Mobiel, Reviews

Review Nokia 5.3: een uitstekende budgetsmartphone

Voordelen
Goede prijs-kwaliteit
Android One
Uitgebreide cameramogelijkheden
Gebruiksvriendelijk
Lange en regelmatige software-updates
Nadelen
Schermresolutie vrij beperkt
Groothoeklens en macrolens zijn matig
Biometrische identificatie niet altijd betrouwbaar
Aanbevolen prijs: €189
Waar te koop?
Totaalscore 8
Nokia 5.3 is een meer dan degelijk toestel dat gebruiksvriendelijk, maar ook budgetvriendelijk is.

De Nokia 5.3 is de tweede smartphone die HMD Global dit jaar op de markt bracht, na de budgetsmartphone Nokia 1.3 die we vorige maand al eens onder de loep namen. De smartphone is de opvolger van de 5.1 die twee jaar geleden uitkwam. Met de Nokia 5-reeks nestelt HMD Global zichzelf in het middenklassesegment. Dat probeert het met de Nokia 5.3 wel weer op een budgetvriendelijke manier te doen, want de kostprijs van de smartphone ligt een stuk lager dan concurrerende merken in dit segment. Is de Nokia 5.3 het goedkopere alternatief dat je zoekt? Het antwoord op die vraag lees je in deze review.

Groot scherm

Zoals gewoonlijk beginnen we met de buitenkant. Nokia 5.3 is beschikbaar in drie kleuren. Wij kregen de zwarte versie, maar je hebt ook nog cyaan en zandkleur. Je krijgt een redelijke stevige behuizing die wel tegen een stootje zou moeten kunnen (we zouden ook diep teleurgesteld zijn moest een Nokia dat niet kunnen). HMD Global kiest ook altijd resoluut voor een sterke integratie met Google. Dat merk je natuurlijk vooral in de software (daarover later meer), maar ook in de hardware zie je daar sporen van terug in de vorm van een Google Assistant-knop linksboven. Gebruik je Google Assistant vaak, dan kan je die knop zeker handig vinden. Maar het kan ook dat je die knop eerder storend vindt omdat ze op dezelfde hoogte zit als de aan-/uitknop en de volumeknop, waardoor je er vaak per ongeluk op zal duwen. Een leukte toets aan het design is het notificatielichtje dat in de aan-/uitknop verwerkt zit. Geen noodzakelijkheid, maar het geeft de smartphone wel een stijlvolle look.

Wat je ongetwijfeld als eerste zal opvallen wanneer je de smartphone uit de doos haalt, is de grootte van het scherm. Dat is met 6,55 inch een stuk groter dan de 5.1 en de meeste andere smartphones binnenin dezelfde prijsklasse. Het scherm neemt ook bijna de volledige voorkant in beslag, met uitzondering van dunne bezels en een notch voor de selfiecamera. Voor mensen met kleinere handen zal de smartphone misschien niet zo comfortabel in de hand liggen, maar het maakt de smartphone wel geschikt om te streamen of te gamen. Het scherm kan echter geen indrukwekkende specificaties voorleggen. Een resolutie van 2160 x 720 pixels is niet zo bijzonder. Het is minder dan de voorganger 5.1, en die had een kleiner scherm. Het scherm blijft wel goed zichtbaar wanneer de zon er op schijnt, en ook met de helderheid van het scherm ondervonden we geen problemen.

Gebruiksvriendelijk

Typerend voor Nokia-smartphones is dat ze draaien op de Android One-schil. Dat is zeker een pluspunt, want het doet het toestel vlot draaien en het maakt de smartphone bovendien ook eenvoudig in gebruik. Een bijkomend voordeel van Android One is het betrouwbare updatebeleid, iets waar HMD Global een kenmerk van wil maken. Het toestel wordt nu geleverd met de nieuwste versie Android 10, en is instapklaar om geüpgraded te worden naar Android 11 van zodra Google zijn nieuwste besturingssysteem lanceert. Een update naar Android 12 is zelfs nu al bevestigd. Bovendien ontvang je elke maand een beveiligingsupdate, waardoor je je redelijk veilig mag wanen. Alle standaardapplicaties die bij aankoop op je smartphone geïnstalleerd staan, zijn van Google. Android biedt wel redelijk veel vrijheid in het downloaden van apps naar keuze.

