Reviews

Corsair 5000X RGB case review: Minimalisme met een vleugje RGB

5000X RGB header
Voordelen
Komt met 3 RGB fans
Minimalistisch ontwerp
Eenvoudig kabelmanagement
Veel koelmogelijkheden
Nadelen
Geen scharnier voor de zijpanelen
Goede koeling nodig door het vele glas
Aanbevolen prijs: €189,90
Waar te koop?
Totaalscore 9
De Corsair 5000X RGB mid-tower PC case is de opvolger van de populaire 4000X. De behuizing weet indruk te maken door zijn focus op minimalisme en handige voorzieningen voor kabelmanagement.

Corsair brengt vandaag, 14 januari 2020 drie nieuwe cases op de markt. Het gaat om de 5000D, 5000D Airflow en 5000X RGB. Allemaal zijn ze beschikbaar in zwart of wit met grijze accenten. De 5000X onderscheidt zich door de aanwezigheid van iCUE RGB via drie Corsair SP RGB ELITE fans van 120mm, met de mogelijkheid om deze uit te breiden tot een maximum van zes ventilatoren. De andere modellen komen standaard met twee non-RGB fans.

De Corsair 5000X RGB in wit.

Daar we al even aan het overwegen waren om een witte build te doen met RGB-effecten, leek dit dan ook het perfecte moment en besloten we de witte versie van de 5000X te reviewen. Het zijpaneel van onze eerste case werd tijdens het transport verbrijzeld (bedankt, DHL), maar een tweede exemplaar kwam probleemloos aan. Om niets verloren te laten gaan, besloten we dan maar om voor een build met zes fans te gaan. Dit kwam de airflow ongetwijfeld ten goede, want de 5000X is voorzien van een glazen paneel vooraan en bovenaan, wat zal leiden tot hogere temperaturen dan je zal zien bij de 5000D Airflow met zijn grote intake vooraan. 

Componenten

  • Behuizing: Corsair 5000X RGB 
  • Voeding: Corsair RM750x white edition
  • Moederbord: ASUS PRIME X570-P
  • Geheugen: Corsair 16 GB DDR4-3200 Vengeance RGB
  • Opslag: 1TB Kingston KC2500 m.2 SSD (review)
  • CPU: AMD Ryzen 7 2700
  • GPU: Gigabyte RTX 3060 Ti GAMING OC PRO 8G / Gigabyte 8GB RX 5500 XT OC 8G

Oorspronkelijk was het idee om voor deze build onze 3060 TI te gebruiken, maar omdat ons reviewexemplaar van de RX 6800 XT terug naar AMD moest, hadden we deze kaart elders nodig. De Ryzen 7 2700 zou waarschijnlijk toch voor een CPU bottleneck gezorgd hebben en daarom leek de RX 5500 XT hier een betere keuze. Wil je een soortgelijke build maken, dan raden we je aan om de CPU te vervangen door minstens een Ryzen 3000 exemplaar en de GPU door een NVIDIA RTX 3060 TI of AMD RX 6800 (of beter natuurlijk). 

Ontwerp

Wat ons meteen opviel aan het ontwerp van de 5000X RGB, is dat de panelen uit tempered glass (gehard glas) die we vooraan en bovenaan vinden makkelijk verwijderbaar zijn. Je hebt hiervoor geen schroevendraaier nodig en moet gewoon wat kracht zetten om ze los te klikken. Een zeer nette oplossing van Corsair, waardoor je makkelijk bij de filters kan (een derde filter voor de PSU vinden we onderaan). Het doet de case ook premium aanvoelen, want alles klikt perfect terug op zijn plaats en je zit niet met panelen te schuiven. Bovendien zorgt al dit glas ervoor dat je RGB vanuit alle hoeken goed zichtbaar is. 

Willen we de zijpanelen van de case halen, dan komen we zwarte thumbscrews (gekartelde schroeven) tegen met een accent in Corsair geel. Het is een kleur die ook gebruikt wordt voor de afwerking van andere details en terugkomt bij de front-panel usb-poorten en in het Corsair logo. Het accent is nooit overdreven en zorgt naar onze mening voor een zekere eigenheid. 

Het is even trekken om de zijpanelen van de case te krijgen, wat ons wat nerveus maakte omdat je niet weet hoe het paneel gaat reageren eens het los komt. Na enkele keren went dit echter snel, al zouden we Corsair in de toekomst toch graag scharnieren zien toevoegen. 

