RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Compact
  • Verstelbaar
  • Prijs-kwaliteitsverhouding
CON
  • Geen USB-C
  • Minimale helderheid nogal fel

Waar je ook kijkt, elk scherm lijkt met de dag groter te worden (en duurder). AOC geeft liefhebbers een betaalbare AOC 22P2Q.

Vrijwel alles wat we gebruiken aan technologie vandaag de dag wordt stapje bij beetje groter. Kijk maar eens naar televisies; waar je vroeger al snel tevreden was met vierkantige blokjes, is 40 inch tegenwoordig eerder te klein dan te groot. Hetzelfde geldt voor onze smartphones, auto’s, tablets en ook monitoren lijken telkens weer een paar inch te groeien. Niet iedereen heeft echter het geld of de ruimte voor gigantische schermen. Natuurlijk is het fijn dat er zo ook meer ruimte is voor geavanceerde technologie, maar de casual gamers onder ons hebben niet behoefte aan al die gekte. AOC begrijpt dat.

Betaalbare, compacte monitor

Voor iedereen die er precies zo over denkt, is er nu de AOC 22P2Q. Deze 22 inch monitor (21,5 inch om precies te zijn) is een echt no-nonsens apparaat met een zeer scherp prijskaartje van 150 euro. Het ontwerp van de monitor is vrij standaard, met redelijke bezels aan de zijkant, en een iets grovere rand aan de onderzijde van het scherm. De monitor kent een resolutie van 1920 bij 1080 pixels. Full HD dus. Dit resulteert in een pixeldichtheid van 102 pixels per inch. Dit zorgt ervoor dat het display ook zonder beeldschaling makkelijk afleesbaar is. Toegegeven: er zijn talloze displays te vinden met een hogere resolutie en pixeldichtheid, maar vrijwel niet in deze prijsklasse.

Compact, verstelbaar, en betaalbaar.

Het paneel in de AOC 22P2Q is een IPS-paneel. Doorgaans zorgen deze panelen voor een heldere kleurweergave, goede kijkhoek en een groot bereik. In de praktijk is dit ook zeker het geval. Toegegeven: er zijn kleurrijkere panelen op de markt, maar daar betaal je al snel enkele tientjes meer voor. De contrastverhouding bedraagt 1000:1 en dat is in deze klasse ruim voldoende. De reactietijd van 4ms is voor een IPS-paneel ‘normaal’. Spellen als Rocket League en The Last of Us hebben echt niet veel meer nodig dan dat.

Degelijk scherm

Ben je een competitieve gamer en ben je gewend aan schermen met een responstijd van 1ms, dan zal je het verschil waarschijnlijk merken. In deze prijsklasse kun je dan beter een TN-paneel aanschaffen, al lever je daarbij in op andere vlakken. Met 75Hz heb je voor IPS-begrippen niets te klagen over de ververssnelheid van het display. Dit loopt allemaal vrij soepel. Extra soepel wordt het wanneer je een AMD-videokaart gebruikt om mee te gamen. De AOC 22P2Q ondersteund namelijk AMD Freesync, waardoor het de beeldfrequentie van de AMD-kaart kan synchroniseren met de framerate van de game die je speelt. Dit heeft als gevolg dat spellen nog soepeler spelen en fraaier eruitzien.

AOC belooft een maximale schermhelderheid van 250 cd/m2. In de praktijk blijkt dat het scherm dan ook lekker fel gezet kan worden. In fel verlichte ruimtes of een kamer waar de zon opstaat kun je dus met weinig moeite het beeldscherm goed aflezen. Iets minder vinden we de minimale schermhelderheid; in de avonduurtjes deed het display ons al vrij snel pijn aan de ogen, ook wanneer de helderheid helemaal naar beneden werd bijgesteld. De blauwlichtfilter verzacht de pijn enigszins, maar we hadden het liever nog iets donkerder gehad.

AOC
De pixeldichtheid bedraagt 102ppi.

Verstelbaar op meerdere manieren

Een ander groot voordeel van de AOC-monitor is dat je de standaard in hoogte kunt verstellen. Toegegeven: in vergelijking met duurdere monitoren merk je dat de materialen niet zo heel stevig zijn, maar ze doen wel gewoon hun werk. Kantelen is mogelijk in een range van -5 graden tot en met 35 graden. Dat is meer dan genoeg om zo je ideale positie te bewerkstelligen. Ook de mogelijkheid om het scherm 90 graden links of rechts te keren is met name handig voor het lezen van artikelen of boeken.

Kijken we naar de connectiviteit van het beestje, dan zien we 1x DisplayPort, 1x HDMI en 1x DVI-invoer terug. Het aansluiten van je gewenste apparaat moet dan ook absoluut niet moeilijk zijn, aangezien de meest populaire opties aanwezig zijn. Verder is er een USB Hub inbegrepen. Hiermee heb je de optie om randapparatuur, zoals een muis of toetsenbord, via de monitor aan te sluiten. Het gaat om vier USB 3.2-ingangen. Helaas is er geen USB-C optie inbegrepen.

Audio kun je ook laten stromen door de twee ingebouwde 2W speakers, al raden we je af om dat te doen. Het geluid is simpelweg niet zo goed. Zeker niet slechter dan menig concurrent in deze prijsklasse, maar de doorsnee laptop heeft al betere speakers in huis. Gelukkig is er ook de mogelijkheid om je koptelefoon aan te sluiten via de 3,5mm ingang.

AOC
De monitor is naar hartenlust te kantelen en draaien.

Conclusie

De AOC 22P2Q is het levende bewijs dat een degelijk scherm niet duur hoeft te zijn. De 21,5 inch doorsnee is lekker compact en zorgt ervoor dat je bureau niet gekoloniseerd wordt door het beeldscherm alleen. Verder zijn aspecten als resolutie en kleurweergave ‘gewoon goed’. De minimale schermhelderheid hadden we wel iets extremer willen hebben, en het gemis van USB-C is jammer. Wel vinden we het prettig dat de monitor in hoogte verstelbaar is en je het display kunt kantelen, waardoor hij naast het gamen ook gebruikt kan worden op ergonomische werkplekken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here