Surefire GX3 SSD HDD
RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Ontworpen voor gamers
  • Inclusief USB-C dongle
  • Nero BackItUp-software
CON
  • Prijs is niet competitief
  • Schuift al eens weg door gebrek aan antislip

De Surefire GX3 HDD en SSD line-up richt zich op gamers die meer willen dan een saai uitziende harde schijf.

Advertentie

Wij gingen aan de slag met de GX3 Gaming HDD en SSD van Surefire, het gaming merk van opslagspecialist Verbatim. Met de nieuwe generatie consoles wordt voldoende opslag nog maar eens belangrijker, want games van meer dan 100GB zijn al lang geen uitzondering meer. Voor gamers voldoet echter niet elke saaie grijze harde schijf en daar komt de Surefire GX3 van pas. 

De Surefire GX3 is beschikbaar in twee varianten. Zo kan je kiezen voor de SSD-variant in 500GB of 1TB, of een HDD exemplaar van 1TB of 2TB. Op deze laatste zal je uiteraard meer games kwijt kunnen en dat voor een lager prijskaartje van respectievelijk 72,99 euro en 95,99 euro. Mag het allemaal wat sneller gaan, dan kan je ervoor kiezen om 99,99 of 148,99 euro neer te leggen voor de SSD.

Ontwerp met futuristisch kantje

Welk exemplaar je ook kiest, de behuizing zal identiek zijn en je zal het verschil enkel merken in het gewicht van de schijf (104 gram voor de SSD, 180 voor de HDD). Surefire heeft gekozen voor een meer futuristisch ontwerp om gamers aan te spreken en dat zal ongetwijfeld prima passen bij je nieuwe Xbox of PlayStation. De vele pixels op de voorkant krijgen een andere tint op basis van de lichtinval, wat het geheel doet schitteren. Bovenaan de schijf vind je drie RGB LED-strips die tijdens het gebruik van kleur veranderen. Het geeft de schijven iets uniek, maar het is jammer dat je geen controle hebt over de getoonde kleur. Op console ligt dit misschien moeilijker, maar als je de schijven wil gebruiken in combinatie met je PC, zou dit een meerwaarde zijn geweest. 

Surefire GX3 SSD HDD

Verder voelt de plastieken behuizing nogal breekbaar aan, maar bij een droptest van circa 1 meter hoog bleef deze wel intact. Dit vonden we belangrijk om te testen, want niet iedereen heeft evenveel plaats rond zijn console of computer en een externe schijf komt al eens snel in een lastige positie terecht. Daarom hadden we ook graag grotere rubberen voetjes gezien aan de achterkant om de nodige weerstand te bieden tegen schuiven. Onze MyPassport van Western Digital bijvoorbeeld is goed voorzien van antislip en het is jammer dat dit hier ontbreekt. De Verbatim Store ‘n’ go ALU Slim heeft ze wel, samen met een meer premium ontwerp. Iets dat gamers ongetwijfeld ook zouden appreciëren. 

Surefire GX3 SSD HDD

Beide schijven komen geleverd met een USB-A-kabel en tot onze verbazing ook een USB-C-adapter. Dit is een geweldige toevoeging en maakt dat je nooit een gebrek hebt aan aansluitingen. Bij de Samsung T7 zagen we dit opgelost aan de hand van een extra USB-C-kabel, maar deze manier is dan net wat praktischer en je kan de adapter ook voor andere dingen gebruiken. 

Prestaties en benchmarks

Op de verpakking staat een theoretische maximumsnelheid vermeld van 5000 Mbit (625 MB) over USB 3.2 Gen 1. Het is echter belangrijk om dit te vertalen naar een cijfer dat je ook bij dagelijks gebruik gaat tegenkomen. Hiervoor sloten we beide schijven aan op onze Windows PC en selecteerden we de mappen van Assassin’s Creed: Valhalla en World of Warcraft om er een back-up van te maken.