Goed voor games

Het volgende luik zijn de technische prestaties. Die zijn wat je mag verwachten van een middenklassesmartphone; niet uitzonderlijk maar meer dan degelijk. Nokia 5.3 is dan ook een smartphone die gericht is op het dagelijkse gebruik. De motor die alles doet draaien is een Qualcomm Snapdragon 665-processor. Dit is een nog vrij nieuwe processor die de smartphone krachtig genoeg maakt om gewone videogames op te spelen, en in zijn geheel ervoor zorgt dat de Nokia 5.3 snel reageert. Het RAM-geheugen is 4GB en het opslaggeheugen is 64GB, wat je wel verwacht voor een smartphone van deze prijsklasse. Wil je dat opslaggeheugen uitbreiden, dan kan dat door een geheugenkaart in te voegen via het simkaartslot linksboven. De smartphone bezit een vingerscanner en gezichtsherkenning om je smartphone te beveiligen, maar deze werken niet altijd even goed. Je maakt dus best gebruik van een ouderwetse pincode.

Verder presteert de batterij ook meer dan degelijk. De 4000 mAh-batterij kan bij gemiddeld gebruik wel een dag of twee mee op één oplaadbeurt. Ook dat is ongeveer wat je verwacht van een smartphone van dit type. Snelladen of draadloos laden moet je niet verwachten. Vind je dit soort functies belangrijk, dan moet je nu eenmaal bereid zijn wat meer neer te leggen voor je smartphone. Het opladen is zijn geheel gaat ook niet echt heel snel, het duurt ongeveer twee uur om een batterijniveau van 100% te halen.

Vier camera’s

We hebben de camera’s tot het einde gehouden, want hier heeft HMD Global mee willen uitpakken. In het imposante camera-eiland zien we maar liefst vier camera’s. We kunnen ons geen enkele andere smartphone rond de 200 euro bedenken die zoveel verschillende camera’s bezit (de selfiecamera aan de voorkant niet te vergeten!). We overlopen ze eerst, alvorens ze te bespreken. De hoofdcamera bevat een lens van 13MP, en dan is er nog een 2MP-dieptesensor, 2MP-macrolens en een 5MP-groothoeklens. De selfiecamera bevat 8MP. De hoofdcamera is meer dan goed om snel een kliekje of een video te maken, en de beelden zijn op zich van degelijke kwaliteit. Inzoomen gaat al snel gepaard met scherpteverlies, dus een close-up maak je best met de macrolens, al heeft die soms moeite met de focus op het object te leggen. De groothoeklens kon ons het minst van allemaal overtuigen. De foto’s lijken hun kleur en scherpte te verliezen, wat zonde is.

Naast de vijf camera’s heb je nog heel wat camerafuncties en AI-toepassingen om je creativiteit uit te leven. De nachtmodus bijvoorbeeld is geschikt om het licht bij te stellen in de late uren, en met de portretmodus kan je je selfies wat opsmukken. Ook wanneer je camera inschakelt, is Google nooit veraf. Het is zeker leuk om af en toe eens met Google Lens te spelen, en elke foto die je neemt wordt meteen opgeslagen in de Google Foto’s-app.

Eindverdict

Alles bij elkaar genomen is Nokia 5.3 een aangenaam toestel om mee te werken. En voor een prijs van rond de 200 euro heeft het toestel ook heel wat te bieden, misschien zelfs wel meer dan veel andere smartphones die in dezelfde gewichtsklasse boksen. Om die redenen durven we de Nokia 5.3 wel aan te raden aan iemand die op zoek is naar een degelijke smartphone zonder daar veel geld aan uit te willen geven. Dat gezegd zijnde, moet je de smartphone wel zijn mankementjes willen kunnen vergeven. Een perfect toestel krijg je zeker niet in handen wanneer je deze smartphone aankoopt. Maar zelfs de duurste en meest geavanceerde smartphones zijn dat niet.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business