Nokia 5.4 review
RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Mooi design
  • Goede primaire camera
  • 3 jaar lang updates
CON
  • Matig display
  • Android 10 uit de doos
  • Niet veel beter dan de Nokia 5.3

De Nokia 5.4 is een goedkope smartphone met karaktereigenschappen die we al vaker hebben gezien van deze fabrikant, maar is het nog voldoende om ons te overtuigen?

Advertentie

De succesformule van het ‘nieuwe’ Nokia is vanaf begin af aan duidelijk: een strak no-nonsense design, gecombineerd met een schone ervaring van Android, plus jarenlange update-ondersteuning. Wat dat betreft verschilt de Nokia 5.4 niet veel van zijn voorganger, de Nokia 5.3. De hoogste tijd om het nieuwe toestel onder de loep te nemen. 

Scandinavisch design 

Zoals we gewend zijn van de Finse fabrikant, houdt Nokia vast aan het herkenbare, simpele doch elegante Scandinavische design. De Nokia 5.4 kent afmetingen van 161 x 76 x 8,7 millimeter en een gewicht van 181 gram. Gebruik met één hand is mogelijk, al zal menigeen moeite hebben om het bovenste gedeelte van het scherm aan te raken. 

De Nokia 5.4 is voorzien van een aluminium frame om de voor- en achterzijde bij elkaar te houden. Het maakt de behuizing extra krachtig. De randen zijn wel wat hoekig weggewerkt, waardoor de Nokia 5.4 niet de meest gelikte smartphone is om in je hand vast te houden. Onder het ronde camera-eiland is ruimte gemaakt voor de vingerafdrukscanner, die in de praktijk prima werkt. Het is niet de snelste of meest accurate, maar voor de prijs meer dan voldoende.  

Nokia 5.4 review

Geen zonnestraaltje 

Het 6,39 inch LCD-scherm kent een resolutie van 720 x 1560 pixels (HD+), wat neerkomt op 269 pixels per inch. Dat is niet al te scherp. In de praktijk is het Nokia 5.4 scherm best oké: de kleurweergave is een tikkeltje aan de warme kant, maar dit zou je eventueel nog kunnen aanpassen via de witbalans in het instellingenmenu.  

Opvallend is dat de schermhelderheid minder goed is dan bij de Nokia 5.3: waar het oudere model nits aantikt, komt de Nokia 5.4 niet verder dan 400 nits. Dit zorgt ervoor dat het display in de felle zon lastiger is af te lezen bij de 5.4. De minimale helderheid vinden we daarentegen wel lekker laag. 

Dit toestel heeft in totaal vijf camera’s.

Nokia 5.4: Camera’s 

De camera-opzet aan de achterzijde van de Nokia 5.4 bestaat uit een primaire 48MP-camera, 5MP-groothoekcamera, 2MP-macrosensor en 2MP-dieptesensor. De primaire 48MP-camera schiet standaard plaatjes in 12MP en combineert hierbij vier pixels in één, zodat er meer licht per pixel opgevangen wordt.  

Zeker bij de plaatjes die we overdag schieten, zien we sterke resultaten terug voor een budget smartphone. Plaatjes zien er scherp en realistisch uit, en bij portretten zie je bij het inzoomen nog goed waar de rimpels op iemands gezicht beginnen te vormen. In situaties met relatief weinig licht merk je echter op dat de Nokia 5.4 het lastig heeft door de ruisvorming, iets wat typisch is voor smartphones in dit segment. Verwacht van de nachtmodus eveneens geen wonderen. 

De 5MP-groothoekcamera is leuk om erbij te hebben en handig als je landschappen in kaart wil brengen. De overige sensoren bieden naar onze mening vrijwel geen meerwaarde; je kunt beter de primaire camera gebruiken. Aan de voorzijde vinden we een 16MP-frontcamera terug. Vergeleken met de primaire camera ziet alles er wat donkerder en minder scherp uit. Video’s schiet je met de Nokia 5.4 maximaal in 1080p met 60 frames per seconde. We raden aan om met 30 frames per seconde te filmen, aangezien de elektronische beeldstabilisatie dan het beste werkt. 

Prestaties en software 

Onder de motorkap van de Nokia 5.4 vinden we de vrij populaire Snapdragon 662-chipset terug. In de praktijk biedt de Nokia 5.4 redelijke prestaties. We merken af en toe een dip in de framerate bij intensievere taken. Het is dan ook niet de meest soepele ervaring van Android, maar in dit prijssegment zijn er dat ook maar weinig telefoons die dat wel aanbieden.  

De Nokia 5.4 is verkrijgbaar met 64GB en 128GB intern opslaggeheugen. Beide varianten zijn qua opslag uitbreidbaar aan de hand van een microSD-kaartje.  

Uit de doos draait de Nokia 5.4 op Android 10. Op het moment van schrijven is Android 11 al meer dan een halfjaar op de markt, en voor een fabrikant die zo hoog van de toren blaast over deelname aan het Android One-programma (3 jaar lang beveiligingsupdates, 2 grote systeemupdates), vinden we het op z’n zachtst gezegd teleurstellend dat er verouderde software op de Nokia 5.4 zit. Over de software van Android One zelf hebben we verder weinig reden tot klagen. Je mag rekenen op een schone software-ervaring. 

Batterijduur en eindoordeel 

De Nokia 5.4 is uitgerust met 4.000mAh aan accucapaciteit. Bij regulier gebruik met drie á vier uur schermtijd op een dag met wat muziek luisteren, WhatsAppjes sturen, Facebook en Twitter bekijken en wat gamen hielden we doorgaans 30 tot 40 procent accusap over. De maximale laadsnelheid bedraagt 10W, en met de meegeleverde adapter duurt het iets meer dan twee uur voordat de smartphone volledig opgeladen is. 

Dit model herhaalt het smartphone-recept wat we al een tijdje kennen van HMD Global: een prettig uiterlijk, een schone schil van Android en jarenlange update-ondersteuning. Hoewel de camera-opzet zeker een upgrade is ten opzichte van de Nokia 5.3, voelt de rest niet meteen aan als een verbetering. Met name het feit dat de Nokia 5.4 uit de doos op Android 10 draait (en daardoor enkel een upgrade voor Android 11 en 12 krijgt), vinden we afbreuk doen aan de reputatie die Nokia de afgelopen jaren heeft opgebouwd. 

199 euro www.nokia.com  

Mooi design, Goede primaire-camera, jarenlang updates 

 Matig display, Android 10 uit de doos, niet veel beter dan Nokia 5.3 

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here