Reviews

Review Lexmark MC3326: de printer voor elke werkplek

Voordelen
Compact formaat
Geen installatie van software nodig
Tot 2500 kleurafdrukken
Vlotte bediening via ingebouwd touchscreen
Nadelen
Moeilijke setup voor email
Dubbelzijdig scannen niet mogelijk
Lade voor toner kan klemmen
Aanbevolen prijs: €300
Waar te koop?
Totaalscore 8
Het hebben van een degelijke printer is nooit een overbodige luxe. De Lexmark MC3326 is daarom een handige aanvulling voor iedere werkplek.

De printer was vroeger één van de belangrijkste toestellen op kantoor. Vandaag de dag zijn onze printvolumes misschien wel wat lager omdat het managen van documenten allemaal digitaal en mobiel is. Toch is de ouderwetse printer nog niet helemaal weg te denken uit ons leven. Zeker wanneer je niet vaak meer naar kantoor gaat, kan het misschien toch handig zijn te investeren in een degelijke printer. Wij probeerden enkele weken de Lexmark MC3326 uit.

Compact maar krachtig

Één van de eerste troeven van deze printer zit al in het design. Met afmetingen van 344,4mm hoog, 411,2mm breed en 394,1mm diep kan je het apparaat zonder al te veel te moeten verhuizen op je bureau plaatsen. De printer bestaat uit drie onderdelen. Bovenaan bevindt zich de scanner, die zoals bij veel printers afgedekt wordt een met een uitklapbaar deksel. In de bovenste schuif worden de verwisselbare Unison-tonercartridges met de kleuren- en zwartpoeder geplaatst. Om deze schuif te openen, moet je het deksel met het Lexmark-logo goed naar beneden duwen en aan de groene klep trekken, anders zal de schuif klemmen. De tonercartridges bevatten de klassieke CMY-kleuren (cyaan, magenta, geel) en zwart. In de onderste schuif komt het papier, deze gaat zonder enige moeite open en dicht. Papier moet je dan ook vaker vervangen dan cartridges.

Binnenin de printer zit een krachtige 1-GHz processor en een geheugen van 512MB, die ervoor moeten zorgen dat je afdruktaken vlot verlopen. We hebben de printer niet voldoende kunnen gebruiken om de tonercartridges volledig leeg te laten lopen, maar volgens Lexmark zouden de cartridges in staat zijn zo’n 2500 kleurenpagina’s en 3000 zwart-witpagina’s van hoge kwaliteit te produceren. En die kan je aan een snel tempo laten komen, want de MC3326 kan tot 24 pagina’s per minuut afdrukken. Heb je eens 104 tot 125 minuten te doden, dan zou je kunnen uittesten of Lexmark zijn beloftes nakomt. Veel plezier!

Altijd verbonden

Wanneer je de printer uit de doos gehaald hebt, dan kan je hem meteen aanzetten en beginnen printen. De printer komt zonder bijhorende software die je eerst moet installeren. Al wat de Lexmark MC3326 nodig heeft om te functioneren, is een stabiele wifi-verbinding (of Gigabit Ethernet) om te communiceren met je laptop. Verbinding maken met je smartphone behoort ook tot de mogelijkheden. Dat is tegelijk een sterkte en een zwakte. Het maakt de set-up van de printer heel eenvoudig, maar langs de andere kant zijn er ook maar weinig alternatieven als je geen goede internetverbinding hebt. Naast wifi-aansluiting is er ook een usb-poort voorzien voor een usb-stick. Je kan bestanden rechtstreeks scannen naar je stick of printen, zonder dat je dus de bestanden eerst op je computer moet zetten.

Het touchscreen zorgt voor een aangename behandeling.

Vlotte bediening

Ook in zijn gebruik is de printer zeer eenvoudig en gebruiksvriendelijk. De bediening verloopt via het ingebouwde 7,5 cm grote touchscreen. Dat touchscreen is zeer responsief. Op het touchscreen zie je de verschillende printerfuncties, alsook hoe sterk je wifi-verbinding is. De meeste van die functies verlopen zeer vanzelfsprekend, zoals je het ook gewoon van een printer. Documenten afdrukken, kopiëren, faxen, inscannen naar je usb-stick of computer, … Het vereist allemaal geen technische kennis om het met deze printer uit te voeren. Bovendien biedt het display je nog wat extra opties. Via het menu Shortcuts kan je shortcuts voor bijvoorbeeld scannen naar email creëren, in job queue kan je zien welke opdrachten in de wachtrij staan, en via Status/Supplies kan je zien hoeveel tonerpoeder je nog over hebt.

Wil je een bestand versturen via Gmail? Dan moet je eerste een wachtwoord aanvragen voor je printer.

Één van de enige functies die je nog wel eerst manueel moet instellen, is het scannen naar een emailadres. Als je gewoon een document zou leggen op de scanner en dit via mail moet versturen (zoals je doet om het naar je computer te scannen), dan zal je gegarandeerd een errorrapport uit de printer zien komen. De printer steunt op het SMTP-protocol om veilig scannen naar emailadressen mogelijk te maken. Dit correct instellen, moet als volgt (Gmail). Daarvoor moet je eerst inloggen op je Google-account en naar Beveiliging gaan. Zorg ervoor dat tweestapverificatie ingesteld staat. In een volgende stap ga je naar App Wachtwoorden om een wachtwoord voor de printer aan te maken. In Andere typ je printer om een wachtwoord te genereren. Nu moet je naar de Embedded Web Server van je printer gaan.

Daarvoor moet je in Settings à Network/Ports à TCP/IP à DNS name het IP-adres van je printer zoeken. Dat IP-adres (vier cijferreeksen gescheiden door een punt) typ je in de zoekmachine van je browser. Als Primary Gateaway geef je smtp.gmail.com en als Gateaway Port het getal 587. Reply Adress is gewoon jouw mailadres. De setting Use SSL/TLS mag niet op Disabled staan. Require Trusted Certificate moet uitstaan, Server/Authentication op Login/Plain, en Device-Initiated Email op Use Credentials. UserID is opnieuw je mailadres, en Password het wachtwoord dat je van Google gekregen hebt. Nu alles nog opslaan en we zijn eindelijk klaar om te scannen.

Krijg je de webserver niet geopend, dan kan je dit uiteraard ook op je printer instellen via Settings en Email. We beschrijven het hele proces zo in detail omdat het ontzettend complex is, en eigenlijk haaks staat op het gebruiksgemak dat Lexmark MC3326 voor de rest biedt. Maar door het zo complex te maken, is de scanfunctie wel goed beveiligd.

Verdict

We willen dit ongemak de printer nog wel vergeven, want Lexmark MC3326 is een oerdegelijke printer. Het compacte formaat zorgt ervoor dat de printer niet overdreven veel plaats op je bureau inneemt, en de meeste van de uitgebreide printerfuncties wijzen zich snel uit. De printer heeft een ruime capaciteit en heeft voldoende rekenkracht om opdrachten snel uit te voeren. Bovendien heeft Lexmark veel aandacht aan beveiliging gespendeerd. De printer is om al deze redenen een goede additie voor elk (thuis)kantoor.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business