Reviews

Lenovo Tab P11 Pro review: veel pro’s, maar ook contra’s

Voordelen
Scherm is perfect voor streamen
Degelijke stylus
Uitstekende batterijduur
Polyvalent in gebruik
Nadelen
Beperkte rekenkracht
Zwakke camera's
Geen evenwaardig alternatief voor iPad (Pro)
Voor 4G-ondersteuning betaal je een meerprijs
Aanbevolen prijs: €699 ( voor bundel met stylus en toetsenbord)
Waar te koop?
Totaalscore 7
De Tab P11 Pro is niet zomaar een tablet. Je kan het toestel op verschillende manieren gebruiken, van een mini-tv tot een mini-laptop. Al komt niet elke manier even goed uit de verf.

Wie het woord ‘tablet’ hoort, denkt hoogstwaarschijnlijk aan de iPad. Apple staat al tien jaar eenzaam aan de top van de markt die ze zelf creëerden. In de schaduw van Apple zijn er veel merken die de beste tweede proberen te zijn. Die eer is wellicht weggelegd voor de Galaxy tablets van Samsung. Minder bekend zijn de tablets van Lenovo. Op de computermarkt is Lenovo natuurlijk een ronkende naam, maar met hun tablets spelen ze voorlopig toch eerder een figurantenrol. Met de Tab P11 probeert Lenovo de inhaalrace in te zetten. Wij gaven het duurdere broertje van de tweeling Tab P11 Pro eens een kans. En we merkten al snel op dat deze tablet van veel markten thuis is, maar ook te veel hooi op de vork neemt.

Mini-televisie

We beginnen met het display, zonder twijfel het belangrijkste onderdeel dat bij een tablet goed moet zitten. Het 11,5 OLED-display is 11,5” groot. Het scherm is opgebouwd uit 2560 x 1600 pixels een heeft een verversingsgraad van 60Hz. We dienen op te merken dat het beeldscherm kleiner is dan bijvoorbeeld de iPad Pro en Galaxy Tab S7+, en ook op vlak van specificaties moet onderdoen. Het kleinere displayformaat compenseert de Tab P11 Pro met dunne schermranden, waardoor het met de body-screen ratio wel goed zit. Dat de verversingsgraad geen 90Hz of 120Hz bedraagt, merk je niet als je aan het streamen bent of simpele games uit de Play Store speelt. Daarvoor verleent het display zich overigens uitstekend. De tablet zit comfortabel in de handen. Bovendien kan je hem dankzij de cover rechtzetten op je tafel. De Tab P11 Pro is dus ideaal om te gebruiken als een klein televisiescherm, om bijvoorbeeld in je keuken te plaatsen tijdens het koken.

Deze tablet verleent zich perfect voor een knus avondje Netflix.

Wat valt er verder op aan de tablet? Wellicht de ingebouwde vingerafdrukscanner die in de aan- en uitknop verborgen zit. Die kan je gebruiken om de tablet te ontgrendelen. Er is verder nog één USB-c poort aanwezig. Lenovo heeft besloten een audiopoort weg te laten. Dat kan je als een gemis beschouwen, maar ook smartphones gaan tegenwoordig voor zo weinig mogelijk kabels.

Of mini-laptop?

We kregen met ons testexemplaar ook het toetsenbord en de Precision Pen 2 meegeleverd (als bundel te kopen). Beginnen met de pen. De stylus is wat minder verfijnd dan de stylussen van Samsung en Apple, maar hij doet wel wat je vraagt. Lange brieven moet je er niet mee schrijven, maar een notitie in het kladblok is er snel mee gemaakt. Door een toetsenbord toe te voegen wil Lenovo met deze tablet duidelijk ook een professioneel publiek aanspreken. Het is een trend die de tabletindustrie in zijn geheel kenmerkt. Het verschil tussen tablets en laptops wordt steeds kleiner. De aansluiting is zo gebeurd: het toetsenbord maak je met een magneet vast. Het toetsenbord geeft een aangename feedback, het trackpad daarentegen niet. Je grijpt snel terug naar de pen om tussen apps en tabbladen te navigeren.

Om het statuut van mini-laptop te kunnen krijgen, moet de Tab P11 Pro natuurlijk wel voldoende krachtige prestaties kunnen voorleggen. De processor aan boord is de Snapdragon 730G. Die processor biedt een RAM-geheugen van 6GB en een opslagcapaciteit  Goed voor dagelijks gebruik, maar als je veel tegelijk wil gaan doen of zware games gaat spelen, dan zal je heel snel op de technische limieten van dit apparaat botsen. Denk dus zeker niet dat deze tablet je werklaptop gaat vervangen, maar het kan er wel een goede aanvulling op zijn na de werkuren. Uiteindelijk beschouw ik entertainment de voornaamste reden om een tablet te kopen.

Wel of geen toetsenbord? Je kan zelf kiezen.

Er is wel één aspect waarmee de Lenovo Tab P11 Pro zijn premiumneven de loef weet af te steken: zijn batterijduur. De batterij is een flinke joekel van 8600 mAH, die volgens Lenovo 15 uur op één oplaadbeurt verder kan. In de werkelijkheid moet je daar altijd een paar uur aftrekken, maar we kwamen bij intensief gebruik toch makkelijk aan 10 uur. Zeer straf voor een tablet. Op dat vlak maakt Lenovo de belofte waar dat je de Tab P11 Pro de hele dag door kan gebruiken.

Tenslotte hebben we nog de camera’s. Je hebt twee frontcamera’s en twee backcamera’. Aan de voorkant zijn dat een gewone 8MP-lens en een 8MP-infraroodlens. Aan de achterkant heb je 13MP-hoofdlens en een 5MP-telelens. We kunnen heel kort zijn: gebruik deze tablet niet om foto’s te nemen. De foto’s zijn zelfs bij voldoende daglicht van teleurstellende kwaliteit. Dan gebruik je beter je smartphone als die degelijke camera’s heeft.

Conclusie

Het eindverdict voor deze tablet is geen zwart-witverhaal. Er zijn aspecten waarmee de Tab P11 Pro weet te bekoren, op andere gebieden schiet hij tekort. Het displayscherm verleent zich perfect voor entertainment, maar de tablet lijkt meer te willen zijn dan dat hij aan kan. De Pro in de naam doet de indruk wekken dat de Tab P11 tot dezelfde klasse mag gerekend worden als de iPad Pro en de Galaxy Tab S7+, maar op dat niveau zit Lenovo nog niet met zijn tablets. Met de gewone S7 valt de tablet zeker wel te vergelijken. Lenovo is dus op de goede weg.

lenovopcreviewsslidertablet

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals