Moto G30 review
RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Uitstekende batterijduur
  • Lage prijs
  • Voldoende opslag
CON
  • Assistant-knop irritant geplaatst
  • Lage resolutie
  • (Te) groot

De Motorola Moto G30 is de eerste Moto G-telefoon die de fabrikant in 2021 op de markt brengt. Is het vernieuwde naamschema ook een garantie voor een verfrissend goed toestel?

Advertentie

In plaats van de Moto G10-reeks uit te brengen (na de Moto G9-serie) met daarachter termen zoals ‘Power’, ‘Play’ en ‘Plus’, toont de hoogte van het cijfer nu aan hoe ‘krachtig’ het toestel min of meer is. De Motorola Moto G30 is de eerste uit de nieuwe reeks en wij zijn er mee aan de slag gegaan. 

Langwerpige reus 

De exacte afmetingen van de Moto G30 bedragen 165,2 x 75,7 x 9,1 millimeter. Vooral door zijn lengte kan deze smartphone nog wel eens uitsteken in menig broekzak. Doordat het toestel in de breedte niet al te ver strekt, is hij voor velen nog met één hand te gebruiken. Verwacht echter niet dat je met één hand de bovenzijde van het scherm kunt raken.  

Aan de achterzijde van de smartphone zit linksboven een rechthoekig camerablok. Schuin daaronder heeft Motorola een vingerafdrukscanner geplaatst, welke makkelijk te bereiken is en in de praktijk adequaat werkt.  

Aan de rechterzijde van de smartphone vinden we de aan/uit-knop, volumeregelaar en een Google Assistant-knop terug. Laatstgenoemde knop treffen we bij wel meerdere toestellen aan, maar het ongewenst indrukken van de knop ligt op de loer door deze positionering. De Motorola Moto G30 is gebouwd van plastic en wij hebben de Pastel Sky-versie getest. Bij deze variant is er sprake van een grijsgroene kleur die er door het licht ook donkerroze uit kan zien.  

Moto G30 review
De Motorola Moto G30 is bijzonder groot 

Hoge ververssnelheid, lage resolutie 

De Motorola Moto G30 maakt gebruik van een 6,5 inch LCD-display met HD+ resolutie (720 x 1600). Dat is vandaag de dag ook in deze prijsklasse aan de lage kant. Je merkt dit verschil vooral op wanneer je games speelt of films bekijkt. 

Een prettige meevaller vinden we dat het display een 90Hz ververssnelheid kent, waardoor beelden er vloeiender uitzien dan wat we gewend zijn van de standaard 60Hz. De beeldverversing van 90Hz komt vooral van pas wanneer je door je sociale media feed scrolt of door het menu navigeert. 

De kleurweergave van de Motorola Moto G30 is prima te noemen. Met name de contrasten zijn voor een LCD-display in deze klasse oké. De maximale schermhelderheid is in de winterzon voldoende, maar verwacht dat je in de zomer af en toe je ogen moet dichtknijpen om het display af te kunnen lezen. De minimale schermhelderheid stemt ons eveneens tevreden. 

Camera’s 

De Motorola Moto G30 is uitgerust met vijf camera’s. Foto’s genomen met de primaire 64MP-camera zien er prettig uit. Met name in goed belichte omgevingen vinden we dat de camera mooi werk aflevert, met een ietwat (prettige) warme tint en goed contrast. Als je goed kijkt, dan zie je dat de plaatjes niet heel gedetailleerd zijn, met name wanneer de lichtomstandigheden suboptimaal zijn, maar hier hebben vrijwel alle goedkopere telefoons last van. 

Door de grote 64MP-sensor zijn ingezoomde plaatjes nog bruikbaar. De 8MP-groothoekcamera schiet helderdere maar ook koelere foto’s. Ze zijn zeker goed genoeg om te delen met vrienden, maar verwacht niet al te veel details bij deze sensor. De macrocamera en dieptesensor zijn twee camera’s die we heel vaak terugzien bij telefoons, maar naar onze mening weinig meerwaarde bieden.  

Video’s opnemen is mogelijk in maximaal 1080p met 30 of 60 frames per seconde. De opgenomen video’s zien er goed genoeg uit voor sociale media, maar af en toe lijkt het alsof de autofocus van hop naar her springt. Plaatjes met de frontcamera zijn helder, maar missen wat scherpte en zien er een beetje koeltjes uit. 

Snapdragon en Android 11 

Onder de motorkap drijft een Snapdragon 662-chipset de Motorola Moto G30 aan. In de praktijk werkt het toestel rap genoeg voor een smartphone uit deze prijsklasse. De Motorola Moto G30 komt uit de doos met 4GB RAM en een flinke 128GB aan intern (uitbreidbaar) opslaggeheugen. 

De G30 draait op een vrijwel schone schil van Android 11, met als belangrijkste toevoeging de Motorola-app. Deze applicatie zit vol met handige functies. Zo kun je in de app bij Moto Acties gebaren inschakelen om snel applicaties of functies te gebruiken. Onze favoriet blijft het twee keer ‘zwaaien’ met de Moto G30, waarna de zaklamp wordt geactiveerd.  

Bij de Moto G30 mag je rekenen op één grote software-update naar Android 12. Je krijgt wel twee jaar lang elk kwartaal een beveiligingsupdate. 

Moto G30 review
Er is meer dan genoeg opslaggeheugen aanwezig. 

Batterijduur en eindoordeel 

De Motorola Moto G30 is uitgerust met 5.000mAh aan accucapaciteit. Regelmatig hielden we aan het eind van de dag ongeveer 50 procent batterij over. Het toestel kan het bij regulier gebruik met hier en daar wat muziek, sociale media en berichten sturen makkelijk twee volle dagen uithouden op één cyclus. De laadsnelheid bedraagt 20W. Door de grote accu duurt het iets meer dan twee uur voordat de smartphone volledig opgeladen is. 

De Motorola Moto G30 is al met al een prima smartphone voor de prijs en kan gezien worden als een echte allrounder. De schermresolutie is laag, maar het 90Hz display zorgt wel voor een vloeiende weergave. Daarnaast vinden we de batterijduur van twee dagen een sterke eigenschap. Verder zijn er weinig echt grote plus- of minpunten te benoemen. Onder de 200 euro is dit zeker een van de betere smartphones die je kunt kopen, al zijn er andere goedkope smartphones die ook het overwegen waard zijn.

Advertentie

Gerelateerde artikelen

De 6 beste goedkope smartphones van 2021

Voor een goede smartphone hoef je niet een hoog bedrag te betalen. Deze goedkope smartphones bieden kwaliteit voor een betaalbare prijs.

De 6 beste draadloze oortjes in 2021: Van budgetvriendelijk tot high-end

Een draad of dongle die aan je smartphone hangt, daar heb je niets aan. Dit zijn de beste draadloze oortjes in 2021 volgende de redactie van TechPulse.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here