Reviews

iStorage Diskashur M2 SSD review: Ongezien veilig

Diskashur M2
Voordelen
Sterke beveiliging
Admin modus
Robuust gebouwd
Zakje meegeleverd
Nadelen
Snelheid kan beter
Zeer duur
Aanbevolen prijs: €359.99
Waar te koop?
Totaalscore 8
De iStorage Diskashur M2 SSD gaat voor veiligheid over snelheid en doet dat aan een zeer hoge prijs. Ideaal voor gevoelige bestanden.

Op de redactie testen we geregeld allerhande interne en externe opslag. Niet allemaal zijn deze even veilig. Een USB-stick kan bijvoorbeeld gemakkelijk verloren gaan en zomaar door iedereen bekeken worden. Hetzelfde voor een externe harde schijf, waar nog meer data op kan worden opgeslagen. Gelukkig is er de iStorage Diskashur M2 draagbare SSD. Deze compacte schijf beschikt over AES-XTS 256-bit encryptie, is waterbestendig en niet kapot te krijgen. 

Cijferslot

We hebben al eerder veilige SSD’s getest, denk maar aan de Samsung T7 met een eigen wachtwoord, of het nieuwere exemplaar met een vingerafdrukscanner. Opslag met een fysiek numpad hebben we tot de Diskashur M2 echter nog niet geprobeerd. Een belangrijk voordeel hiervan is dat er aparte pincodes (7-15 cijfers) kunnen ingesteld worden voor de admin en de gebruiker. Dit kan natuurlijk dezelfde persoon zijn, maar voor bedrijven zorgt dit voor extra mogelijkheden om de veiligheid van bestanden te verzekeren. 

cijferslot
Fysieke toetsen blijven aangenaam.

Zo heeft de admin bijvoorbeeld de mogelijkheid om te bestanden op de schijf in read-only modus te zetten, waardoor ze wel gelezen kunnen worden maar niet aangepast. Met de admin pincode kan je ook de gebruikerscode opnieuw instellen in het geval van een vergeten wachtwoord. Tot slot kan je ook nog een pincode instellen voor zelfvernietiging. Dat klinkt misschien extreem, maar kan zo heb je steeds een manier om al je data te verwijderen. Vergeet je de admin code? Dan is er geen weg terug en ook dan moet je alle data van de SSD verwijderen. 

Schokbestendig tot 4 meter

De binnenkant is dus goed beveiligd, maar hoe zit het met de buitenkant? Zeer goed, zo blijkt. De SSD komt geleverd in een siliconen case die voorzien is van een polsband en dik genoeg is om een eerste laag bescherming te bieden. Binnenin is er plaats voor de bijgeleverde USB-C en USB-A-kabel (keuze is altijd goed) en de SSD zelf. Om deze te kunnen gebruiken moet je echter eerst nog de metalen sleeve verwijderen die zeer snug rond de SSD zit. Nog meer bescherming dus. Vervolgens kan je de schijf aan je computer aansluiten en aan de slag. De toetsen zijn eenvoudig in te drukken en drie heldere LED’s geven aan of de schijf al dan niet toegankelijk is, of zich in admin modus bevindt. 

iStorage Diskashur M2

Het geheel is IP68 waterbestendig en kan dus tot een half uur in anderhalve meter water liggen zonder problemen. Stofbestendig is de Diskashur M2 natuurlijk ook en je mag de SSD vanaf een hoogte van 4 meter op een betonnen vloer laten vallen of erover rijden met een bestelwagen van maximaal 2,7 ton. Alsof dat nog niet voldoende is, maakt iStorage ook nog eens gebruik van beschermende hars aan de binnenkant. Dit helpt met de bescherming, maar zorgt er meteen ook voor dat de SSD niet uit elkaar te halen is zonder schade aan te brengen. Niet slecht voor een schijf van slechts 65 gram (86 met sleeve).

Prestaties Diskashur M2

Valt er dan helemaal niets op te merken aan de Diskashur M2? Toch wel, want de lees- en schijfsnelheid is in dit geval niet vergelijkbaar met die van vele andere externe harde schijven. iStorage vermeldt 370 MB/s voor beide en met onderstaande benchmarkresultaten van 336.58 en 330 zijn we dan ook tevreden. Op de verpakking wordt echter wel USB 3.2 vermeld, wat zelfs in de eerste generatie een theoretische maximumsnelheid van 5Gbit kan halen, of 625MB/s. 

CrystalDiskMark prestaties
De snelheid kan beter, maar is werkbaar.

We vragen ons echter af in hoeverre dit echt een probleem zal zijn voor gebruikers. De SSD zal veelal gebruikt worden door professionals met gevoelige bestanden, die vaak in de vorm van documenten komen of voor lange periodes op de SSD zullen geplaatst worden. Dagelijks foto’s en video’s van en naar de SSD verplaatsen zoals een fotograaf doet, zal waarschijnlijk minder aan de orde zijn. 

Wat kost de iStorage Diskashur M2? 

Al deze bescherming kost je 360 euro voor 1TB of 187 euro voor de kleinste uitvoering van 120GB. De Diskashur M2 is ook verkrijgbaar in 250GB (216 euro), 500GB (260 euro) en 2TB (623 euro). Dat is een stuk prijziger dan de Samsung T7 Touch die je 155 euro kost voor 1TB. Dit bedrag schreeuwt dus opnieuw professional, al is de kleinste capaciteit geen slechte keuze voor particulieren die bijvoorbeeld hun crypto seed phrases veilig willen opslaan.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business