4GB RAM hebben we al eerder gezien in de Motorola Moto G8 Plus en G8 Power, maar die combo begint wel gedateerd te raken. We merkten dat wisselen tussen apps niet altijd even vlot verliep en hetzelfde is van toepassing op games. Moto Gametime zorgt er wel voor dat je ongestoord kan gamen en dat games nog redelijk draaien. Zware actiegames zoals Fortnite vermijd je beter in dit geval.

De stylus mag dan geen geavanceerde functies zoals die van de Samsung Galaxy Note 10, maar dekt wel de basis. Van zodra je de stylus uit de Motorola Moto G Pro neemt, krijg je een snelmenu te zien met daarin de nieuwe Moto Note-app. Hier kan je snel een notitie krabbelen en wat sleutelen aan de lay-out. Je kan lijntjes- of ruitjespapier gebruiken, het type pen veranderen en de kleur ervan. Je kan ook Google Keep openen vanuit het snelmenu, een slimme keuze van Motorola aangezien die app ook ondersteuning biedt voor geschreven notities.

Neem je de stylus uit de Motorola Moto G Pro terwijl hij vergrendeld is, dan krijg je meteen het scherm te zien om een nieuwe notitie in Moto Note te maken en op te slaan. Je kan er ook voor kiezen om de mogelijke locatie van de stylus te bepalen. In dat geval onthoudt de Moto G Pro de locatie waar je de stylus uit de smartphone hebt genomen. Er zit helaas geen tracker in de stylus zelf, dus je zal uiteindelijk zelf moeten zoeken waar hij precies ligt.

Batterij

Zoals we konden verwachten, is de Motorola Moto G Pro voorzien van een 4.000mAh-batterij waarmee je met gemak een volledig dag kan rondkomen. Bij licht gebruik zijn twee dagen ook mogelijk. We merkten dat de batterij vooral achteruitging bij het spelen van games en bij het nemen van foto’s/video’s. 

Draadloos laden is niet mogelijk, maar je kan wel 15W-snelladen met de meegeleverde oplader. De Motorola Moto G Pro geeft je bij het snelladen een waarschuwing dat de telefoon heet kan worden en in de praktijk was dit inderdaad zo. In totaal hadden we alsnog 1,5 uur nodig om de batterij volledig op te laden. Van zodra het percentage 85-90% bereikt, zal je merken dat die laatste procentjes wel erg traag komen.

motorola moto g pro

Eindoordeel

De Motorola Moto G Pro is een goed alternatief voor mensen die graag een stylus gebruiken met hun smartphone maar geen fortuin willen uitgeven aan de Samsung Galaxy Note-smartphones. Aan de ene kant geeft Android One je drie jaar garantie op beveiligingsupdates en twee software-updates, maar aan de andere kant vrezen we dat de relatief oude chipset niet nog drie jaar aan je snelheidseisen zal voldoen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here