Eenvoudig kabelmanagement

Met het paneel verwijderd krijgen we meteen zicht op de mogelijkheden van deze case. Tenminste, als we eerst het magnetische deurtje openen dat Corsair voorzien heeft. Dit heeft wel scharnieren en is makkelijk weg te halen, waardoor je de keuze hebt om je kabelmanagement te tonen of niet. Voor ons geen probleem, want het Corsair RapidRoute Cable Management System zorgt ervoor dat je heel makkelijk je kabels kwijt kan en het merendeel komt al pre-routed, waaronder de vervelende dunne kabels van de fans. Corsair voorziet ook in aardig wat kabelbinders met logo en (witte) zip-ties. Zo behoudt de behuizing zijn strakke wit/zwarte aesthetic.

Corsair 5000X RGB
Een groot deel van het kabelmanagement is al voor jou gedaan.

We raden dan ook ten zeerste de witte Corsair RM750x (of RM850x) modulaire PSU aan, zodat je niet meer kabels dan nodig hoeft te gebruiken en al je kabels perfect bij de case passen. De PSU heeft onderaan alvast voldoende ruimte en die kan nog vergroot worden door het volledig te verwijderen van de HDD enclosure, die plaats biedt aan twee 3,5” harde schijven. Wij maakten er in deze build geen gebruik van en hetzelfde geldt voor de vier 2,5” SSD brackets, waarvan één zich aan de binnenkant bevindt net onder het moederbord. Wij hielden het voor deze build bij een witte Kingston KC2500 van 1TB. 

Corsair 5000X RGB
iCUE Lighting Node CORE.

In bovenstaande foto zie je ook de aanwezigheid van de iCUE Lighting Node CORE die zorgt voor het instellen van de RGB fans via Windows en een tweede controller die de stroomvoorziening van de ventilatoren voor zijn rekening neemt. De iCUE Lightning Node CORE (6x 4-pin) is een combinatie van de CORSAIR Lighting Node PRO (2x 3-pin) en een RGB LED hub in één apparaat, met het enige verschil dat er geen aansluiting is voor een RGB ledstrip.

Corsair 5000X RGB

Bouwervaring

Kijken we naar de binnenkant van de 5000X RGB, dan vallen er meteen enkele dingen op. De case ondersteunt Mini-ITX, Micro-ATX, ATX, E-ATX (305mm x 277mm). Het mounten van ons ASUS PRIME X570-P moederbord ging zeer eenvoudig dankzij de steun die voorzien is om het geheel ook in de verticale positie in balans te houden. Let hier dus voor op bij het plaatsen van je moederbord.

Corsair 5000X RGB
Alles ziet er zeer netjes uit dankzij de kabel cover en witte RGB. We raden wel een andere koeler aan.

Verder zal je merken dat er enorm veel mogelijkheden zijn voor koeling. Standaard vind je de drie 120mm fans aan de voorkant, maar er is ook ruimte voor 1 120mm fan achteraan, drie bovenaan (of 2x 140mm) en drie aan de zijkant. Voor deze laatste is een extra rooster en filter voorzien in het zijpaneel. Omdat niet iedereen deze mogelijkheid zal gebruiken, werd er ook voorzien in een kabelcover, zodat je niet op drie gaten moet kijken en het minimalistische ontwerp van de case behouden blijft. De cover is makkelijk te (de)monteren, maar we hadden wel graag enkele extra millimeters ruimte gehad zodat we onze kabels wat makkelijker konden routen. 

Corsair 5000X RGB

Verder was de 5000X RGB heerlijk om in te werken en dat kunnen we vol vertrouwen zeggen nadat we onze beschadigde case volledig uit elkaar hebben gehaald zodat we de drie fans konden gebruiken om voor een prachtig RGB-lichtspektakel te zorgen. De verschillende fans waren zeer eenvoudig te bevestigen en door de vooraf geïnstalleerde kabels te volgen bleef het geheel zeer netjes. Zij die graag hun grafische kaart vertical mounten kunnen dat, al werd hiervoor geen bracket meegeleverd in de doos. Waar dan wel weer rekening met gehouden werd is dat je onderaan in de case al eens wat meer ruimte nodig hebt, bijvoorbeeld voor een pomp. Die extra ruimte krijg je door simpelweg het bestaande bracket los te schroeven en het te vervangen door de tweede optie die wordt meegeleverd. Opnieuw zonder afbreuk te doen aan het ontwerp van de case. 

Prijs en besluit

Met een prijs van 189,90 euro betaal je voor de Corsair 5000X RGB aardig wat meer dan voor de 4000X, maar de case onderscheidt zich deze generatie meer dan ooit van de andere modellen in de line-up. Extra glas komt nu eenmaal niet goedkoop en hetzelfde kan gezegd worden voor 120mm RGB fans en de bijbehorende controller. Bovendien zorgt de case er dankzij de vele koelmogelijkheden voor dat je alle richtingen uit kan met de upgrades die je in de toekomst ongetwijfeld overweegt. 

Corsair 5000X RGB header
5000x RGBcorsairhardwareslider

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen