Stream Deck header
RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Eenvoudige software
  • Veel voorinstellingen
  • Heldere toetsen met goede feedback
  • Externe mogelijkheden via app store
CON
  • Prijs
  • USB-kabel bovenaan

Het Elgato Stream Deck bewijst dat fysieke knoppen nog altijd handiger zijn dan snelkoppelingen en macro's. Je productiviteit zal je dankbaar zijn.

Advertentie

Van capture kaarten en microfoons tot green screens, lampen en lightstrips, Elgato heeft een groot assortiment van producten die je kunnen helpen bij het uitbreiden van je live streaming setup. Het Elgato Stream Deck valt ook in die categorie en maakt een enorm verschil in je productiviteit. Zelfs als je geen content creator bent. 

Het Stream Deck is beschikbaar in verschillende modellen. Niet iedereen heeft immers dezelfde eisen. Het verschil zit hem voornamelijk in het aantal beschikbare toetsen. Zo heeft het Stream Deck Mini 6 LCD-toetsen waar je een quasi onbeperkt aantal acties aan kan verbinden. Zo kan je een bepaalde app starten of er een sneltoets aan koppelen, maar je kan ook met een druk op de knop beginnen uitzenden op Twitch. Of je verandert snel de kleur van je Elgato Light Strip (of Philips Hue) terwijl je op de knop daarnaast controleert of de temperatuur van je CPU nog wel in orde is. OBS Studio, XSplit, Streamlabs, Twitch, YouTube en Twitter zijn maar enkele van de applicaties die ondersteund worden. 

Elgato Stream Deck Standard

Het Stream Deck Mini is ideaal voor beginnende gebruikers maar je kan ook opteren voor het standaard model. Dan krijg je maar liefst 15 toetsen die je naar keuze kan instellen. Ben je een echte power-user, dan is er ook nog het Stream Deck XL met een indrukwekkende 32 toetsen verdeeld over een 8×4 grid. Het lijkt misschien veel, maar eens je aan de slag gaat met het deck ontdek je al snel meer mogelijkheden en ga je ook steeds meer toetsen nodig hebben. Zo hadden wij genoeg aan 15 toetsen tot we aan de slag gingen met de Elgato Light Strip en al zijn kleurmogelijkheden. 

Ontwerp

Het Stream Deck mag dan wel uit plastic gemaakt zijn, het voelt zeer degelijk aan en is even kwalitatief als de andere Elgato-producten die we al hebben kunnen testen. De toetsen zelf zijn goed verlicht en icoontjes en zelfs afbeeldingen worden perfect weergegeven. Elgato voorziet op hun website ook een tool om icoontjes op maat te maken. De knoppen zijn groot genoeg en laten zich makkelijk indrukken. Dankzij de meegeleverde bracket die je in verschillende posities kan plaatsen is de kijkhoek ook altijd prima en het geheel schuift niet weg dankzij de antislipvoetjes. 

Je kan kiezen tussen verschillende hoeken.

Elgato Stream Deck software

De software die Elgato voorziet voor het Stream Deck is enorm intuïtief en makkelijk te gebruiken. Je sleept een actie uit de lijst naar de knop waaraan je deze wil verbinden, zet enkele kleine instellingen goed en je kan beginnen. Zo maakten wij bijvoorbeeld een knop die TechPulse.be opent in onze browser. Het Stream Deck biedt echter ook mogelijkheden waar je niet meteen aan zal denken. Zo kan je een knop instellen om de thumbnail van de nieuwste video op een YouTube-kanaal te tonen. Een druk op de knop opent deze vervolgens in je browser. Verder stelden we een knop in om de audio van onze computer te muten en eentje om Outlook te openen. Ook de mogelijkheid om snel ons bureaublad te kunnen opnemen met OBS (voor een tutorial bijvoorbeeld) was zeer handig. 

Snel naar TechPulse.be? Het kan!

Wij kozen ervoor om geen labels aan onze toetsen toe te voegen, maar het kan wel en maakt het zo dat iemand anders makkelijk jouw Stream Deck kan gebruiken. Handig als je al eens gasten ontvangt die via jouw platform livestreamen. 

Een selectie uit de Elgato “App Store”.

Ook leuk is de aanwezigheid van een eigen app store waar ontwikkelaars hun eigen functionaliteit aanbieden. Zo kan je de prijs van Bitcoin weergeven, een speedtest starten, of gewoon een teller toevoegen die bijhoudt hoe vaak je een toets indrukt. Niet meteen nodig, maar het is leuk om de mogelijkheid te hebben.

Prijs

Het standaard Stream Deck kost je 149,99 euro terwijl de XL je 249,99 euro kost en de Mini 99,99 euro. Dat is een aardig bedrag, maar er zijn nu eenmaal weinig alternatieven die een vergelijkbare ervaring kunnen bieden. In dit geval betaal je niet voor de knoppen en de behuizing, maar de software die het geheel doet draaien. De ondersteuning voor alle populaire tools is bovendien voorzien en voor dat extra gemak zal je snel zeer dankbaar zijn. Wil je het toch wat goedkoper, dan kan je ook maandelijks betalen voor Stream Deck Mobile. Je vormt dan je smartphone om tot deck en kan zo 15 knoppen programmeren. De eerste 30 dagen zijn gratis, daarna is het 2,99 euro per maand of 24,99 euro per jaar.  

Eindoordeel Elgato Stream Deck

De producten van Elgato zijn enorm populair bij streamers en content creators en daar is een reden voor. Het Stream Deck is zeker een investering, maar dat krijg je meer dan terug in tijd die je uitspaart tijdens het streamen/editen/opnemen. Kan jij nu al 5 handelingen noemen die je vaker dan 10 keer per dag doet, dan is de kans groot dat je een Stream Deck nodig hebt.


Gerelateerde artikelen

Elgato Light Strip review: Geef kleur aan je bureau

Met de Elgato Light Strip geef je extra kleur aan je gaming setup of zorg je voor extra sfeer tijdens het thuiswerken. De led-strip heeft geen ondersteuning voor Google Assistant, maar is makkelijk te bedienen via je computer, smartphone en het Elgato Stream Deck.

Corsair 5000X RGB case review: Minimalisme met een vleugje RGB

De Corsair 5000X RGB mid-tower PC case is de opvolger van de populaire 4000X. De behuizing weet indruk te maken door zijn focus op minimalisme en handige voorzieningen voor kabelmanagement.

Corsair K65 RGB Mini review: Corsair gaat 60%

Heb jij ruimte nodig op je bureau? Dan kan een 60 mechanisch toetsenbord zoals de Corsair K65 RGB Mini de oplossing bieden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here