Reviews

Corsair K70 RGB TKL review: Mechanisch toetsenbord van de bovenste plank

Corsair K70 RGB TKL Mechanisch toetsenbord header
Voordelen
Kwalitatief ontwerp
Veel mogelijkheden dankzij iCue
Cherry MX switches
Intern geheugen voor profielen
Nadelen
Plaatsing mediatoetsen
Aanbevolen prijs: €149,99
Waar te koop?
Totaalscore 9
Als jij plaats wil besparen tijdens het (competitief) gamen, dan is het Corsair K70 RGB TKL mechanisch toetsenbord een goede keuze.

Corsair heeft recent de K70 RGB TKL gelanceerd, een nieuw mechanisch toetsenbord uit de Champion Series van het merk. De voorbije maanden konden we ook al verschillende andere nieuwe producten van Corsair testen, waaronder de K65 RGB Mini met zijn 60% vormfactor en de Sabre RGB Pro-muis, maar er is dus ook een 80% toetsenbord beschikbaar.  

Tenkeyless (TKL) wat is dat?

Een tenkeyless-toetsenbord is een toetsenbord zonder numpad dat verder helemaal hetzelfde is als een standaard exemplaar. Het zal dus wat moeilijker zijn om je aan te melden in Windows of getallen in te geven in Excel, maar je bespaart wel een hoop ruimte op je bureau. 

Corsair K70 RGb TKL
Het formaat ben je snel gewoon.

De K70 RGB TKL past perfect in de line-up van Corsair als het meer compacte broertje van de gewone K70. Het toetsenbord heeft een verwijderbare USB-C-kabel. Het frame is gemaakt van aluminium en het bord komt met lineaire Cherry MX Red switches, aparte RGB voor elke toets, 8MB on-board opslag voor je profielinstellingen, mediatoetsen en de mogelijkheid om toetsen te herprogrammeren via iCue. 

Corsair heeft dit toetsenbord ontwikkeld met esports in het achterhoofd en competitieve gamers zullen zich ongetwijfeld niet vervelen dankzij de aanwezigheid van de Axon hyper processing-technologie die zorgt voor 4 keer snellere input, een hyper-polling-rate van 8.000Hz en een speciale schakelaar die het toetsenbord in tournament mode zet. Voor standaard gebruik is het met andere woorden meer dan perfect en ook voor gaming en esports maken die cijfers indruk. De prijs ligt zo’n 20 euro lager dan het 100% exemplaar en dat is natuurlijk mooi meegenomen. 

Ontwerp Corsair K70 RGB TKL

Het aluminium frame van de K70 TKL ziet er goed uit, is stevig en desondanks toch licht. De toetsen zijn stevig en dat geldt ook voor de extra grijze exemplaren die meegeleverd worden voor de belangrijkste toetsen (zoals WASD). Buiten een ander kleurtje zijn deze ook voorzien van wat reliëf voor extra grip. Voor 34,99 euro extra kan je bovendien in verschillende kleuren toetsen aanschaffen. De zwarte layout doet de RGB alvast goed tot zijn recht komen. De voetjes waarop het geheel rust zijn dan weer heel stevig en zullen het niet snel begeven. 

Corsair K70 RGb TKL
De extra toetsen zijn minder glad.

Een nogal vreemde keuze die Corsair maakt is het plaatsen van de volume slider aan de rechterkant, samen met de mute-knop. De rest van de mediatoetsen staan echter aan de linkerkant van het toetsenbord. De logica ontgaat ons hier en we hadden ze liever omgewisseld gezien met de 3 functietoetsen die zich meer naar het midden bevinden. 

Competitieve integriteit verzekerd

Achteraan vinden we de unieke schakelaar die tournament mode aanzet. De bedoeling hiervan is dat tijdens een officiële wedstrijd alle extra functionaliteit (macro’s, RGB, aanpassingen in iCue,..) wordt uitgeschakeld. De verlichting wordt dan standaard rood en een slotje zorgt ervoor dat je de knop niet makkelijk met één hand terug kan schakelen. Zo blijft de competitieve integriteit bewaard. 

Even het knopje verzetten en het toetsenbord gaat in esport modus.

K70 RGB TKL met Cherry MX switches

De Cherry MX switches voelen even goed aan als ze klinken. Ze hebben een activeringsafstand van slechts 1,2 millimeter, wat voor een enorm snelle reactietijd zorgt. Langere periodes typen is geen probleem, maar tijdens het gamen maakt het toetsenbord pas echt indruk. De licht gebogen toetsen helpen enorm bij het steeds opnieuw perfect raken van de toetsen, zodat je nooit mist, of je nu een shooter zoals Call of Duty: Black Ops Cold War speelt of League of Legends. De mediatoetsen zijn eenvoudig te gebruiken en zorgen ervoor dat je geen tijd verliest. 

Corsair K70 RGb TKL
Linksboven zie je enkele mediatoetsen.

Net zoals de andere muizen en toetsenborden van Corsair, kan je de K70 TKL configureren via de iCue software. Denk dan aan het aanpassen van de RGB-verlichting, het opnemen van macro’s, het aanpassen van de polling rate of je profielinstellingen en zelfs het upgraden van de firmware. Je eigen stempel drukken op je toetsenbord is gemakkelijker dan ooit en het feit dat alles on-board kan opgeslagen worden is een enorm voordeel. 

Wij zijn met andere woorden fan van de K70 TKL. Het mechanisch toetsenbord is zeer kwalitatief en kan het gevecht aan met topmodellen van andere merken, zoals bijvoorbeeld de Logitech G915 TKL. Het is perfect voor gaming, maar je kan er ook prima alledaags werk op doen. Het prijskaartje van 149,99 euro is best aardig, maar volledig te verwachten voor dit soort esports-apparatuur. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business