Bij het overzetten merkten we op dat de schijven FAT32 geformatteerd werden, een indeling die niet overweg kan met bestanden van meer dan 4GB. NTFS had hier de betere keuze geweest voor een op gaming gerichte HDD of SSD, maar snel even formatteren lost dat probleem op. Wil je de schijven gebruiken op je console, dan zal je hoe dan ook eerst moeten formatteren. Wij sloten de SSD aan op onze PlayStation 4, zetten enkele games over en konden meteen beginnen spelen op de PlayStation 5. Let wel dat je op de PS5 enkel de achterste USB-poorten kan gebruiken voor externe opslag. Iets lastiger dus. 

Tijdens onze tests zetten we 81,3 gigabyte over naar elke schijf. De Surefire GX3 HDD voltooide de overgang in 13 minuten en haalde daarbij een gemiddelde snelheid van 140 MB/s. De GX3 SSD wist dezelfde taak uit te voeren in slechts 6,5 minuten, aan een snelheid van gemiddeld 290 MB/s. Er lijkt (zoals verwacht) een duidelijke verschil te zijn als je voor de SSD kiest. Ook uit onze benchmarks in CrystalDiskMark kwam naar voren dat de SSD meer dan twee keer zo snel is. 

Snellere alternatieven

Op zich zijn deze snelheden prima, want je zal vooral grote bestanden en mappen gaan overzetten als je deze schijven voor gaming toepassingen gaat gebruiken. Het loont echter wel om de schijf te vergelijken met die van andere fabrikanten, zoals de eerder genoemde Samsung T7. Deze (NVME) schijf behaalde in onze test immers een gemiddelde snelheid van 540 MB/s. We vergelijken dan wel niet dezelfde technologie, maar het gaat hier vooral om de prijs. Zo kan je de 1TB-variant momenteel al kopen voor zo’n 130 euro en heb je 500GB voor 95 euro. Dat is een lagere prijs dan die van de Surefire GX3 SSD, terwijl je betere prestaties krijgt in een compacter ontwerp. 

Surefire GX3 SSD HDD

Het is dan ook heel moeilijk om de GX3 line-up aan te raden tegen hun huidige prijs, tenzij je de gaming look en feel enorm belangrijk vindt natuurlijk. Wel komen de schijven preloaded met een installatiebestand en key voor de volledige versie van Nero BackItUp 2020. Hierdoor krijg je wel wat meer waar voor je geld dan bij Samsung, want de software heeft een retailwaarde van 29,99 euro. Hoeveel je aan de software hebt, hangt af van de gebruiker die je bent. Zoek je een schijf om een back-up te maken van je Steam-bibliotheek of speel je vooral op console, dan blijft het nut beperkt, maar gooi je de schijf liever vol met allerhande bestanden, dan kan het makkelijk zijn om automatische back-ups te maken van bepaalde mappen. 

Surefire GX3 SSD en HDD: Eindoordeel

Verbatim zet met de Surefire GX3 line-up hun eerste stappen op de gamingmarkt. Hun harde schijven zullen dan ook menig gamer aanspreken door hun futuristische ontwerp en kleurrijke LED-verlichting. De prijs ligt daardoor wel hoger dan die van een traditionele SSD of HDD en dat maakt dat er compactere en snellere alternatieven zijn. Stijl of prestaties, de keuze is aan jou. 


Gerelateerde artikelen

Assassin’s Creed Valhalla review: Veel meer dan een mythisch verhaal

Assassin’s Creed: Valhalla is de nieuwste actie-RPG in Ubisoft’s grootste franchise. Maak je klaar voor koude Noorse fjorden en een verdeeld Engeland open voor invasie.

Call of Duty: Black Ops Cold War review: een schietspektakel zoals we gewend zijn

Call of Duty: Black Ops Cold War neemt ons mee naar verschillende locaties die een rol speelden in de Koude Oorlog. Hoewel die historische ‘oorlog’ in de jaren ’80 voornamelijk om politieke spanningen draaide, zit de implementatie in Call of Duty: Black Ops Cold War een en al vol actie.

Eindelijk: Cyberpunk 2077 vanaf vandaag beschikbaar

We hebben lang op de release van Cyberpunk 2077 moeten wachten, maar ‘de duurste game aller tijden’ heeft dan toch het levenslicht gezien.

EPOS Sennheiser GSP 670 review: Premium geluidskwaliteit voor gamers

De EPOS Sennheiser GSP 670 levert een fantastische geluidservaring voor elke gamer in het bezit van een PlayStation 4 of PC.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here